Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump vyhlásil den modliteb. Starosta Houstonu nařídil povinnou evakuaci, lidé vzdorují

Autor: vei/ČTK - 
3. září 2017
08:41

Starosta města Houston, postiženého ničivými záplavami, v sobotu nařídil povinnou evakuaci asi 300 lidí ze západní části města, kteří odmítli své domovy opustit, přestože tam má ještě proudit voda ze dvou přeplněných přehrad. Upouštění vody má trvat až dva týdny a obyvatelé zatopených míst jsou nadále v ohrožení života. Postižené oblasti navštívil opět americký prezident. Američané se po celých Spojených státech mají v neděli modlit za oběti bouře.

Starosta Sylvester Turner v předchozích dnech odhadl, že v oblasti, kam voda nadále poteče kvůli vypouštění přehrad, je asi 15.000 až 20.000 domů. Podle něj pokud domy v důsledku nynějších záplav zatopené nebyly, nemělo by se jich dotknout ani plánované upouštění.

Bouře Harvey a záplavy, které s sebou přinesla, si podle poslední bilance vyžádaly 43 obětí.

Zpustošená místa opět navštívil Trump

Prezident Donald Trump s první dámou USA Melanií přiletěli do Texasu, aby se setkali s oběťmi tropické bouře Harvey i s lidmi, kteří jim v nesnázích pomáhají. Prezidentský pár zamířil také do sousedního státu Louisiana. Katastrofická bouře vyvolala rozsáhlé záplavy a Trumpovu administrativu vystavila podle agentury Reuters dosud nejobtížnější domácí krizi.

Trump v černé bundě a bez kravaty přistál za doprovodu manželky na Ellingtonově letecké základně v Houstonu. Melania Trumpová, která se po úterní návštěvě Texasu stala terčem posměšků kvůli svým jehlovým podpatkům, se tentokrát vybavila baseballovou čepicí s nápisem Texas a neformálním oblečením.

 

Na letišti návštěvu z Bílého domu přivítal texaský guvernér Greg Abbott. Trumpa rovněž doprovázejí čtyři členové jeho kabinetu včetně ministryně školství Betsy DeVosové.

Prezident novinářům po setkání s oběťmi v jednom z houstonských středisek poskytujících nouzové přístřeší obětem bouře řekl, že viděl „hodně lásky“ a také „hodně štěstí“. Trump se tam zvlášť setkal s dětmi, s nimiž si povídal. Jednoho chlapce pohladil a plácl si s ním a jednu holčičku zvedl a políbil.

Trump a Abbott se rovněž zastavili u stolu obsypaného hračkami a knihami z humanitární pomoci a pohovořili s jednou rodinou. Trump dokonce pomáhal s podáváním oběda. Párky v rohlíku z bílých nádob s logem Červeného kříže obětem podával s hygienickými rukavicemi na rukou. Některým lidem pózoval pro společné fotografování.

Prezident a první dáma pak přiložili ruce k dílu i při návštěvě houstonského předměstí Pearland, když před tamním kostelem pomáhali s nakládáním humanitární pomoci na nákladní automobily. „Opatrujte se,“ řekl Trump řidičům. Ti mu poděkovali a slíbili, že se za něj budou modlit.

„Ta práce se mi líbí,“ poznamenal šéf Bílého domu směrem ke koordinátorovi pomoci. „Je to dobré na procvičení,“ řekl své ženě.

Americký prezident příležitosti využil k tomu, aby znovu vyzdvihl „fantastickou“ spolupráci federálních, státních a místních úřadů. „Je tu spousta vody, ale už odtéká,“ poznamenal Trump.

Americký Červený kříž tento týden uvedl, že ubytování v texaských nouzových přístřeších využilo 17.000 lidí.

Americký prezident Donald Trump se svou ženou Melanií navštívili postižené oblasti, které zpustošila bouře Harvey. Tentokrát už v neformálním oblečení navštívili Texas a Louisianu. Pomáhali lidem a s některými si chvíli povídali. Americký prezident Donald Trump se svou ženou Melanií navštívili postižené oblasti, které zpustošila bouře Harvey. Tentokrát už v neformálním oblečení navštívili Texas a Louisianu. Pomáhali lidem a s některými si chvíli povídali. | Reuters

„Pomůžeme vám dostat se z toho. Pomůžeme vám při obnově. Budeme vás podporovat dnes, zítra i pozítří,“ vzkázal Trump obětem záplav ještě před svou dnešní cestou ve svém týdenním rozhlasovém poselství.

Během úterní cesty Trumpovi Houston vynechali, neboť prezident nechtěl, aby jeho návštěva zatížila chod záchranných prací. Za to, že se nejhůře zasažené oblasti vyhnul, však byl také kritizován. Během návštěvy texaských měst Corpus Christi a Austin se s oběťmi nesetkal.

Dnešní návštěva je pro Trumpa příležitostí ukázat obětem nejhorší bouře v Texasu za posledních 50 let svou vlídnější a empatičtější stránku. V Louisianě pak navštíví město Lake Charles, které bouře zasáhla později během týdne.

Tropická bouře, která se původně na pevninu přihnala jako hurikán, přinutila více než milion lidí k opuštění domovů. Podle aktuální bilance obětí si vyžádala nejméně 43 mrtvých. Zatím poslední obětí je podle agentury AP starší žena, která byla nalezena ve svém zaplaveném domě v texaském městě Port Arthur.

Den modliteb

Právě na neděli vyhlásil prezident Trump celoamerický den modliteb za oběti hurikánu Harvey a také za úsilí, jakým se Spojené státy postavily k záchranným a rekonstrukčním pracím.

„Celý národ soucítí s Texasem a Louisianou. Jsme hluboce vděční těm, kteří pomáhají, a modlíme se za uzdravení a útěchu těch, kteří to potřebují,“ uvedl Trump v prohlášení. V dokumentu připomněl, že Američané vždy nabízeli pomocnou ruku svým spoluobčanům v nouzi a že stejně je tomu tak i nyní. „Přítel pomáhá příteli, soused sousedovi a cizinec cizinci,“ dodal.

Den modliteb bude podle Trumpa nejen vyslovením účasti s oběťmi katastrofy, ale také vyjádřením díků za ochotu a štědrost těch, kteří jakýmkoli způsobem přiložili ruku k záchranným pracím a k obnově škod.

„Vyzývám Američany všech vyznání, všech náboženských tradic a jakéhokoli původu, aby se modlili za každého, koho postihl hurikán Harvey, ať již jsou to lidé, kteří ztratili členy rodiny, byli zraněni, přišli o domovy a majetek, ať jsou to záchranáři, policisté, vojáci a zdravotníci,“ uvedl Trump.

aIIahakbar ( 3. září 2017 17:13 )

Vysrat na ně.

prycsnima ( 3. září 2017 13:11 )

 Tady už pomůže jenom allááách.

pavel215_klafunda ( 3. září 2017 12:08 )

S tím pámbíčkařením má ale pravdu.

pavel215_klafunda ( 3. září 2017 12:06 )

Americe jako největšímu znečišťovateli ovzduší příroda vrací to, co ji Amerika dala. Bohužel, ale je to tak.

hades ( 3. září 2017 10:57 )

Tvůj styl vyjadřování má určitou vypovídací hodnutu o tvé " inteligenci ".

Zobrazit celou diskusi