Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co o zdraví prozrazují vaše prsa? Na co dávat pozor?

  • 29. října 2018 | 06:00

    Ženská ňadra by se dala považovat za skutečně inteligentní část těla. Dokážou o vašem zdraví totiž prozradit víc, než jste si myslela. Dokonce i drobné nedostatky, které možná považujete za estetickou chybku, ledacos napovídají. Zjistěte, co vám hrozí, a co vás naopak trápit nemusí.

  • Prsa se zvětšují

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se vám poprsí náhle zvětšilo, pak, přestože si možná nemáte důvod stěžovat, byste měla nastražit uši. Jestli máte pubertu nějaký ten pátek za sebou, zamyslete se nad stravováním v poslední době. Přírůstek váhy se totiž u mnoha žen nejdříve objeví na velikosti poprsí. Nějaké to kilo navíc jste ale nemusela nutně získat ze smažených hranolků. Mnoho žen přibírá kvůli psychickému vypětí, stresu nebo nedostatku spánku. Za zvětšení poprsí může také změna antikoncepce, menstruační cyklus nebo těhotenství. „Hormonální změny mohou vyvolat prudký růst prsní tkáně,“ vysvětluje gynekoložka Mary Jane Minkin. Pokud oba prsy narůstají přibližně stejně, není důvod k obavám, dodává.

  • Prsa se zmenšují

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Prsa obsahují velké množství tukové tkáně, a proto se jakékoliv změny na váze rychle objeví právě na nich. Pokud se vám tedy zmenšují prsa, je možné, že jste zhubla. Malé zmenšení prsou může také znamenat, že končí další menstruační cyklus, a co před menstruací prsa nabrala, teď musí zase shodit. Pokud se ovšem prsa zmenšují podezřele rychle a vy se o žádnou drastickou dietu nepokoušíte, možná byste měla navštívit lékaře. Hubnutí nebo přibírání bez příčiny může být jedním z příznaků onemocnění štítné žlázy.

  • Jedno prso je menší než druhé

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Říká se, že v dokonalosti je krása, a vás kvůli tomu trápí vaše asymetrická ňadra? No, minimálně o své zdraví se nemáte důvod bát. Skoro žádná žena nemá obě prsa stejně velká. U některých je jen rozdíl více patrný než u jiných. „Malý rozdíl ve velikosti je v pořádku a normální. Pokud však jeden prs výrazně změní tvar, může to signalizovat abnormalitu spojenou s rakovinou prsu,“ říká doktorka Minkinová. Pokud tedy máte podezření, že se velikost jednoho prsu náhle změnila, nebojte se navštívit svého lékaře a podstoupit patřičná vyšetření.

  • Trápí vás podrážděná kůže pod prsy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kůže pod ňadry je velice citlivá. Pokud vás trápí její podráždění, může se jednat o alergii. Dráždit vás může například materiál spodního prádla nebo kostice vyrobené z niklu. Nikl patří mezi velice časté alergeny. Kůži by mohl zlobit také nedostatečně vymáchaný prací prostředek, sprchový gel nebo mýdlo. Poškrábání kůže může také vznikat mechanickým třením košíčků, možná máte nesprávnou velikost podprsenky. A přes léto může opruzenina vznikat kvůli většímu pocení a v případě, kdy látka spodního prádla není dostatečně prodyšná.

  • Vaše ňadra jsou proužkovaná od strií

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Strie, ať už na prsou či na bocích, se vyskytují na převážně sušší kůži, která je kvůli absenci mazu méně promaštěná. „Strie se objeví, když rychle přiberete na váze, nebo naopak rychle zhubnete. To platí zejména pro období puberty a pro těhotenství, ale ženám s nízkou elasticitou kůže se mohou strie objevit i při jo-jo efektu,“ uvádí plastický chirurg Barry Weintraub. Výrazné strie dokáže redukovat jedině plastická chirurgie, proto je lepší jejich vzniku předcházet používáním krémů a olejů.

  • Barva bradavek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Asi největším rizikem, co se týče onemocnění prsou, je rakovina prsu. Barva bradavek se ovšem nevztahuje k této hrozbě. „Doktoři neznají žádnou souvislost rakoviny ňader s barvou bradavek. Každá žena má prostě jiné množství pigmentu,“ vysvětluje doktor Weintraub. Zpozorněte jen tehdy, pokud jedna z bradavek náhle změní barvu. Bradavky mají přirozeně i jinou velikost, je také možné, že každá z páru je jinak velká.

  • Hrbolky na dvorcích

    ...
    Autor: shutterstock

    Přestože prsa prostě vypadají v upraveném dekoltu hezky, jejich primární smysl je produkce mléka. A proto se na koncích mléčných kanálků vyskytují hrbolky. Jejich velikost se mění, pokud se ale jeden z hrbolků nadměrně zvětší, měla byste vyhledat pomoc lékaře. Je možné, že se jedná o nezhoubnou cystu, ale třeba i rakovinný nádor. Proto jsou ve věku nad 45 let tak důležité preventivní prohlídky, které mohou problémy odhalit včas, tedy ve chvíli, kdy vy sama ještě nic nevidíte ani necítíte při pohmatu.

  • Tmavé chloupky

    ...
    Autor: shutterstock

    Je mnoho žen, které trápí nevzhledné chloupky převážně kolem bradavek, někdy i po celých prsou. Příčina jejich růstu může být překvapivá. Některé mužské krémy nebo gely obsahují malé množství testosteronu. „A když si pak muž tře obličej o vaše ňadra, ta jsou pak hormonu vystavena, což může mít vedlejší účinky, a to i růst chloupků,“ vysvětluje Minkinová. Příčina může být ale i vážnější. Vaše nadledvinky mohou samy produkovat nadměrné množství mužských hormonů, což by mohlo zapříčinit cysty na vaječnících. Je možné, že kvůli nadměrné hormonální produkci trpíte také akné a nepravidelnou menstruací. Se svými obavami navštivte lékaře, pokud je produkce hormonů silně nadměrná, může to vést až k neplodnosti.

  • Boulička

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    O nutnosti prohmatávání prsou jste zaručeně už slyšela. Pokud v prsu najdete bouličku, může se jednat o nezhoubnou cystu. Vyčkejte jeden menstruační cyklus, jestli se kulička nevstřebá. Pokud nezmizí, navštivte svého lékaře. Většina změn v prsou je důsledkem kolísání hormonů, návštěvou lékaře ale nikdy nemůžete nic zkazit. „Kdykoli si všimnete útvaru v prsu, vždy se objeví otázka, je to rakovina nebo by se to mohlo v rakovinu proměnit? Proto vždy vyhledejte svého gynekologa,“ radí doktorka Minkinová.

    Jak si vyšetřit prsa?

    Video se připravuje ...
    Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! • VIDEO: Adriana Krátká

  • Svědí vás bradavky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vás trápí svědění bradavek, na vině mohou být obyčejné zbytky špatně opláchnutého mýdla. Zkuste prsa opláchnout vodou a použít zklidňující krém či gel. Pokuste se si vybavit, jestli jste si nekoupila nové spodní prádlo, tričko nebo svetr z bavlny, můžete mít alergii na materiál, ze kterého je prádlo vyrobeno. Svědění bradavek mohou způsobovat také hormony nebo velmi vzácný typ rakoviny Pagetův karcinom bradavky. Dalšími příznaky této ojedinělé choroby je šupinatá kůže po těle, zploštělý tvar bradavky a nažloutlý či krvavý výtok z bradavky. Pokud těmito problémy trpíte, vyhledejte neprodleně pomoc lékaře.

  • Bolí vás prsa

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Říká se, že co bolí, to sílí. A u prsou to platí dvojnásob, jsou totiž velice citlivá. Na bolest prsou způsobenou menstruačním cyklem jste si už určitě zvykla. Prsa ale mohou bolet i kvůli nošení nevhodného spodního prádla při sportování. Jedním z důvodů může být i nadbytečný příjem kofeinu, který se nachází jak v kávě, tak v některých limonádách. Pokud vás bolest tíží a vy nemůžete najít příčinu, navštivte vašeho lékaře.

  • Z bradavek uniká tekutina

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud nejste těhotná nebo kojící žena a z bradavek vám uniká bílá tekutina, je možné, že vaše tělo jen reaguje na tělesnou stimulaci produkce mléka. Pokud se s tímto problémem setkáváte běžně, existují léky, které vás ho zbaví. Naopak například antidepresiva nebo antipsychotika mohou hladinu prolaktinu ještě zvyšovat. Ve většině případů se nejedná o velký problém. Únik tekutiny je jen velmi nepříjemný.

  • Máte žilnatá ňadra

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vám pod kůží prosvítají žilky, je to jen důsledek jemné a světlé kůže. Ze zdravotního hlediska se problémem nemusíte znepokojovat. Pokud vám žilky vadí esteticky, pak dejte pozor. Světlá kůže je náchylnější k slunečnímu spálení, a tudíž i k rakovině kůže, a proto byste se neměla zbytečně vystavovat slunečnímu svitu. Na slunci se vždy namažte ochranným krémem s vysokým UV faktorem.

  • Hrubá prsa

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Měla jste vždy prsa, a promiňte mi ten výraz, hebká jako dětskou prdelku? Není divu, že vás nyní znepokojují náhlé hrbolky kůže. Jestli kůže vašich prsou nyní připomíná pomerančovou kůru, pak jsou na místě obavy. Tvrdá kůže, dvorce i bradavky mohou signalizovat rakovinu prsu. S tímto problémem určitě vyhledejte pomoc lékaře.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...