Bez nadsázky jeden z nejčernějších okamžiků naší země byla noc z 20. na 21. srpna 1968. Bez vědomí vlády tehdy překročily armády pěti spojeneckých států Varšavské smlouvy československé hranice. Lidé stanuli před kulomety i děly tanků vojáků Sovětského svazu, Polska, Východního Německa, Maďarska a Bulharska. Následkem okupace byly dvě desítky let normalizačního režimu.

Mezi těmi, kdo v těchto letech poznali komunistický lágr, byl i Jiří Stránský (85), mimo jiné autor knižních předloh seriálu Zdivočelá země (1997). Je také tím, kdo na novém místě v pondělí večer otevře rozšířenou expozici Muzea komunismu.

„Sen, realita, noční můra – to je základní tematické rozdělení výstavy,“ řekla Blesk.cz Jana Čepičková, ředitelka a spolumajitelka muzea. „Nově máme i prostor pro krátkodobé výstavy, promítací místnost a místnost pro návštěvy škol,“ dodala. Stálá expozici představí éru komunismu se zaměřením na Československo nejen přes osobnosti své doby a známé události. Nabídne pohled i na každodenní život obyčejných lidí.

39 let života na 1500 metrech

Více než 60 textových panelů, ale především archivní fotografie a desítky exponátů představují toto období kromě politiky v dalších tématech. Nechybí mezi nimi sport, vzdělání, umění, propaganda, tajné služby nebo cenzura. Návštěvníci projdou v prostoru téměř 1500 metrů čtverečních dějinami od únorového puče v roce 1948 až k listopadu roku 1989.

„Od Sametové revoluce uplynulo téměř 30 let a překvapivě se o této části našich dějin příliš neví ani neučí,“ prozradila Blesk.cz kurátorka muzea Dana Kyndrová, dokumentární fotografka a držitelka ocenění Osobnost české fotografie 2008. Například z fotografií digitálně oživených do animací se tají dech. Co je však nejzásadnější – muzeum návštěvníkům nevnucuje žádný názor! „O všem, co se v naší minulosti dělo, vypravujeme věcně. S jakým pocitem nakonec návštěvník odejde, je pouze na něm samotném,“ dodala Čepičková.

Tělovýchova a sport byly v popředí zájmu státu i za normalizace. Přes komplikace tato doba přinesla dodnes obdivované hvězdy...
Autor: Tonda Tran

Školní třída i šibenice

K všednímu životu v socialismu patřila propaganda, která z dnešního pohledu působí až úsměvně. Nostalgickou atmosféru navozuje pokojík puberťáka z 80. let, školní třída z 50. let nebo dobová dílna úderníka. Přituhuje u autentické výslechové místnosti StB a doslova mrazí u věrné repliky jedné z šibenic, na které v nelidských mukách umírali lidé. Oběšeným se totiž nelámal vaz. Aby utrpení popraveného bylo co největší, byl pomalu vytažen do oprátky, na ní zemřel udušením. To však trvalo průměrných 8 až 12 minut!

Umění Socialistického realismu

Podobná díla visela všude – ve školách, úřadech, velkých podnicích. Ukazovala dobu, jaká by měla být. Všichni si na nich byli rovni a všechny čekala budoucnost zalitá sluncem. Tak to alespoň mělo vypadat. 

...rolnice, havíř, dělník a inženýr kráčejí společně po jedné cestě, nad všemi se klene duha...
Autor: Tonda Tran

Kde, kdy, za kolik

Co? Muzeum komunismu

Kde? V Celnici 1031/4, Praha 1

Kdy? Od pondělí do neděle, 9 až 20 hodin

Za kolik? Dospělí 190 korun, studenti 150 korun, senioři starší 65 let 170 korun, rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti ve věku od 10 do 17 let) 450 korun, děti do 10 let zdarma

Fotogalerie
21 fotografií