Česko-německé komiksové sympozium, jež letos zaštítilo téma skrytých míst, se na Klenové konalo již podruhé. Ačkoli je komiks v názvu, byli, stejně jako minule, pozvaní i jiní než komiksoví autoři. „Na rozdíl od předešlého sympozia Superhrdinové z východního bloku / Superhelden aus dem Ostblock, kterého se vedle výlučně komiksových kreslířů účastnili i ilustrátoři, jsme letos oslovili také výtvarníky z jiného odvětví,“ uvedla kurátorka výstavy Petra Mazáčová. Sympozia se tak účastnili také streetartoví umělci, sochař či intermediální umělec. 

Autoři své komiksy zasadili jak do ryze imaginativních míst, tak do skutečných prostor – plicní sanatorium v Beelitz Heilstätten (Anna Dvořáčková), dnes již neexistující továrna brněnské Vlněny (Eva Jaroňová), koupaliště ve Zlíně Malenovicích (Kateřina Čupová), teplárna v pražském Veleslavíně (Ester Kuchynková), renovované centrum Augšpurku (Paul Rietzl) či kulisy komunistického Rumunska (Alina Staicu a Herbert Christian Stöger).  

Berlínský komiksový kreslíř Andreas Hartung vytvořil pro Klenovou podvodní příběh beze slov zpod hladiny staré přehrady, nejmladší účastnice sympozia Noëlle Kröger ztvárnila komiks z futuristického Hamburku. Přehlídku svými sochami doplnil Stefan Giesbert Fromberger a graffiti umělec Jakub Štark.

Výstava je na Klenové u Klatov k vidění do 22. října, pak se  až do konce roku přesune do Centra Bavaria Bohemia v německém Schönsee.

Fotogalerie
34 fotografií