Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hon na „zneužívače“ dávek ničí nevinné: Věra (60) chybou úředníka přišla o desítky tisíc

Autor: bud - 
29. října 2017
05:40

Extrémní tlak na odhalování zneužívání sociálních dávek může za to, že úředníci občas přehlédnou důležitou věc a nevinný člověk kvůli tomu přijde o peníze, na které má nárok. Zažila to i paní Věra J. z Prostějova, která byla neoprávněně vyřazena z evidence úřadu práce kvůli podezření na nelegální práci. Musela vracet 35 tisíc korun a zůstala bez podpory. Ministerstvo práce se brání, že jde o jeden případ z tisíců.

Paní Věra J. pobírala podporu v nezaměstnanosti, protože přišla o práci. Úřad práce ji poslal na výběrové řízení do čistírny na pozici uklízečky. Součástí pohovoru ve firmě byla také praktická zkouška, při které měla přibližně dvě a půl hodiny pracovat, aby předvedla, jak umí uklízet. Shodou okolností ale tuto firmu ve stejný den kontroloval inspektor práce. Narazil na paní Věru a usoudil, že tam pracuje bez smlouvy – a tedy načerno.

Inspektorát to nahlásil úřadu práce, který Věru okamžitě vyřadil z evidence uchazečů. Odebral jí veškerou podporu, musela vrátit přes 30 tisíc korun, které v předchozích měsících dostala, a také doplatit zdravotní pojištění hrazené úřadem. Odvolání, které podala, bylo ale zamítnuto. Věc se vyřešila až po zásahu ombudsmanky Anny Šabatové, po kterém se věc dostala až na stůl ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Ta nakonec uznala, že úředníci pochybili a vyřadili paní Věru z evidence neoprávněně. Vše se ovšem táhlo celé dva roky.

Blesk.cz o tomto případu nedávno informoval a také se úřadu práce ptal, proč k pochybení došlo a zda byla podniknuta opatření, aby k takovým excesům nedocházelo. Úřad ale odmítl cokoliv komentovat. Vyjádření poskytlo až ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které úřad spadá.

Důraz na odhalování podvodníků

Důvodem je hlavně velký tlak na odhalování podvodů s dávkami. „Na zaměstnankyně úřadu práce je obrovský tlak, aby odhalovaly zneužívání sociálních dávek. Případů, kdy se lidé snaží podvádět, je opravdu velké množství. A tak není divu, že se mezi tisícovkami případů stane chyba,“ řekla Blesk.cz zatím ještě ministryně Michaela Marksová. Podle ní v tomto případě úředník pouze převzal informace o tom, že se jednalo o nelegální práci, ale skutečnou podstatu nikdo neřešil.

Úřad práce jen za první polovinu letošního roku odhalil 774 případů zneužívání a díky odebrání dávek ušetřil státu více než 20 milionů. Za celý loňský rok úřad odebral 2335 neoprávněně pobíraných dávek v hodnotě 49,5 milionů korun. Úředníky přitom zatěžují hlavně kontroly, jen v roce 2016 jich provedli celkem 161 tisíc.

„K neoprávněnému pobírání dochází u většiny druhů dávek. Jedná se hlavně o příspěvky a doplatky na bydlení, příspěvky na živobytí, v menší míře pak o příspěvky na péči nebo dávky mimořádné okamžité pomoci,“ uvedla už dříve mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Výjimečné podle ní ale nejsou ani případy neoprávněného pobírání rodičovského příspěvku nebo podpory v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci.

Na tvrdé potírání podvodníků ale tvrdě doplatila paní Věra. Její případ si úředníci v rámci odvolání „přehazovali“ a nikdo se nezaměřil na skutečnou postatu, tedy že Věra nechtěla dávky zneužívat, a dokonce si aktivně hledala práci. „Je to absurdní. Stěžovatelka byla vyřazením z evidence úřadu práce jako jediná potrestána za něco, co ani nelze prokázat. Kvůli vyřazení z evidence přišla o pojištění a podporu v nezaměstnanosti,“ řekla k případu ombudsmanka Šabatová, která zároveň upozornila, že současná legislativa je velmi přísná a v některých případech dochází k vyřazení z evidence úřadu práce neoprávněně.

Nárok na odškodné prý neexistuje

„Posuzování nelegální práce je v praxi komplikované a obtížně se u těchto případů nastavují přesná pravidla pro to, zda se jedná či nejedná o závislou práci. Vždy záleží na individuálním posouzení konkrétního případu,“ je přesvědčena Marksová. Jak konkrétně podobným selháním předcházet, ovšem neodpověděla. Paní Věře pouze vzkázala, že na případnou kompenzaci za chybu úředníka nemá nárok.

Podle kanceláře ombudsmanky je to ale jinak a Věra si může na ministesrvu požádat o náhradu, a to ve lhůtě 6 měsíců. „Pokud se prokáže nezákonné rozhodnutí nebo postup úřadu, má občan vždy možnost žádat o zadostiučinění za nemajetkovou újmu, například za stres či nejistotu. To může být přiznáno v penězích, ale může jít rovněž o omluvu,“ řekla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Video Dělal by Bohuslav Sobotka za 15 000 korun? - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

fandasever ( 29. října 2017 19:59 )

No vidíte, to je všeobecná pravda, to přece každý ví ale nikdo s tím zatím nic neudělal, jakmile se ozvete, že podnikatelé neplatí daně a krátí tržby tak jste hned Stbáci, špiclové a závistivci kteří závidí těm "odvážným" podnikatelům, to je politika ODS a TOP, a ČSSD přesto že měla 4 roky ministerstvo práce tak s tím nic neudělalo!! Nemá ten Babiš nakonec pravdu??? Nevolili ho lidé v naději že to změní??

fandasever ( 29. října 2017 19:55 )

To je největší sviňárna která se u našich podnikatelů stala velice módní: Ukažte nám jak umíte pracovat!! No nechají vás pracovat týden, 14 dní, bez smlouvy, bez vstupní lékařské prohlídky a pak vám řeknou že jim nevyhovujete a vyhodí vás bez koruny na ulici, no druhá prasárna je ze strany ÚP, toto by měli znát a na to by se měli zaměřit a dávat mastné pokuty těm rádoby podnikatelům

agfor ( 29. října 2017 17:30 )

Měla holka docela kliku, že od ÚP něco dostávala. Kolega je bez práce už 8 let a krom peněz za půl roku nedostal ani kačku a živoří s 90 letou matkou z jejího důchodu. Aspoň má čas se o ni postarat, protože mu ji zmrzačila ruská svi ně, co hraje na doktorku v nemocnici v Mostě na neurologii.

homoerectus ( 29. října 2017 15:33 )

Nevím, co stojí v zákoně, ale to, že mnohé firmy si skutečně uchazeče otestují, než ho přijmou, je fakt. Mám několik známých, kteří museli, coby uchazeči o zaměstnání, nějaké hodiny odpracovat, aby ukázali, co dovedou. Jsou lidé, kteří práci zoufale hledají a jsou ochotni se takové zkoušce podrobit. Navíc se v článku píše, že ji na pracoviště poslal úřad práce, takže si mohl jednoduše spočítat, oč jde. Holt měla paní špatnou barvu pleti. Přísnost se uplatňuje u těch, kteří pracovali a chtějí pracovat a ze kterých je možné něco vytřískat. Privilegovaným skupinám, které o práci celý život nezavadily, se vychází vstříc. Ti si jenom diktují, co chtějí, berou dávky v nezaměstnanosti, invalidní důchody, příspěvky na bydlení, příspěvky pro pěstouny, protože se starají o děti svých dětí, k tomu ještě příspěvky za postižené děti, protože o ty je /v tomto případě teoreticky/ péče náročnější ... a já nevím, co ještě. Tam se sype a sype. Kdy už to proboha skončí, a člověk, který přijde po třiceti letech o práci, bude moci důstojně žít a nebude na tom hůř než ten, co celý život o práci nezavadil.

mitoz ( 29. října 2017 13:54 )

To je neskutečný alibismus. Nejdřív ji tam pošlou, a potom tvrdí, tam pracuje na černo.

Zobrazit celou diskusi