Vražda novorozence se odehrála v neděli odpoledne v bytovém domu v plzeňské městské části Doubravka. „Žena své těhotenství před všemi tajila, a protože věděla, že dítě nechce, rozhodla se pro domácí porod,“ řekla policejní mluvčí Martina Korandová.

Novorozenec byl podle vyjádření lékařů z dětské kliniky donošený. Krátce poté, co ho přivedla na svět, způsobila mu rozsáhlá zranění. „Dítě mělo závažná poranění hlavy a těla. Holčičku pak hodila do prádelního koše. Nechtěla, aby někdo věděl, že rodila,“ popsala Korandová.

Podle informací Blesku měla miminko bodnout do krku i na dalších místech tělíčka. Krvácející holčičku našel policista, děťátko se snažil zachránit, do otevřené rány tak strčil prst, aby zastavil krvácení.

Žena chtěla od počátku dítě zlikvidovat, jenže ji vyrušili známí, kteří přišli do bytu, a když viděli, že krvácí, zavolali lékaře. Měli obavy o její život a vůbec nevěděli, co se děje. Přivolaným záchranářům nejdříve tvrdila, že nebyla těhotná, že má jen gynekologické potíže. „Pak řekla, že dítě si odnesla porodní asistentka. Ženu jsme odvezli do nemocnice a zavolali jsme policii,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Za 20 minut pak strážci zákona volali záchranku znovu. „V koši na prádlo našli holčičku. Lékař ji okamžitě napojil na umělou plicní ventilaci a ve vážném stavu jsme ji převezli na jednotku intenzivní péče neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni,“ dodal Brejcha.

I přes veškerou snahu lékařů dítě ještě v neděli v noci v nemocnici zemřelo. Následující den kriminalisté ženu obvinili z vraždy. „V pondělí ve večerních hodinách předali ženě usnesení o zahájení trestního stíhání ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy a podali státnímu zástupci návrh na vzetí obviněné do vazby,“ řekla Korandová.

Skrývaná nevěra

Motivem tak otřesného činu může být nevěra. Dvacetiletá dívka prý totiž miminko nečekala se svým přítelem, který je často mimo domov. Když otěhotněla, snažila se okolí namluvit, že je nemocná a dokonce prý padělala nejrůznější lékařské zprávy. Osud holčičky, kterou nosila pod srdcem, byl už v té době zpečetěn…

V současné době je žena v policejní cele a hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Podle informací Blesku žena v bytě žila asi půl roku. „Často se u nich konaly večírky, scházela se tam společnost a holdovali zábavě. Dnes jsem se konečně po dlouhé době v klidu vyspal,“ uvedl soused. „Znal jsem ji už ze školy. Těhotenství skrývala, ale já to na ní poznal. Že by ale dítě chtěla zabít, to se mi nezdá,“ řekl další ze sousedů.

Utajené porody v Plzni

Před třemi týdny zavraždila matka (30) chlapečka, který přišel na svět v koupelně. „Bezprostředně po porodu se za použití hrubého násilí dítě snažila usmrtit,“ řekla policejní mluvčí Markéta Fialová. To se jí nepovedlo. Její matka miminko odvezla do babyboxu. To skončilo v nemocnici, kde zemřelo.

Fotogalerie
3 fotografie