Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Opilý pasažér sahal letušce na prsa a chtěl toho víc. Co vám hrozí za alkohol?

Autor: Darina Jíchová - 
14. srpna 2017
23:15

Nevhodné chování, obtěžování personálu a agrese. Opilý pasažér není pro letušky novinkou a některé si zažily i hodně nemravné návrhy. Za nadměrnou konzumaci alkoholu v letadle si člověk může vysloužit pokutu přesahující půl milionu. Sankce se každoročně zvyšují, stejně tak ale stoupá i počet zatčených. Kde je problém?

Podle statistik je ročně zatčeno za nadměrnou konzumaci alkoholu na palubě letadla 378 lidí. Tento počet se pravidelně zvyšuje o 50 procent za rok. Statistiku zveřejnil program BBC Panorama, britská letiště ji následovně potvrdila.

Ally Murfyová, bývalá manažerka leteckého personálu Virgin Airlines, uvedla: „Lidé letušky považují za barmanky v oblacích. Jednou jsem procházela první třídou a opilý pasažér mě zatáhl k sobě na postel. Sahal mi na prsa a zadek. Letuška by se s tímhle chováním vůbec neměla setkat.“ Její případ není ojedinělý. „Nikdy jsem to nenahlásila na policii, měla jsem, ale tak nějak jsem se smířila, že je to součástí mé práce,“ dodala.

Podívejte se, jak opilý pasažér na palubě vyvolal bitku:

S podobným svědectví přišla i další z letušek, která si nepřála být jmenována. „Pasažéři si nosí alkohol na palubu, často jsem našla prázdné lahve od vodky, nejhorší to bylo na trase do Španělska, Ibizy nebo Palmy,“ uvedla.

Baleárská ministryně turismu Alexandra Wilmsová požaduje vyšší pokuty pro takovéto přestupky. „Pokud nezvýšíme pokuty, lidé nepochopí, že jejich jednání je nepřístupné. Vysoká pokuta je jediný způsob, jak tomu zamezit,“ řekla. Pokuta za pití na palubě se může vyšplhat v přepočtu až na 670 tisíc korun.

Dalším krokem by bylo omezení prodeje alkoholu na letišti, nebo úplný zákaz, nicméně výkonná ředitelka Asociace letištního personálu prohlásila: „Prodej alkoholu jako takový není problém. Tím je jeho nadměrná konzumace, která vede k nevhodnému chování.“

Pořad Panorama uvedl, že v loňském roce zavedl britský letecký průmysl kodex, ve kterém doporučuje, aby letiště a letecké společnosti spolupracovaly, alkohol prodávaly a podávaly zodpovědně. Většina velkých společností a letišť na toto přistoupila.

Reportérka pořadu se na letišti při koupi alkoholu zeptala, zda si lahev může otevřít v letadle, odpověď letištního personálu zněla: „Oficiálně ne, ale ono se asi nic nestane.“ A tady možná tkví podstata celého problému.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi