Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otec chtěl ulehčit život svému slepému synovi: Rozmluvil kvůli němu internet

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
28. srpna 2017
06:14

Honza je už od narození nevidomý. Jeho otec Vladimír se mu snažil vždy umožnit žít plnohodnotný život a hlavně vystudovat vysněnou hudební konzervatoř. S rychlým rozvojem informačních technologií a internetu rostla potřeba ovládat i počítač a všechna řešení, která se nabízejí nevidomým, jsou podle Vladimíra příliš složitá, nebo zpoplatněná. Tak spolu s kolegy vyvinul ozvučený portál FriendlyVox.

Vladimír Jareš je vystudovaný programátor, takže hledal celý život způsob, jak synovi usnadnit ovládání počítače a samozřejmě studium.

„Pracovat s počítačem je pro nevidomé důležité, ale také velmi obtížné. Pokud nevidomý člověk nemá ve svém okolí někoho, kdo by mu poradil, tak se mu možnosti použití počítače velmi zužují,“ říká Vladimír a pokračuje: „Nevidomí nemají žádné speciální aplikace, jen technologie, které tyto aplikace nevidomým zpřístupňují. Jenže to zpřístupnění klade velké nároky na představivost a schopnost orientovat se na klávesnici a tohle spousta nevidomých nezvládá v potřebné míře.“

Stejně jako tyto programy kladou velký důraz na dobrou orientaci na klávesnici, tak samozřejmě stojí nemalé peníze.

Vladimírovi se tedy urodil v hlavě nápad na projekt, který by byl zdarma a usnadnil nevidomým práci s počítačem. Tak vznikl ozvučený webový portál FriendlyVox, který Vladimír vytvořil se svými kolegy z firmy. Ta projekt kompletně zafinancovala.

Snadná orientace bez použití myši

„Ozvučený portál vlastně není nic převratného,“ uznává Vladimír, nicméně zdůrazňuje, že ovládání portálu je velmi jednoduché díky specifickému uživatelskému rozhraní, kdy zrakově postiženým stačí používat základní klávesy, nemusí používat ani myš.

Pro spuštění portálu stačí zadat adresu www.friendlyvox.com do internetového prohlížeče, ale pozor - vyžaduje to Google Chrome. Portál lze provozovat na jakémkoliv běžném počítači a přístup k němu je bezplatný. Díky němu získá nevidomý snadný přístup k nejčastěji využívaným internetovým službám.