Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

New York: 11 nejlepších památek a míst, které musíte navštívit!

/
  • Manhattan
    25. února 2018 ● 13:16

    Socha Svobody, Central Park, Empire State Building, Times Square a nepřeberné množství muzeí a dalších památek. Světová metropole New York nabízí tolik zajímavých míst, že nebudete vědět, co navštívit jako první. Snad vám pomůže následující seznam 11 nejzajímavějších a nejúchvatnějších míst New Yorku.

  • 1.

    Central Park

    Úžasně zelený Central Park patří k New Yorku jako obloha ke sluníčku a je jednou z jeho největších atrakcí. Newyorčané tu lezou po skalách, běhají, plavou, bruslí, piknikují, pouští draky, jezdí na loďkách po jezírku nebo si prostě čtou knihu. Chodí se sem na koncerty a točí se tu filmy. V blízkosti parku jsou „prestižní adresy“, kde žije mnoho známých osobností. A rovněž jeho historie je úctyhodná, letos od jeho založení uplynulo rovných 160 let.

    Central Park
    Autor: Shutterstock

    Park má rozlohu 3,41 km2 a prochodit 93 kilometrů jeho cestiček by trvalo pěkně dlouho. Všechna jezírka dohromady dávají 60 hektarů vodní plochy. Blahobytných 341 hektarů zeleně parku dominuje životu mezi 59. a 110. ulicí Manhattanu a je jedním ze vzácných pozůstatků toho, čím byl „ostrov s mnoha pahorky“ Manhattan předtím, než se dostal do spárů civilizace.

     

    Tip: Při návštěvě Central Parku se pokochejte i výhledem na luxusní hotel Plaza, obzvlášť pěkný pohled je na něj v noci, kdy je nasvícený.

    Hotel Plaza v New Yorku
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Times Square

    Když bylo náměstí Times Square v 70. letech minulého století centrem zločinu, drog a prostituce, málokdo si dokázal představit, že o čtvrtstoletí později se stane oblíbeným místem nákupů a setkávání, ale i vyhledávaným divadelním, mediálním a bankovním centrem.

     

    Křižovatka světa, jak se Times Square přezdívá, je v noci osvícená desítkami zařících reklam, které jí propůjčují její charakteristický vzhled. Každý den sem míří davy turistů a konají se tu různé akce, včetně oslav nového roku.

    Times Square
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Americké přírodovědné muzeum

    Pokud máte rádi vesmír a přírodu, určitě se vydejte do Amerického přírodovědného muzea, které se nachází u Central Parku. Muzeum hostí sbírku čítající více než 33 milionů druhů zvířat, ptáků, hmyzu, rostlin a dinosaurů z celého světa a je známé mimořádností svých exponátů, k nimž patří například model plejtváka obrovského či Tyrannosaura rexe.

     

    Od loňska je novým lákadlem Amerického přírodovědného muzea kostra nedávno objeveného Titanosaura, která je tak objemná, že se nevejde do jednoho sálu, takže hlava s krkem je vysunuta až do chodby.

    Více o Americkém přírodovědném muzeu se dočtete zde>>

    Americké přírodovědné muzeum
    Autor: ©AMNH/C. Chesek/R. Mickens

  • 4.

    Národní památník a muzeum 11. září

    Teroristické útoky z 11. září 2001 nenávratně změnily svět. Tomuto černému dni historie je zasvěcen Národní památník a muzeum 11. září (National September 11 Memorial & Museum), který se nachází na místě, kde původně stály budovy Světového obchodního centra (přezdívané také Dvojčata). Pomník má podobu dvou velkých nádrží kopírujících základy „Dvojčat“, po jejichž zhruba devět metrů vysokých stěnách stéká voda do čtvercového otvoru na dně. Okraje nádrží lemují bronzové desky, do nichž jsou vyrytá jména obětí útoků jak z New Yorku, tak z Pentagonu. Budova muzea věnovaného útokům stojí mezi těmito nádržemi.

    Více o Národním památníku a muzeu 11. září se dočtete zde>>

  • 5.

    Manhattan z ptačí perspektivy

    Pohled na Manhattan z jednoho z místních ikonických mrakodrapů je snad povinností každého turisty. Hodně jich kvůli tomu míří na Empire State Building, lepší panorama ale získáte na jiných dvou vyhlídkách, konkrétně na Top of the Rock a One World. Je třeba si uvědomit, že z Empire State Building totiž neuvidíte jednu z největších dominant New Yorku, a to samotný Empire State Building. Pokud nejedete v létě, nerezervujte si vstupenky příliš dlouho dopředu, aby vás nezaskočilo špatné počasí.

    Kterou vyhlídku v New Yorku navštívit? Více se dočtete zde>>

    Vyhlídka na New York z Top of the Rock
    Autor: Shutterstock

    Tip: Pokud navštívíte One World Trade Center, udělejte si procházku i na nedalekou Wall Street a ikonickou sochu nebojácné dívky a zuřivého býka (Charging Bull). Vydejte se sem ale pokud možno velmi brzy ráno, přes den tu narazíte na davy turistů, kteří se se sochou chtějí vyfotit.

    Charging Bull u Wall Street
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Intrepid Sea, Air & Space Museum

    Stíhačky, vrtulníky, letadlo Concorde, ponorka USS Growler i kosmický raketoplán Enterprise – to vše můžete vidět na jednom místě v New Yorku! Pokud jste fandy techniky, určitě navštivte Námořní, letecké a vesmírné muzeum na zaparkované vyřazené letadlové lodi Intrepid (jejíž prohlídka je součástí vstupného). Muzeum naleznete na Manhattanu na řece Hudson (mezi New Yorkem a New Jersey).

     

    Loď USS Intrepid se za druhé světové války zapojila do bojů v Tichomoří. Přežila pět útoků japonských sebevražedných letounů. Americké námořnictvo ji nasadilo i během korejské a vietnamské války. 270 metrů dlouhé plavidlo využíval také americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na počátku programu pilotovaných letů do kosmu pro rekonvalescenci astronautů, kteří se vrátili z vesmíru. Posledních 35 let loď kotvila v západní části Manhattanu a sloužila jako plovoucí muzeum.

    Intrepid Sea, Air & Space Museum
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Chinatown a Little Italy

    Města ve městě, tak se označují dvě sousedící čtvrti na Manhattanu – Chinatown (Čínské město) a Little Italy (Malá Itálie). Při jejich návštěvě si totiž vůbec nepřipadáte, jako byste byli v Americe. Obzvlášť při návštěvě Chinatownu, kde žije v izolaci na sto tisíc Číňanů, si pomalu nevystačíte s angličtinou. Zato tu ale seženete vše, co je pro asijskou zemi typické.

    Chinatown v New Yorku
    Autor: Shutterstock

    Tip: Za levnými suvenýry se vydejte do ulice Mott Street, cenu tu usmlouváte i na polovinu.

    Little Italy (Malá Itálie) v New Yorku
    Autor: Shutterstock

  • 8.

    Brooklynský most

    Brooklynský most (Brooklyn Bridge) je jeden z nejstarších visutých mostů ve Spojených státech amerických. Most je dlouhý 486,3 metru a vede přes řeku East River, přičemž spojuje dvě části New Yorku – Manhattan a Brooklyn. Ikonický most je vyhledávaným místem turistů a nabízí se z něj překrásný pohled na Manhattan. Nejkrásnější pohled na most se vám naskytne z okolních brooklynských parků, oblíbeným místem na fotografování je i ulice Washington Street.

    Brooklynský most a panorama Manhattanu
    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Chrysler Building

    Chrysler Building patří mezi jeden z největších symbolů New Yorku. Mrakodrap dosahující výšky 318 metrů byl po dokončení v roce 1930 celých 11 měsíců nejvyšší budovou světa. Poté ho předstihl Empire State Building. Dnes je pátým nejvyšším mrakodrapem v New Yorku.

    Chrysler Building
    Autor: Shutterstock

    Tip: Při návštěvě Chrysler Building zavítejte i na nedaleké nádraží Grand Central Terminal, které je se svými 44 nástupišti největším na světě. Nádraží se navíc stalo kulisou v desítkách filmů. V úchvatné Hlavní hale (Main Concourse) zvedněte hlavu a pokochejte se stropem znázorňujícím nebe a znamení zvěrokruhu.

    Grand Central Terminal
    Autor: Shutterstock

  • 10.

    Flatiron Building

    Flatiron Building (česky žehlička) platí za jednu z dominant New Yorku. Trojúhelníková budova ležící na rohu 23. ulice, Fifth Avenue a Broadway byla dostavěna v roce 1902 a tehdy se svými 87 metry patřila k nejvyšším budovám ve městě, dokonce je označovaná za jeden z prvních mrakodrapů. Netypický tvar budovy láká davy turistů a kdo se s „žehličkou“ nevyfotí, jako by v New Yorku ani nebyl.

    Flatiron Building
    Autor: Shutterstock

  • 11.

    Socha Svobody

    Monumentální dílo sochaře Frédérika Augusta Bartholdiho, na kterém jeho tvůrce pracoval déle než 21 let, patří dnes k vůbec nejznámějším světovým sochám i k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím v USA. Přes 46 metrů vysoká postava ženy s paprskovitou čelenkou a pochodní zároveň po desetiletí patří k nejznámějším symbolům Spojených států. V prvních letech se pro ni však našlo i zcela praktické využití. Pochodeň sochy, umístěné na ostrůvku u vjezdu do newyorského přístavu na podstavci vysokém 47 metrů, sloužila jako maják.

    Socha Svobody
    Autor: Profimedia.cz

    Tip: Nejlepší pohled na sochu (i spodní Manhattan) si užijete z pravidelného přívozu Staten Island Ferry, který se plaví mezi Manhattanem a Staten Islandem. Přívoz je navíc zcela zdarma! Podle typu lodi se po nástupu na palubu vydejte buď na vyhlídkovou terasu na zádi v prvním patře, či na vyhlídkovou terasu v nejvyšším patře na pravoboku.

  • 12.

    Galerie

    Fotogalerie
    57 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

andorea: Nemusím.

(25. 02. 2018 20:14)

radsab: Schází Ti komunistickej maminkovskej systém viď? Hochu život je boj, koukni na nelítostnou přírodu - jen nejsilnější maj šanci úspěšně přežívat vzdor tvrdým překážkám. Lidé nejsou vyjímkou, dravost, dravost! Jde to i legálně. Namísto kňourání, stačí si brát příklad z úspěšných... Ono je to také hodně o přemíře chtivosti a závisti. Já si v téměř padesáti nestěžuji a jsem jen schopnej řemeslník.

(25. 02. 2018 17:30)

hades: Ta jeď do ***e.

(25. 02. 2018 16:06)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy