Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Známe profese, kde nezavadíte o práci. Výtvarný malíř Jiří už je v depresi

Autor: bud - 
16. srpna 2017
05:20

Výtvarníci, herci, knihovníci, ale i uklízeči, taxikáři a hlídači nebo třeba kadeřníci. Lidé v těchto profesích nemají v Česku nadějné vyhlídky. Pokud přijdou o práci, je pravděpodobné, že novou v dohledné době nenajdou. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR, podle kterých u některých zaměstnání počet uchazečů výrazně převyšuje počet nabízených volných míst, mnohdy až několikanásobně.

Osmadvacetiletý Jiří z Ostravy vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a specializuje se například na realistickou malbu. Nyní je několik let po škole, bydlí v domě u rodičů a o dlouhodobou práci v oboru zatím nezavadil.

„Dostal jsem jednu výhodnou nabídku namalovat sérii tří obrazů jako výzdobu kanceláře ve velké firmě a nyní o tom přemýšlím. Půjde ale o práci nejvýše na několik týdnů, potom si stejně budu muset hledat něco jiného,“ řekl pro Blesk.cz Jiří s tím, že už v době svého studia počítal s tím, že v oboru příliš mnoho uplatnění nenajde. „Dříve jsem nad tím mávl rukou, protože mě malba baví. Ale teď po takové době je už to trochu depresivní,“ dodává.

Úřad práce momentálně eviduje 433 lidí s profesí výtvarný umělec, k dispozici je nicméně pouze 31 volných míst. Na jedno místo tak připadá bezmála 14 uchazečů. A podobné je to také v dalších uměleckých nebo tvůrčích profesích. V evidenci je například 85 herců, 338 herců, dramaturgů a produkčních, 369 fotografů nebo 138 hudebníků a skladatelů. Ve všech případech je přitom nabídka volných míst jen zanedbatelná.

Hodně uchazečů i nízký plat

V Česku jsou ale i další povolání, u kterých v posledních měsících o práci spíše nezavadíte. Nebo se při výběrových řízeních setkáte s problémy, jako je nadbytek zájemců nebo velmi nízký plat. Jde především o základní administrativní práce, o které se uchází bezmála 18 tisíc lidí. Jenže volných míst je „pouze“ 2747. Velký převis je také u pracovníků ostrahy (trojnásobek zájemců) nebo řidičů osobních automobilů a taxikářů (osminásobek zájemců) nebo u prodavačů (pětinásobek zájemců).

U těchto profesí je hodně uchazečů o práci. U těchto profesí je hodně uchazečů o práci. | Archiv CNC

„Řemeslníků je zoufale málo“

„Stále je ještě dostatek uchazečů například na nižší administrativní pozice, kde není nutná žádná specifická znalost nebo znalost anglického jazyka,“ potvrzuje Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment. Pokud někdo požaduje práci mimo tuto oblast, je podle ní častým problémem malá či žádná jazyková vybavenost a také velmi obecné vzdělání, které nepřináší žádnou konkrétní expertní znalost.

Rodičům dětí končících základní školu doporučuje zvážit, na jakou školu je poslat. „Pokud nemá dítě excelentní školní výsledky, je na zvážení, zda nezvolit vhodný učební obor, protože řemeslníků je na českém trhu zoufale málo,“ řekla pro Blesk.cz.

Knihovník, úředník i sportovec bez práce

Podle čísel úřadu práce mají problém s hledáním práce také knihovníci, profesionální atleti a další sportovci, trenéři, restaurátoři, doplňovači zboží, účetní, kadeřníci nebo třeba překladatelé a tlumočníci. Paradoxně je v evidenci úřadů také 264 úředníků, z toho dokonce 33 vysokých stáních úředníků.

Úřad práce se snaží najít práci lidem ve všech profesích, ne vždy se to ale podaří. Vedle organizace řady rekvalifikačních kurzů se proto snaží vyjednávat i přímo se zaměstnavateli a poskytovat jim poradenství.

„Klademe velký důraz na prohloubení poradenství a individuálního přístupu nejen ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, ale i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí důraz na organizaci výběrových řízení či předvýběrů vhodných uchazečů o zaměstnání, které zajišťujeme pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků,“ řekla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

..krakonos500 ( 16. srpna 2017 09:50 )

Hlídač za minimální mzdu se nevyplatí, když stačí fotopast nebo jiná technika, která v pracovní době nespí, nechlastá a nemá blbé kecy.

kukuku ( 16. srpna 2017 09:46 )

Hlavně že pražská kavárna po '89 označila za sprosté slovo "plánování". Stačilo by usměrňovat počty studentů jednotlivých oborů s předstihem podle očekávaných potřeb (viz teď nepokryté technické obory od řemeslníků až po VŠ) a ne produkovat tupé manažery, kteří nerozumí ničemu, politology apod. aniž by kdo řešil, k čemu budou.

jany ( 16. srpna 2017 06:52 )

 paneboze."nyní o tom přemýšlím"! s timhlempristupem to asi fakt nepujde,chytraku, az rodice umroubtak te budebzivit kdo? premyslet si muzou dovolit tuncompraci maji. prozradim chytrakovi a dalsim male tajemstvi,v umeleckych oborech je vetsina lidi na volne noze a musi se snazit sama. a kadernicinjsou osvč a maji sve klienty. proboha

europa ( 16. srpna 2017 06:51 )

A co jako? Ať si udělá nějaký rekvalifikační kurz, a má po starostech.

dalnobojcik ( 16. srpna 2017 06:15 )

staci kdyz zahodi stetec a vymeni ho za lopatu a krumpac,pak uvidi kolik je kolem prace.Nejspis je linej v tom vidim problem.

Zobrazit celou diskusi