Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hurikán Harvey uvěznil lidi v sutinách a zdražil benzin. Začínají záplavy

Autor: jer, ČTK, zst - 
26. srpna 2017
21:01

V důsledku hurikánu Harvey je v americkém státě Texas podle elektrárenských společností bez proudu téměř čtvrt milionu zákazníků. Kvůli hurikánu bylo rovněž uzavřeno několik rafinerií a zastaveno 22 procent těžby ropy v Mexickém zálivu, což vedlo k růstu cen benzinu, píše agentura Reuters. V sobotu večer zeslábl na tropickou bouři.

Hurikán těžce zasáhl město Rockport, kde se několik domů zřítilo a řada dalších byla poškozena. Podle serveru BBC panují obavy, že někteří lidé jsou uvězněni ve zřícených budovách. Harvey je nejsilnější bouří, která Texas zasáhla od roku 1961.

„Bylo to hrozné,“ uvedl jeden z obyvatel Rockportu, sedmapadesátiletý Joel Valdez. „Cítil jsem, jak se celý dům hýbe,“ dodal. Zhruba dvě třetiny desetitisícového Rockportu byly kvůli hurikánu evakuovány. Starosta města před příchodem hurikánu vyzval obyvatele, kteří se nechtěli evakuovat, aby si na ruku napsali své jméno kvůli identifikaci v případě zranění či úmrtí.

Město Port Lavaca bylo v důsledku hurikánu odříznuto od elektřiny a některé jeho ulice byly zaplaveny. „Náklady na odstranění škod budou obrovské,“ řekl agentuře Reuters starosta Jack Whitlow.

Ve městě Corpus Christi úřady vyzvaly obyvatele k menšímu využívání vodovodů a toalet, protože výpadky proudu narušily provoz čističek vod. Nabádají rovněž k převařování vody.

Společnost Valero Energy uzavřela dvě rafinerie, které stály hurikánu v cestě, a nyní zkoumá vzniklé škody. Ostatní rafinerie podle mluvčí pokračují v provozu. Řadě čerpacích stanic již před příchodem hurikánu došel benzin, napsala agentura Reuters.

Texaský guvernér Greg Abbott uvedl, že úřady zatím nemají informace o žádných úmrtích v důsledku řádění živlu.

„Naše pozornost se přesunuje k extrémním a možná historickým úrovním záplav, které by mohly nastat,“ řekl Eric Blake z národního centra pro hurikány v Miami. Před hurikánem utekly do bezpečí desetitisíce obyvatel ohrožených oblastí. Americký prezident Donald Trump kvůli řádění přírody vyhlásil v Texasu stav katastrofy.

Zobrazit celou diskusi