Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bratrům Davídkovi a Leonardovi soud nařídil ústavní výchovu: Před rozsudkem je rodiče unesli

18. října 2017
12:46

Českokrumlovský soud ve středu nařídil ústavní výchovu sourozenců Davida a Leonarda Lackóových, které v pátek za dramatických okolností unesli rodiče ze strakonického dětského centra. Podle soudu rodiče zanedbávali péči o syny, což ohrožovalo jejich další tělesný a duševní vývoj. 

Novinářům to řekla soudkyně Milena Hrdličková. Desetiletý David a jeho o šest let mladší bratr byli ve strakonickém dětském centru od července letošního roku. Tehdy o jejich umístění do zařízení rozhodl na základě předběžného opatření českokrumlovský soud. Rozsudek není pravomocný.

„Co se týká odůvodnění, s ohledem na citlivé informace ve vztahu k nezletilým dětem není v jejich zájmu, aby byly další informace sdělovány,“ řekla Hrdličková. Nařízení o ústavní výchově podle zákona platí na tři roky. „Samozřejmě může být kdykoliv zrušeno, pokud odpadnou podmínky pro jeho trvání,“ dodala.

Rodiče sourozenců se jednání nezúčastnili. Od pátečního únosu dětí se skrývají a policie po nich pátrá. Hrdličková uvedla, že jejich absence řízení neovlivnila. Oba rodiče před soudem vypovídali při předchozím líčení v září. „Jen doplním, že po výslechu opustili jednací místnost a nebyli schopni udržet své emoce,“ řekla.

Hrdličková dodala, že páteční únos mohl ovlivnit rozhodování soudu. Stejně tak fakt, že rodiče tímto krokem nerespektovali předchozí předběžné opatření o umístění dětí do ústavu.

Rodiče Anita Lackó a Bronislav Sloboda pocházejí ze Slovenska a podnikali v Rakousku. Poslední dobu měli ze zatím neznámých důvodů bydliště v Jihočeském kraji. Po pátečním únosu zahlédli svědci rodiče i děti v německém Freyungu. Na Anitu Lackó a Bronislava Slobodu byl vydán evropský zatykač.

Mladší Leonard měl na sobě naposledy zelené tričko, tmavě modrou mikinu s kapucí značky Adidas, tepláky a na nohou boty s batmanem. Vlasy má špinavě blond, velké výrazné oči a znatelné kruhy pod očima.

Starší David měl naposledy oblečené žlutooranžové tričko s dlouhým rukávem, vpředu s anglickým nápisem a tmavě modré tepláky. Má střiženou ofinu v půli čela. Rodiče odjeli s dětmi vozem Chrysler Voyager zelené barvy s poznávací značkou BA477HU. Policie žádá, aby lidé jakékoliv informace o hledaných volali na linku 158.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání