Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trest za smrt dvou lidí: Sexuolog Weiss odešel od soudu s podmínkou

Autor: čad, dce, ČTK - 
18. října 2017
10:12

Trestem za nehodu, která stála život Jaroslava, otce od rodiny, a jeho dceru Terezu, a zdraví maminky Jaroslavy, má být Petru Weissovi pouhá podmínka a zákaz řízení! Sexuolog se s vozem rodiny srazil, když v jaguáru přejel do protisměru. Nehoda se odehrála loni v září na Pelhřimovsku. Rozsudek není pravomocný, navíc bude muset proběhnout občansko-právní řízení, ve kterém se rozhodne o odškodném - rodina totiž požaduje 20 milionů korun!

Podmínkou potrestal Okresní soud v Pelhřimově Petra Weisse. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví mu uložil podmíněný trest na dva roky a šest měsíců s odkladem na tři roky a zákaz řízení na dva roky. Při vážné nehodě loni v září zemřel otec od rodiny Jaroslav Šimpach, jeho dcera Tereza podlehla zraněním v nemocnici. 

Státní zástupce v závěrečné řeči kladl Weissovi nejvíce za vinu, že vjel do protisměru. Ocenil ovšem, že se sexuolog nevymlouvá a navíc je bezúhonný. Trest navrhoval ve spodní hranici trestní sazby, zákaz řízení ovšem požadoval o dva roky vyšší. Navrhoval i peněžitý trest ve výši 50 000 korun a odškodné rodině.

Podle jeho názoru nebylo nutné společnost před obžalovaným chránit. „Je řádný občan. Porušil své povinnosti a je za to dosud nepravomocně odsouzen, ale není na místě, aby byl ve výkonu trestu odnětí svobody,“ řekl Váňa novinářům. Už před soudem zdůraznil, že obžalovaný není nebezpečnou osobou, ani silničním pirátem.

Obhajoba proti tomu navrhovala zproštění viny v plném rozsahu, protože na vině tragédie je podle jejich názoru a podle odborných posudků neutěšený stav vozovky.

Weisse před soudem ve středu zastupovali dva advokáti, sám sexuolog se nezúčastnil. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly čas na rozmyšlenou. Weissovi hrozilo až šest let za mřížemi, zmocněnec rodiny po něm navíc žádá 20 milionů korun odškodné. Weissovu nabídku finanční výpomoci ve výši 250 000 korun rodina odmítla. S požadovaným odškodným předseda soudu Jiří Zach rodinu odkázal na občansko-právní řízení.

Nehoda se stala loni 16. září kolem 17:00 na Pelhřimovsku. Weiss jel ve voze Jaguar od Rynárce po silnici třetí třídy směrem k obci Houserovka. Při projíždění zatáčkou nezvládl řízení a pravými koly se dostal vpravo mimo silnici. Pak přejel do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím osobním autem Ford Focus. Pětapadesátiletý Jaroslav zemřel na místě, jeho pětadvacetiletá dcera Tereza cestující na zadním sedadle, která nebyla připoutaná bezpečnostním pásem, podlehla těžkému zranění o dva dny později v nemocnici. Těžce zraněna byla i devětačtyřicetiletá řidičova manželka Jaroslava na předním sedadle.

skaara ( 18. října 2017 16:40 )

Tohle všechno já samozřejmě vím, ale stejně tak věděl pan Weiss, že se na trase, kterou jel opravuje hodně silnic nižší třídy a přesto se řítil téměř stovkou ! Ten schod na křižovatce asi očekávat nemohl, ale horší kvalitu cesty ano a přesto se řítil dál, až to nezvládl a sejmul nevinné lidi, kteří možná pochybili jen tím nepřipoutáním. Prostě měl si jít sednout a zaplatit daleko víc než jen ubohých 50 000 Kč, to pro něj nic neznamená. Takže doufám, že v tom druhém řízení to klapne a on těch "20 melounů" bude muset zacálovat.

dfghjk ( 18. října 2017 16:40 )

Komu by to prospělo, kdyby ho poslali za katr? Život to nikomu nevrátí a jediné co se pro zbytek té postižené rodiny dá udělat je fin. odškodnění. A to půjde panu doktorovi určitě lépe na svobodě než za katrem. V tomto případě soudce zcela určitě neměl v hlavě nas ráno jako ty blesku!

sores ( 18. října 2017 16:34 )

Ta zr.ůda protekční si pořídila 2 obhájce a ani se neobtěžoval jít k soudu!! Musel jim hodně zaplatit aby se z toho dostal,že. Kéž by ho někdo také oddělal!!

zaka ( 18. října 2017 16:27 )

Nic jiného se nedalo čekat pan Weiss nemůže ani jet v protisměru aby se tam nepokoušelo nějaký řidič spáchat sebevraždu, chudák.

obrobr ( 18. října 2017 14:44 )

PRÝ dá těm pozústalým tři sezení u něj v ordinaci zadara

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání