Zatímco obě osmičky budou spíše vylepšeními stávajících sedmiček, model X má přinést opravdové lahůdky. Jednak jím chce firma oslavit 10leté výročí iPhonu (třebaže bylo už v červnu…), jednak musí čelit úspěchu konkurenčního Samsungu Galaxy Note 8.

Co přinesou nového?

Nadcházející modely budou mít určitě lepší displej a pokročí i co do výkonu či jiných vlastností, budou mít displej od kraje ke kraji, pročež zmizí problémové »home« tlačítko. Zejména model X ovšem přinese i pár zajímavých novinek.

Bez kabelů

Bezdrátové nabíjení už některá konkurence – včetně právě Samsungu – umožňuje. Nepředstavujte si sci-fi, že nebudete muset mobil vyndat z kapsy, jen se nemusíte otravovat s připojováním konektoru k nabíječce. Baterie se dobije položená na indukční magnetické destičce. To by se zřejmě podepsalo i na vzhledu telefonu: i zadní stranu by mohl mít ze skla, jež je pro indukci vhodnější.

Úsměv, prosím

iPhone X by také mohl přijít s rozpoznáváním tváře a duhovky. To může sloužit místo hesla (či otisků prstů), ale také pro komunikaci či ověřování plateb. 3D kamera prý umí číst výrazy uživatele a převést je na animované emoji/smajlíky. Na zadní straně bude už samozřejmě duální s podporou 4K videa a schopností infračerveného vidění, položená vertikálně (rozlišení 12 Mpix), přední »selfie« kamera nabídne rozlišení 7 Mpix. Operační paměť (RAM) 3 GB. 

Rekordní únik

Možná se vyzrazení informací nejeví nijak zásadní, Apple si však na jejich ochraně zakládá, a dokonce do bezpečnostního oddělení najal bývalé agenty amerických tajných služeb. „Jsem si skoro jistý, že to nebyl omyl, nýbrž zlomyslnost některého ze zaměstnanců,“ napsal znalec John Gruber na serveru Daring Fireball. „Tento únik zkazil tolik překvapení jako žádný jiný v historii Applu.“

Zvou do nového sídla

Dnešní akce je zároveň velkou premiérou nového sídla firmy, zvaného Apple Park. Spolu se zakladatelem firmy Stevem Jobsem (†56) jej navrhl slavný architekt Norman Foster a přezdívá se mu Kosmická loď. Vedle nových telefonů se očekává také oznámení třetí generace chytrých hodinek Apple Watch, které nejspíš samy zvládnou telefonovat, a televizoru Apple TV s rozlišením obrazovky 4K.

Fotogalerie
6 fotografií

VIDEO: Pro legraci: iPhony přitahují i hmyz
Video
Video se připravuje ...

Mravenci krouží kolem iPhonu. Youtube.com