Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostrá kritička Merkelové přišla o imunitu. Čeká ji soud za křivou přísahu?

Autor: pet, ČTK - 
29. srpna 2017
13:51

Spolupředsedkyně strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová přišla o imunitu, a může tak být trestně stíhána kvůli podezření z křivé přísahy. V noci na úterý totiž podle agentury DPA vypršela lhůta pro poslance saského zemského sněmu, jehož je Petryová členem, podat protest proti jejímu vydání orgánům činným v trestním řízení.

Policie Petryovou vyšetřuje kvůli rozporům v její výpovědi a výpovědi pokladníka AfD Carstena Hüttera před výborem pro dohled nad volbami saského zemského sněmu. Podezřívá ji ze lži pod přísahou. Stíhání Hüttera policie před několika týdny zastavila.

Pro zbavení Petryové imunity hlasoval v polovině srpna imunitní výbor saského parlamentu, a to jednomyslně. Vzhledem k tomu, že nikdo z poslanců sněmu ve stanovené lhůtě neprotestoval, nabylo doporučení výboru automaticky charakteru oficiálního souhlasu zákonodárného sboru. Se svým vydáním k trestnímu stíhání souhlasila sama spolupředsedkyně AfD.

V případě, že by byl protest proti jejímu vydání přece jen podán, musel by o žádosti zastupitelství hlasovat celý sněm.

Petryová předsedá AfD spolu s Jörgem Meuthenem. Strana, která je mimo jiné známá protiimigrační rétorikou, by se podle dosavadních průzkumů veřejného mínění mohla po zářijových volbách dostat poprvé do Spolkového sněmu.

Dosud zasedají její poslanci ve 13 ze 16 německých zemských sněmů. Ještě před rokem AfD průzkumy předpovídaly 14 procent hlasů, nyní však již jen osm.

Merkelová se pustila do lídra AfD

Právě Alternativa pro Německo platí za ostré kritiky současné kancléřky. Angela Merkelová se přitom dnes naopak pustila do volebního lídra AfD Alexandera Gaulanda. Ten se nechal slyšet, že je třeba se zbavit Aydan Özoguzové, která je zmocněnkyní německé vlády pro migraci a integraci. A má turecké kořeny.

Gaulandova slova byla podle Merkelové rasistická a zaslouží si jasné odsouzení. Gauland při tom použil německé slovo „entsorgen“, které se nejčastěji spojuje s odpadem.

Merkelová dnes uvedla, že Gaulandovým vyjádřením se cítí být zasažena celá vláda. Ukazuje podle ní na typický postup představitelů AfD, kteří v podobném stylu provokují, a pak o něco ustoupí. Gauland v pondělí uvedl, že poněkud přestřelil.

Německá kancléřka se dnes vyslovila i k dalším zástupcům a příznivcům AfD, kteří na ni při jejích vystoupeních v předvolební kampani často pískají nebo útočí nadávkami. „Myslím si, že je správné se jim postavit,“ podotkla Merkelová, která se s podobným chováním setkává hlavně v zemích bývalého východního Německa.

salto ( 30. srpna 2017 10:45 )

Na makrelu nešahat, jinak...

lunatic ( 29. srpna 2017 15:16 )

To je dnes ale nuda - dejte nějaká pořádná témata,ať se pobavíme ... a ne tuhle "tetu"

sores ( 29. srpna 2017 14:49 )

Není možné že by němcům tato mužatka še.re.dná nevadila! Ona prakticky ovládá celou Evropu, to černé neštěstí které se hrne k nám je její práce a němci drží h.ub.u!

jana999 ( 29. srpna 2017 14:38 )

chci se dožít soudu s merklerovou, prodala evropu za funkci a klidne ji tohle bezpohlavní monstrum nechá zlikvidovat islámem

Zobrazit celou diskusi