Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Křičel bolestí a hořel.“ Po kyselinovém útoku v Londýně zadrželi mladíka (15)

Autor: zst - 
24. září 2017
11:05

Z útoku u nákupního centra Westfield ve Stratfordu na východě Londýna je podezřelý teprve patnáctiletý chlapec. Informoval o tom deník The Guardian. Škodlivou látkou, podle některých médií kyselinou, zranil šest lidí a je podezřelý z těžkého ublížení na zdraví. Policie ho zadržela.

Tři ze šesti zraněných skončili po útoku v nemocnici. Zasáhla je zatím neznámá látka poté, co se v obchodním centru pohádaly dvě skupiny mužů. Svědci popsali následnou paniku, která na místě vznikla. Zprvu se totiž zdálo, že jde o sérii náhodných útoků.

Jeden z přihlížejících prý viděl mladého muže, který byl látkou zasažen. Křičel bolestí a jeho kamarád údajně volal „je to útok kyselinou, on hoří“, popsal svědek. Další lidé prý spěchali z něj látku omýt. 

Podle policistů ze Scotland Yardu se hádka odehrála kolem osmé hodiny večer londýnského času uvnitř nákupního centra. „Během tohoto incidentu byla použita škodlivá látka. Když byla tekutina rozstříknuta, obě skupiny utekly,“ popsali zástupci policie.

Jeden ze svědků, Imran Tahir Rizvi, řekl, že zaslechl přítele jedné oběti ve věku 18 nebo 19 let, který křičel o „útoku kyselinou“, a pak uviděl mladého muže ležícího na podlaze, který křičel bolestí a hořel.

„Křičeli o pomoc, zatímco on cítil na své kůži, jako by hořel,“ řekl Rizvi. „Jeho přátelé křičeli něco na policii. Zpočátku si lidé mysleli, že je to rvačka. Ale přátelé toho zraněného začali křičet, že to je útok kyselinou, že hoří,“ dodal.

Muž, který se představil jako Hossen (28), asistent manažera v obchodě Burger King, uvedl, že viděl oběť a jeho kamaráda, známého místního bezdomovce, který vtrhl do koupelny v restauraci, aby si „umyl kyselinu z obličeje“. „Kolem jeho očí byly škrábance a on se snažil do nich šplouchat vodu,“ doplnil prodavač.

Záchranáři byli na místě za 10 minut a společně s policisty a hasiči poskytli zraněným – všichni byli podle policie muži – první pomoc. Policie také potvrdila, že se jednalo o incident mezi dvěma skupinami mužů.

Výrazný nárůst těchto druhů útoků ve Velké Británii vyvolal v posledních měsících debatu o omezení prodeje žíravin, které lze snadno koupit v obchodech.

marlen52 ( 24. září 2017 15:17 )

hlavně že přijímají plné lodě tehle hodných chlapců.teď už jdou i přes polsko prostě okupují evropu a evropa jen kouká a přijímá je nechápu to.selský rozum říká když se tady neumíš chovat okamžitě vypadni.

vihor ( 24. září 2017 15:11 )

prostě normální britští muži

ollina ( 24. září 2017 12:39 )

Zákaz prodeje kyseliny to nevyřeší. Vyřeší to jedině deportace migrantů do jejich domovů

Zobrazit celou diskusi