Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nahé vězně mlátí hadicí, pak začnou elektrošoky.“ Právník popsal drsné zážitky z Egypta

Autor: Darina Jíchová - 
18. září 2017
19:30

Tarek „Tito“ Husajn (24), právník zabývající se lidskými právy, sdílel s deníkem The Guardian svůj zážitek z egyptského vězení. Husajn byl prý unesen přímo ze svého domu a nezákonně zadržován pět týdnů. Egyptské orgány vnitřní bezpečnosti jsou podle Husajnovy výpovědi zodpovědné za mučení vězňů a upírání zadrženým i těch nejzákladnějších práv.

Mladý právník byl nedávno zatčen a uvězněn, policie ho bezdůvodně držela déle než jeden měsíc. On teď viní policisty z toho, že se ho pokusili přinutit k lživému přiznání. Husajn také uvedl, že vězňům byl odepřen státní zástupce, při výslechu jsou prý používány násilnické metody jako bití, elektrické šoky a mučení. Všechny tyto praktiky jsou v nesouladu s egyptskou ústavou i s mezinárodními zákony.

Obvinění přišlo pár dní potom, co nezisková organizace Human Rights Watchs zveřejnila detailní zprávu o „epidemii mučení“, která se zemí pod vládou generála a prezidenta Abdala Fattáha Sísího šíří. Egyptské ministerstvo zahraničí závěry zprávy nebere v potaz, označilo je za pomluvy.

Server The Guardian se pokusil získat od egyptské vlády nějaké vyjádření k Husajnovým obviněním, ale zatím neobdržel žádnou zpětnou reakci.

„Takhle to tady nefunguje!“

Husajnův příběh začal 17. června, severně od Káhiry v osadě Kafr Hamza. Právník byl doma s rodinou, když někdo zaklepal na dveře. Když jeho matka otevřela, za dveřmi stálo 50 těžce ozbrojených policistů.

Husajn je prodemokratický aktivista, který k sobě přitáhl pozornost poté, co byl bez obvinění na 2 roky uvězněn jeho bratr. Důvodem zatčení prý byl nápis na tričku: „Národ bez mučení“.

Husajn chtěl po příchodu policie vidět zatykač. „Však víš, že takhle to tady nefunguje,“ odpověděl na jeho žádost údajně jeden ze strážníků.

Husajn pak na 42 dní zmizel uprostřed byrokratického aparátu připomínajícího kafkovský Zámek. Přemisťovali ho z jedné stanice na druhou, z cely do cely. Jeho rodina o něm neměla žádné zprávy.

„Jestli sníte o tom, že změníte Egypt k lepšímu, o zemi, kde jsou dodržovány zákony a stát odmítá násilí, pak musíte tvrdě zaplatit,“ uvedl Husajn. „Tenhle režim si myslí, že boj za práva je zločin, přitom se skutečné zločiny dějí uvnitř věznic.“

Během jeho uvěznění byl mnohokrát vyslýchán, ptali se na jeho názory ohledně převratu v roce 2011, na jeho vztah k prominentním osobnostem opozice, na články, které napsal pro mezinárodní humanitární organizace. Nikdy mu přesně neoznámili jeho obvinění a nedovolili mu kontaktovat právníka.

Když byl konečně předveden před žalobce, byl obviněn z podněcování nepokojů a z členství v zakázané organizaci Muslimské bratrstvo. Soudce se ho rozhodl propustit na kauci.

Bezpečnostní důstojníci ale rozsudek ignorovali a tvrdili, že proti Husajnovi jsou vznesená obvinění po celém Egyptě. Domnělé případy zahrnovaly aktivity jako nelegální stavbu nebo šekový podvod. Ke zločinům došlo v městech, kde Husajn nikdy nebyl, nebo dokonce v době, kdy byl ještě malé dítě.

Nováčky svléknou do naha a zbičují hadicemi

V následujících týdnech byl držen v několika zařízených: v přeplněné cele s dalšími 150 vězni, v dodávce stojící na přímém slunci před policejní stanicí. Husajn v takových podmínkách záhy onemocněl. Jeho stav se rychle zhoršoval – ani když zvracel krev, mu nebyla prý poskytnuta lékařská pomoc. Řekli mu, že byl odsouzen k jednomu roku ve vězení, ale ne z jakého zločinu ho shledali vinným.

Husajn uvedl, že nejhorší to bylo v pracovním táboře Badr el-Beheira, který se nachází poblíž nilské delty. „Od začátku mi bylo jasné, že tu panují obzvláště kruté a drsné podmínky,“ svěřil se tisku. Nově příchozí byli vysvlečeni do naha, pak je postavili obličejem ke zdi a policisté je zbičovali plastovými hadicemi.

„V chodbách jsme mohli slyšet křik lidí, které mučili a kterým důstojníci dávali elektrické šoky. Když je pak vedli zpátky do cel, byli celí od krve,“ prohlásil Husajn. „Jsem právník pro lidská práva, moje práce je bránit lidi, aby se nikdy nestali obětí takové brutality. V té chvíli jsem plně pochopil, co to znamená být zlomený,“ uvedl.

Mladý právník měl ale štěstí. Po více než měsíci byl nakonec propuštěn.

Husajnův případ jen odráží krizi lidských práv v Egyptě

Hussein Baoumi z egyptské pobočky Amnesty International řekl, že Husajnův případ odráží utrpení stovky lidí uvězněných v Egyptě. V zemi jsou hrubě porušována lidská práva, jsou zde vězněni novináři, mnoho internetových stránek bylo zrušeno a čím dál více je omezována svoboda projevu.

Amnesty loni zveřejnila zprávu o nárůstu mizení lidí v zemi, podle ní jsou během dne uneseni čtyři lidi.

Jednou z posledních obětí je Husajnův kolega Ibrahim Metwaly Hegazy, zakladatel Asociace rodin zmizelých osob, který byl unesen minulý týden při cestě na konferenci do Ženevy. Hegazymu hrozí pět let vězení, je obviněn ze spoluúčasti na vraždě italského doktoranda Giulia Regeniho z Cambridgeské univerzity, jehož tělo loni objevili na periferii Káhiry.

snehulak ( 18. září 2017 20:02 )

Tahle demokracie nám tady setsakra chybí.

Zobrazit celou diskusi