Helena Szmigielová, partnerka, maminka dvou dětí a také fotografka si tak smutným osudem jako modelky, které nyní fotila podruhé, neprošla. „Nyní mám již velké množství přátel, kamarádek a blízkých lidí s touto zkušeností, ale předtím, než jsem začala s Aliancí žen s rakovinou prsu spolupracovat, jsem se ve svém nejbližším okolí s touto diagnózou nesetkala,“ rozpovídala se o charitativním projektu Helena.

Naopak jak říká, přisvojila si okolí, které má společného jmenovatele, jímž je rakovina prsu. Od prvního kalendáře uběhlo několik let a atmosféra při fotografování už dnes byla úplně jiná, napětí naprosto vyprchalo. 

Jizvy na těle

Cílem projektu nebylo jen dělat osvětu pro prevenci rakoviny prsu, ale také dodat odvahu těm ženám, které jsou na začátku léčby a mají strach. „Je ale těžké nafotit někoho, kdo se tak necítí, kdo není se svými jizvami smířený, kdo se cítí zraněný, právě se se svým životem i nemocí dost pere a cítí se jakkoliv, jen ne sexy.

Právě tehdy před třemi lety měla strach, že focení nevyjde. Nakonec si z toho Helena odnášela velmi silné emoce, které byly velmi pozitivní. „Mým hlavním cílem nebyl ten kalendář, ale chtěla jsem pro každou z nich udělat celou sérii fotek, jen pro ně, osobně, na kterých by se mohly vidět mýma očima. Vidět se, že jsou krásné, velmi ženské, smyslné, opravdové. A to se, myslím, opravdu podařilo,“ vysvětlila.

Stydlivost stranou

Přestože ženy nejsou modelkami, stud při focení Helena nezažila. „Možná je to tím, že jsou jejich odhalená těla (ňadra) tak často předmětem zájmu lékařů z nejrůznějších oborů medicíny, že už jim ten stud připadá tak trochu nadbytečný, při tom všem, co musí v průběhu léčby vydržet,“ prozradila.

Fotografování tentokrát probíhalo bez jakýchkoli obav. Fotografka i focené modelky se již znaly, a tak měla Helena už předem vymyšlené, jak každý svůj objekt zachytí. Focení pro ni bylo zábavou.

Radost i smutek

Jenže díky bližšímu vztahu s fotografovanými ženami se i Helena musí potýkat nejen s radostí ze sdílení a zachycování krásy lidí, ale také se smutkem ze smrti, která rakovinu prsu doprovází. „Já se s tím neumím vyrovnat, to není něco, na co byste se mohla připravit a přijmout to. Vím, že se to může stát, že prognózy některých holek nejsou úplně optimistické, ale stejně věřím tomu, že to zvládnou, že ten souboj prostě vybojují.“

„Věřím tomu, že to dopadne dobře. Když to pak nastane, samozřejmě mě to zasáhne, protože to, že někdo zemře, prostě nemůže být věc, se kterou ‚počítáte‘. V tu chvíli by to celé jaksi ztratilo smysl.“

Křest kalendáře

Fotografie ze stávající kalendáře budou odtajněny 19. září při křtu v 18 hodin na Nákladovém nádraží Žižkov. Cena kalendáře ve velikosti A2 je 350 korun. Objednávat jej můžete na belliskalendar2018@gmail.com. Výtěžek z kalendáře podpoří projekt Aliance žen s rakovinou prsu Bellis Young and Cancer.

Fotogalerie
17 fotografií