Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zkáza, lidé uvízlí na střechách a tisíce volání o pomoc. Bouře Harvey zatopila Texas

Autor: ČTK ljš, simao - 
28. srpna 2017
11:10

Americký Texas zasáhl hurikán Harvey. A i když zeslábl na tropickou bouři, potíže tím neskončily. Právě naopak. Texas se totiž nyní potýká s rozsáhlými záplavami, které jen tak neodezní. Národní meteorologická služba (NWS) vydala v noci na pondělí upozornění na další záplavy. Prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy a hodlá oblast v nejbližším možném termínu navštívit. 

Desetitisíce obyvatel z ohrožených oblastí utekly do bezpečí. Hurikán Harvey udeřil na Texas - a spolu s ním prudké deště a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou zeslábl a postupně se změnil v tropickou bouři.

Záchranáři na řadě míst Texasu pomáhají lidem ohroženým přívaly vody. Do poloviny příštího týdne, kdy bouře podle předpovědi ustane, by na některých místech mohl spadnout až jeden metr srážek.

6000 volání o pomoc

Ve dvoumilionovém Houstonu se kvůli záplavám musely tisíce lidí uchýlit na střechy budov či na jiná vyvýšená místa. Záchranáři podle starosty města Sylvestera Turnera přijali na 6000 volání o pomoc, na které nestíhají reagovat.

Fotogalerie Obraz zkázy: Hurikán Harvey přinesl nejhorší povodně za… 48 fotografií

Ze zatopených částí nejlidnatějšího texaského města a jeho okolí bylo dosud zachráněno více než 1000 lidí. Turner řekl, že lidi uvízlé na střechách domů úřady hledají s pomocí 22 letounů, z nichž 16 poskytla pobřežní stráž. Kromě toho město nasadilo na záchranu 35 člunů a 93 nákladních automobilů.

Starosta Houstonu také vyzval obyvatele, aby pokud možno nepoužívali automobily. Požádal rovněž, aby lidé nevolali záchranáře, pokud nejsou v ohrožení života.

Úřady v Houstonu v Texasu přijaly přes 6000 tísňových volání a před hurikánem zachránily již přes 1000 lidí Úřady v Houstonu v Texasu přijaly přes 6000 tísňových volání a před hurikánem zachránily již přes 1000 lidí | Reuters

Úřady lidem doporučují, aby vylezli na střechy a mávali prostěradly nebo ručníky, aby tak na sebe upozornili. Lidé nemají zůstávat v podkrovích.

Mnohé komunikace v Houstonu jsou neprůjezdné, kvůli záplavám byla ve městě uzavřena obě velká letiště. Někteří lidé podle agentury AP použili nafukovací matrace či nafukovací plážové hračky, aby se přes vodu dostali do bezpečí.

Houston v neděli pro evakuované otevřel své hlavní konferenční centrum, což podle agentury Reuters vyvolává vzpomínky na hurikán Katrina, který před 12 lety zdevastoval New Orleans, kde na 30 tisíc lidí strávilo několik dní v bezútěšných podmínkách na stadionu Superdome.

Dva mrtví. Ženě spláchla velká voda auto

Bouře zatím postihla zhruba čtvrtinu obyvatel státu Texas, tedy 6,8 milionu lidí v 18 okresech. Texaský guvernér Greg Abbott uvedl, že v celém Texasu bylo doposud uzavřeno zhruba 250 dálnic a silnic. Dodal, že v rámci pomoci zasaženým oblastem bylo aktivováno kolem 3000 členů národní gardy a nasazeno zhruba 600 plavidel.

Úřady v Houstonu v Texasu přijaly přes 6000 tísňových volání a před hurikánem zachránily již přes 1000 lidí Úřady v Houstonu v Texasu přijaly přes 6000 tísňových volání a před hurikánem zachránily již přes 1000 lidí | Reuters

Meteorologové očekávají, že povodně v oblasti Houstonu se budou v příštích dnech zhoršovat a mohly by dosáhnout „historické“ úrovně. „Rozsah a intenzita dešťových srážek překonává vše, co jsme dosud zažili,“ uvedla Národní meteorologická služba (NWS).

První potvrzenou obětí hurikánu se stal muž v okrese Aransas, který během bouře zemřel při požáru ve svém domě. Dnes se NWS podle stanice BBC zmínila o zprávách o pěti obětech v oblasti Houstonu. Potvrzena však zatím byla pouze jedna z nich, a to žena, která utonula v autě zaplaveném náhlým přívalem velké vody.

Tisíce lidí bez elektřiny

V důsledku hurikánu se statisíce lidí v Texasu ocitly bez elektřiny. Kvůli hurikánu bylo rovněž uzavřeno několik rafinérií a omezena těžby ropy v Mexickém zálivu, což vedlo k růstu cen benzinu.

K vážně postiženým místům v Texasu patří také desetitisícové pobřežní městečko Rockport, jehož dvě třetiny obyvatel byly evakuovány. „Bylo to hrozné,“ uvedl jeden z obyvatelů Rockportu, sedmapadesátiletý Joel Valdez. „Cítil jsem, jak se celý dům hýbe,“ dodal.

Starosta města před příchodem hurikánu vyzval obyvatele, kteří se nechtěli evakuovat, aby si na ruku napsali své jméno kvůli identifikaci v případě zranění či úmrtí.

Hurikán Harvey s sebou přinesl hrozivé povodně Hurikán Harvey s sebou přinesl hrozivé povodně | ČTK

Bouře Harvey pustošící Texas se stáčí na jih, ale podle předpovědi se v příštích dnech vrátí nad Houston. Kolem nedělních 19:00 místního času (pondělí 2:00 SELČ) byl střed bouře zhruba 15 kilometrů na severovýchod od texaského města Victoria, tedy necelých 200 kilometrů od Houstonu.

Bouře postupuje na jihovýchod rychlostí šest kilometrů za hodinu a doprovází ji vítr o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Síla bouře se přitom má v příštích 24 hodinách změnit jen málo a dokonce je možné její mírné zesílení.

Úřady vydaly varování před dalšími záplavami

Další srážky už má potvrzené město Houston a jeho okolí. Národní meteorologická služba (NWS) vydala v noci na pondělí pro tuto oblast varování před dalšími záplavami. 

Varování platí vedle Houstonu pro oblast od města La Marque, zhruba 70 kilometrů jižně od Houstonu, až po The Woodlands, jež se rozprostírá do vzdálenosti asi 40 kilometrů severně od metropole Texasu.

Hurikán sice zeslábl v tropickou bouři, ale doprovází ho vydatný déšť, který neustává. V noci na pondělí úřady z okresu Montgomery severně od Houstonu požádaly občany, aby se evakuovali.

Armáda již začala vypouštět vodu z houstonských vodních nádrží Addicks a Barker ve snaze zabránit zaplavení centra Houstonu. Hladina vody valící se ulicemi města totiž prudce stoupá. Občané žijící v blízkosti nádrží byli upozorněni, že přechodně může stoupnout hladina vody v jejich lokalitách a dostat se do domů.

Bílý dům mezitím oznámil, že v úterý navštíví Texas, v němž platí stav přírodní katastrofy, prezident Donald Trump.

chevyn ( 29. srpna 2017 10:10 )

Sores, nejsi trochu mimo ?

sores ( 28. srpna 2017 13:28 )

Toto se stát v Česku tak se z toho už nikdy nevzpamatuje!!!!Kéž by ano a pak nás rovnou připojili k Rakousku nebo jinému vyspělému státu! Je to směšné si hrát na vlastence když jsme navoněná bída!!

europa ( 28. srpna 2017 07:44 )

Jj, to mě napadlo taky. Je tam vody po kolena, tak proč ji nese, mohla klidně jít sama. Trapná fotka. USA dělají zlo po celém světě, tak aspoň příroda jim to vrací. To je v pořádku.

nika70 ( 28. srpna 2017 00:27 )

Ano, je to strašný, ale toto je pouhé pózování pro fotografa. Paní jistě mohla jít sama v tak nízké vodě...

Zobrazit celou diskusi