Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Německo už má v parlamentu nácky. A hned chtějí stíhat Merkelovou

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
26. září 2017
05:00

Hrozby z nástupu extrémistů k moci se nakonec nevyplnily ani ve Francii, ani v Nizozemsku, ale v pokojném a spokojeném Německu. Zatímco Marine Le Penová nebo Geert Wilders neuspěli, v Německu sice podle očekávání vyhrála volby CDU kancléřky Angely Merkelové, skutečným vítězem je ale s téměř 13 procenty hlasů krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD).

„Postaráme se, aby i Parlament řešil to, co říkají lidé v ulicích. Budeme stíhat Merkelovou,“ slíbil hned po volbách volební lídr AfD Alexander Gauland. Nejen pro Německo to není úplně nejlepší zpráva. Za pouhé čtyři totiž AfD ušla neuvěřitelný dramatický oblouk, jak rádi říkají umělci. A právě teď stojí v jeho horší fázi.

Původně vznikla jako parta profesorů ekonomie nespokojených se situací v eurozóně a EU, načež stranu v roce 2015 převzala vědkyně (po Merkelové další) Frauke Petryová a zacílila ji proti převážně muslimské migraci, která jen v roce 2015 dosáhla v zemi milionu lidí. Ta sice pořád zůstává šéfkou AfD a voliči ji teď i přímo poslali do Bundestagu, muziku ale nyní ve straně tvrdí hlavně starý Gauland s mladou konzultantkou Alicí Weidelovou.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Oba hrají pěkně řízný „heimat“. Rázně přitvrdili nejen proti islámu a migrantům, které plošně označují za „teroristy“ a „kriminálníky“. Zvlášť Gauland začal otvírat i horší německou komnatu: vyzval Němce k hrdosti na dílo nacistických vojáků, zatímco se na jeho mítincích občas zvedá pravačka. Téma houfné a nelegální migrace samozřejmě nemá být tabu a Gauland o něm jistě hodně slyší nejen v ulicích. Chvála nacistické armády už je ale něco jiného, jak vědí i Češi. V mnoha ohledech byla až příliš sofistikovaná.

Německo nemělo v Parlamentu podobnou stranu od války – a z dobrého důvodu. Teď má AfD 93 poslanců a zařadila se tak k francouzské Národní frontě, slovenské LSNS župana (hejtmanská funkce) Mariana Kotleby nebo rakouských Svobodných, kteří před časem dokonce seděli ve vládě. Svým způsobem se tak i Německo politicky normalizovalo, i tady teď mají silné populisty s obdivem k náckům.

A normalizovala se vlastně i AfD, když se hned po volbách ještě víc rozhádala, jak se v těchto partách obvykle stává (děje se to teď i v Národní frontě). Na její povolební tiskovce Petryová ohlásila, že nebude členkou poslaneckého klubu strany, i na ni je Gauland a spol. moc.

Vsadím se, že úspěch AfD upřímně slaví i mnozí Češi, kteří s gustem řeší migranty i bez migrantů. Strana totiž slibuje národnostně, etnicky i nábožensky čisté Německo Němcům a i u nás dobře známe hezké české heslo Čechy Čechům. Problém je, že z historie víme, že jakmile někdo začne poctivě čistit Německo, bývají Češi mezi prvními.

MatejLA ( 10. října 2017 10:13 )

Komuniste (Die Linke Partei) take chteji ztihat Kanclerku Merkelovou za zradu Nemeckeho Naroda a za to ze dala Vychodni Nemecko do NATO.

kuromrd ( 26. září 2017 10:23 )

v reichu ještě žije hodně lidí kteří mají rádi vaterland - otčinu a nesnášej ženský u vesla, a to kór takový, co ani nesplnily své poslání- vyrodit potomka

dvix ( 26. září 2017 09:16 )

To je dneska asi moderni ze ti co jsou proti migraci jsou automaticky nackove.. no co pane Holec mozna v budoucnu obohati i vasi manzelku.. inzenyri a doktori xD

europa ( 26. září 2017 08:32 )

Holec, voni sou teda korunovanej.

prycsnima ( 26. září 2017 08:16 )

 Ta svi ně by uż měla viset.

Zobrazit celou diskusi