Jdete poprvé do posilovny, abyste zhubli? Takhle to tam chodí!

  • Jdete poprvé do posilovny, abyste zhubli? Takhle to tam chodí!
    18. srpna  2017 
     06:00

    Rozhodli jste se začít chodit do posilovny, ale nevíte co a jak? Nebojte se, poradíme vám, co si vzít s sebou a jak se na posilování připravit. Jakmile zjistíte, jak co chodí, určitě si cvičení zamilujete!

  • Jak si vybrat?

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Přestože jste to netušili, existuje několik typů posiloven. Podrobně si prostudujte internetové stránky, každá posilovna nabízí jiné stroje. Soustřeďte se na ty, které jsou určeny začátečníkům. Pročtěte si recenze, které mohou o místu vzkazovat důležité tipy. Buďte ale shovívaví, někteří lidé jsou příliš kritičtí. Vyhledejte posilovny, které nabízejí oddělené tělocvičny pro muže a ženy. Pokud se na začátku trošičku stydíte, oddělených místností určitě využijte. Díky nim se budete moci soustředit na správné provedení cviku více než na zraky ostatních zvědavců.

  • Co s sebou?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Základem úspěchu je pohodlné oblečení, ve kterém se budete cítit dobře. Pro dámy doporučujeme pořídit si sportovní podprsenku, která vás nebude škrtit a dovolí vám jakýkoliv pohyb. Většina tělocvičen vás do areálu nevpustí bez tenisek s čistou a bílou podrážkou. Proto si předem omyjte své staré běžecké tenisky a časem si raději pořiďte nové, určené jen do tělocvičny. Mějte s sebou ručník, nejlépe dva, nebo balíček hygienických ubrousků. Každý stroj před i po použití otřete ručníkem nebo papírovým ubrouskem. Nechcete přece používat propocený stroj! Druhý ručník použijte pro sebe a na vysušení po osprchování. Mějte s sebou dostatek vody v uzavíratelné lahvi. A v šatně si schovejte sprchové mýdlo a deodorant.

  • Jak na to?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    V každé tělocvičně to vypadá krapet jinak. Proto je dobré se nejdříve podívat, jaké stroje posilovna nabízí. Těm strojům, které se zdají být příliš těžké nebo o nichž nevíte, jak se používají, se prozatím vyhněte. Poproste cvičitele, aby vám ukázal, jak se stroj používá, nebo alespoň odkoukejte od zkušenějších, jak se na stroji cvičí. Před samotným posilováním ale vždy začněte protažením. Věnujte se mu minimálně deset minut, začněte od hlavy a skončete až u pat.

  • Co je to za stroje?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Před samotným posilováním je důležité pořádně zahřát všechny svaly těla. To je nejlepší provádět na běžeckém pásu, jízdou na kole, skákáním přes švihadlo nebo na oválném trenažéru. Takovému cvičení se říká kardio. Stroje můžete prostřídat podle libosti. Pak už je čas na posilování. Na strojích můžete posilovat celé tělo najednou nebo se lze zaměřit na jednotlivé partie těla. Pro začátek je dobré vzít si nějakého zkušenějšího kamaráda nebo kamarádku s sebou. Pomoc vám ale nabídne i místní personál. Nebojte se ho zeptat. Předcvičující jsou tam od toho, aby vám poradili, jak se stroje používají a jak se správně nastavují. Dbejte na to, abyste stroje používali správně. Špatné cvičení vám může zadělat na vážné zdravotní problémy.

    Co vám poradí osobní trenérka do začátku?

    Video se připravuje ...
    Poprvé v posilovně: S čím začít, abyste se nezničili? • VIDEO: Adam Balažovič

  • A co pak?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Po posilování je dobré věnovat se ještě nějakou chvíli kardiu. Zvlášť pokud se chcete zbavit nějakých těch kil navíc, v tento moment vaše tělo nejvíce spaluje. Neužeňte se ale do mdlob. Dvacet minut na závěr bohatě stačí. Nakonec se ještě důkladně protáhněte, aby vás druhý den nebolely svaly. V šatnách se osprchujte pokud možno teplou vodou. Studená ani horká voda nejsou pro rozehřáté svaly nejvhodnější. Po vyčerpávajícím tréninku si dopřejte dostatečný odpočinek. Ať jste plní sil na další trénink.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji