Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová hledá parťáky a rozjela rozhovory o nové vládě: „Nebude to jednoduché“

Autor: base, ČTK - 
18. října 2017
13:30

V Berlíně ve středu začalo vyjednávání o nové německé vládě. Zástupci konzervativní unie CDU/CSU, včetně kancléřky Angely Merkelové (CDU), se v poledne sešli se svobodnými demokraty (FDP), odpoledne povedou rozhovory se Zelenými. Očekává se, že fáze předběžných rozhovorů bude trvat několik týdnů. Nesourodá koalice konzervativní CDU/CSU, liberální FDP a levicových Zelených dosud na celoněmecké úrovni nikdy nevznikla.

Jednání deseti představitelů CDU/CSU a šesti politiků FDP by mělo trvat zhruba dvě hodiny. Odpolední a podvečerní schůzka se Zelenými má být o hodinu delší. Takzvané sondovací rozhovory budou pokračovat ve čtvrtek setkáním FDP a Zelených a konečně pátečním jednáním, kterému budou poprvé přítomny všechny strany společně.

Při těchto úvodních rozhovorech půjde podle pozorovatelů především o to, aby strany spíše než rozdíly hledaly shodu a aby si vyjasnily, které oblasti a témata považují za prioritní.

Rutinérka Merkelová: Vládu sestavuje už počtvrté

Všechny strany možné vlády dávají dopředu najevo, že vyjednávání o nové koalici bude složité a že se může protáhnout i na několik měsíců. „Je nám jasné, že to nebudou jednoduché rozhovory,“ nechala se v týdnu slyšet Merkelová, která vládu sestavuje už počtvrté.

Rozhovory neusnadní ani fakt, že žádný z politiků nemá s podobnou koalicí na celoněmecké úrovni zkušenosti. Vládu, v níž by zasedalo tolik různých politických uskupení, měla SRN naposledy v 50. letech. Situace v poválečném západním Německu ale byla tehdy zcela odlišná.

Úspěšnému sestavení kabinetu na druhou stranu nahrává pragmatismus Merkelové i dalších zúčastněných politiků, zjevná připravenost svobodných demokratů i Zelených vstoupit do vlády i momentální absence jakékoliv jiné alternativy. Sociální demokraté (SPD) se po propadu v zářijových volbách rozhodli odejít do opozice, a žádná jiná realistická většina než vícečlenná koalice tak nyní ve Spolkovém sněmu není.

Když budou sondovací rozhovory úspěšné, začnou strany, které dělí názory na uprchlickou, energetickou nebo evropskou politiku, jednat o konkrétním vládním programu. Tato druhá fáze vyjednávání by mohla trvat přinejmenším několik dalších týdnů.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsme v lepší výsledek.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi