Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Za posílání Židů do sprchy chtějí zavřít hotel. Češi zas neměli krást

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. srpna 2017
17:50

Posílat Židy do sprch vždy zavání mediálním průšvihem, jak teď už dobře ví i manažerka švýcarského hotelu Paradies Ruth Thomannová. „Naši židovští hosté, muži, ženy i děti, žádáme vás, abyste se vysprchovali před tím, než půjdete do plaveckého bazénu. Pokud budete pravidla porušovat, bude vám přístup do bazénu odepřen,“ varovala na vývěsce židovské hosty hotelu.

A nejen to. Do kuchyně pro změnu vyvěsila nápis, že židovští hosté mají do mrazáku přístup jen dopoledne od 10 do 11 hodin a odpoledne od 16:30 do 17:30, takový je prostě ordnung. „Náš tým si nepřeje být v jednom kuse vyrušován, děkujeme za vaše porozumění,“ žádala. Toho si samozřejmě všimli někteří hosté, kteří fotky instruktáže pustili kam jinam než na Facebook. Tam neunikly izraelským novinám a začaly se dít věci.

Náměstkyně izraelského ministra zahraničí Cipi Chotovelyová označila instrukce hotelu za nejhorší antisemitismus a žádá švýcarskou vládu, jež s tím nemá nic společného, aby se k situaci oficiálně vyjádřila a odsoudila rasismus i antisemitismus. Centrum Simona Wiesenthala, mezinárodní židovská organizace pro lidská práva, pro změnu vydalo kritický dopis, v němž žádá rovnou zavření hotelu a peněžitý trest pro manažerku hotelu.

Manažerka přitom hned řekla, že není žádná antisemitka. A navíc se omluvila za to, že prostě jen zvolila politicky méně korektní a více adresný text, místo aby na vývěskách instruovala všechny hosty. Ironie přitom je, že právě hotel Paradies je mezi ortodoxními židy oblíbený, protože jim vychází vstříc nejen ohledně košer tradic. Proč tedy hotel zavírat, navíc na žádost židovské organizace?

Problém je, že nesprchování židů před koupáním v bazénu vadí ostatním hostům, kteří manažerku požádali, aby s tím něco udělala. V podstatě nechtěli nic jiného než dodržování běžných evropských hygienických zvyků, o čemž ostatně víme své i u nás. Nedávno jsme si prošli mediální debatou o tom, jestli naše bazény, koupaliště a rybníky plné sinic náhodou neznečišťují muslimky v burkinách a jestli se u nás vůbec smějí koupat.

Izraelská a židovská reakce připomíná vyhlášení války. A mimochodem: Židé vůbec nejsou sami, komu se dostalo milé adresné instruktáže za odlišné kulturní tradice. Před časem německé obchody vítaly výslovně Čechy prosbou, abychom v nich nekradli, protože v Evropě ctíme tradici, že za zboží platíme. Antisemitismus je jistě zlo. Zavíráním hotelů a pokutováním manažerek za neobratné instrukce mu ale sami Židé spíš pomůžou.