Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nacistický poklad za miliardy v Krušných horách: Našli jsme Jantarovou komnatu, tvrdí vědci

Autor: Ondřej Ježek - 
20. října 2017
05:00

Stopy po výbuchu, očitá svědectví, záznamy Stasi a KGB, radarové snímky. Trojice německých vědců je přesvědčená, že našla nacistický poklad v hodnotě mnoha miliard, po kterém hledači pátrají více než 70 let. Jantarová komnata se prý ukrývá v jižním Sasku v Krušných horách nedaleko českých hranic. 

 Jantarovou komnatu, která byla také částečně ze zlata, v roce 1716 daroval ruskému caru Petru I. pruský panovník Bedřich Vilém. V roce 1755 ji nechala carevna Alžběta instalovat v carském palácovém komplexu Carskoje Selo u Petrohradu.

V roce 1941 Němci dílo demontovali a až do jara 1945 bylo uloženo v Königsbergu, dnešním Kaliningradu, odkud beze stopy zmizelo. Někteří historici se domnívají, že velká část tam podlehla požáru na konci války při dobývání sovětskými vojsky.

Od roku 1945 hledači pokladů pátrali nejen v Krušných horách, ale i v Rakousku nebo na Šumavě. Existují však stovky často velmi dobrodružných teorií o místě ukrytí pokladu. Podle některých by se mohla nacházet i v trezorech moskevských bank.

Během půlstoletí pátrání po Jantarové komnatě byly nalezeny jen dvě části uměleckého skvostu. V roce 1997 se našla v Brémách mozaika a v Berlíně komoda. Obě součásti někdejšího přepychového interiéru vrátilo Německo Rusku v roce 2000.

 „Objevili jsme velký, dlouhý tunelový systém a objevili jsme něco, co by mohlo vést ke komnatě,“ řekl jeden ze tří vědců. Dále pokračuje tím, že konec tunelu byl úmyslně odstřelen, aby se uzavřel vchod.  Zpráva z Lengenfeldu, okolo 25 km vzdáleného města od tunelu, ve které stojí, že komnata byla vyhozena do povětří, tak posílila jeho teorii. 

Vědec Blume dodal, že by ve výzkumu tunelu chtěli pokračovat, ale je to velmi nákladné a sehnat sponzora je obtížné. Někteří historici ale věří, že komnata byla vybombardována Sověty krátce potom, co převzali Königsberg v posledních týdnech války.

VIDEO: Znásilněná a zbitá dívka na českých hranicích. Video z roku 1945 je mementem temných časů

Video  Znásilněná a zbitá dívka na českých hranicích. Video z roku 1945 je mementem temných časů.  - facebook.com/Lost-German-Girl-LGG
Video se připravuje ...

solnareduard ( 19. února 2022 20:49 )

On neni problem najit,ale problem je stat zlodeju,kteri by to rozkradli a neni zaruka bespeci.

Mecc ( 26. října 2020 17:47 )

Vedej prd a jen kecaj, uz jich bylo tolik na stope a jen spousta promarnenych penez, staci vzpomet konta ve svajcu,

karel fodor ( 5. února 2018 18:33 )

moje pplazdna lednicka je jantajova komnata

pjotri ( 31. ledna 2018 02:50 )

Proc se nezeptaji Pepika Muzika, nebo toho Nem*** Gaensela? Ti preci furt tvrdi, ze uz pristi rok vykope poklad, kterej ma na dosah. Pry URCITE ve Stechovicich.. Pripadne muzou angazovat Miru Cecha, to je kadet na kopani kanalu skrz zemekouli. Ani se tem id.io.tum nedivim, ze nemuzou sehnat sponzory. Nez nalezeni pokladu je daaleko pravdepodobnejsi vitezstvi Drahose ve volbach.. I kdyz.. Tech 50 mega by bylo lip investovanych do hledani pokladu, nez do Drahosovych voleb.

dessy ( 29. ledna 2018 19:20 )

Zobrazit celou diskusi