Nultý ročník Dožínek na Letné, které pořádalo Národní muzeum, si připravilo bohatý kulturní program. Kromě prezentace zemědělství, folkloru, tradic, historie a poukázání na každodenní činnost českých farmářů, si mohli návštěvníci poslechnout současné popové kapely a zpěváky, jako je například Slza, Ewa Farná nebo Voxel.

Balíky slámy, které bylo vidět na pláni na každém rohu, se staly skvělým místem pro focení selfie. A někteří balíky využili jako prolézačku. „Malý si balík slámy naprosto užívá. Na louky nevyrážíme, takže si to děti užívají,“ prozradila maminka ratolestí, které měly z balíků velkou radost.

A děti, které si nehrály na balících slámy, si užívaly skákacího hradu. Ten se držel tématu dožínek. Jeho tvar totiž připomínal kombajn. A pravými zemědělskými stroji se tady zase mohli kochat starší návštěvníci.

Dožínky

Dožínky se slavily vždy na konci sklizně obilí. Jedná se o tradiční slovanský svátek, který se slavil ještě před příchodem křesťanství. Velmi podobné jsou například kvůli oslavám na konci sklizně vinobraní, dočesná – sklizeň chmele, konopnická - sklizeň konopí, nebo dokopná - sklizeň brambor.

Podívejte se na fotografie ze soboty:
Fotogalerie
33 fotografií