Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyznamenání přehledně: Koho ocenil prezident? Vybral umělce, lékaře i hrdiny

  • Autor: jer - 
    28. 10. 2017
    20:57

    Jako každý rok i letos prezident České republiky Miloš Zeman při příležitosti oslav 28. října na Hradě vyznamenal řadu osobností. Medaile dostali diplomaté, vojáci, sportovci, umělci i vědci. Podívejte se, kdo z Hradu odešel s metálem.

  • 1.Řád Bílého lva

    Řádem Bílého lva byli in memoriam vyznamenáni legionář první světové války a československý generál Ludvík Krejčí a generál Karel Kutlvašr, rovněž legionář první světové války. Ocenění na Hradě převzal také generál Karel Pezl, první náčelník Generálního štábu Armády České republiky.

    Řád Bílého lva má také nové zahraniční nositele. Jedním z nich je dlouholetý starosta Vídně Michael Häupl. Dalším vyznamenaným je současný slovinský prezident Borut Pahor. A řádem Bílého lva byl vyznamenán i Dr. Gerhard Schröder, kancléř Spolkové republiky Německo v letech 1998–2005.

    Starosta Vídně Michael Häupl Starosta Vídně Michael Häupl | Ondřej Požár / Blesk

  • 2.Řád Tomáše Garrigua Masaryka

    Řád T. G. Masaryka převzal přeživší z vyhlazovacího tábora v Osvětimi Petr Beck. In memoriam byli vyznamenáni americký diplomat a podporovatel slovanské kultury Charles Crane a prof. Jože Plečnik, významný architekt a urbanista.

    Petr Beck, přeživší z koncentračního tábora v Osvětimi Petr Beck, přeživší z koncentračního tábora v Osvětimi | Jiří Krušina / Blesk

     

  • 3.Medaile Za hrdinství

    Za hrdinské skutky byli in memoriam vyznamenáni partyzán a bojovník proti komunistickému režimu Jan Přikryl nebo plk. prof. Antonín Šubrt, účastník bitvy u Dunkerque.

    Medailí Za hrdinství byl in memoriam oceněn také hasič Jan Odermatt, který letos v únoru zemřel při hašení lakovny ve Zvoli. In memoriam vyznamenání dostal i nadpraporčík Václav Haas. V prosinci 2016 jej při policejním zásahu na Českobudějovicku útočník smrtelně pobodal nožem.

  • 4.Za zásluhy - Hudební tvorba

    Mezi nejvýznamnější osobnosti vyznamenané Za zásluhy v oblasti umění patří písničkář a textař Jaromír Nohavica. Dalším vyznamenaným umělcem je zpěvačka a herečka Helena Vondráčková.

    Státní vyznamenání 2017: Helena Vondráčková Státní vyznamenání 2017: Helena Vondráčková | Foto Blesk - Tonda Tran

    Medaili Za zásluhy dostali také operní pěvec Štefan Margita, pěvkyně Eva Urbanová a operetní, muzikálová a populární zpěvačka Yvetta Simonová. In memoriam byla vyznamenána folklorní zpěvačka a herečka Jarmila Šuláková.

  • 5.Za zásluhy - Filmová tvorba

    Medailí Za zásluhy v oblasti umění byl vyznamenán filmový a operní režisér Zdeněk Troška. Režíroval například známou českou triologii Slunce, seno, či pohádku Princezna ze mlejna. Ocenění dostal i herec a bavič Luděk Sobota. Dalšími oceněnými Za zásluhy jsou herci Juraj Kukura a Jan Skopeček.

    Zdeněk Troška na Pražském hradě během předeávání státních vyznamenání 2017 Zdeněk Troška na Pražském hradě během předeávání státních vyznamenání 2017 | Foto Blesk - Tonda Tran

  • 6.Za zásluhy - Literatura a publicistika

    Ocenění Za zásluhy získal in memoriam Jaroslav Foglar, spisovatel a ikona českého skautingu. Je například autorem knih Hoši od Bobří řeky i souboru Rychlé šípy. Dalším nově vyznamenaným je historik a publicista Vlastimil Vondruška. A medaili Za zásluhy dostal také publicista, komentátor a vysokoškolský pedagog Petr Žantovský.

    Jaroslav Foglar, 07.03.1996 Jaroslav Foglar, 07.03.1996 | T. Pánek / Blesk

  • 7.Za zásluhy - Sport

    Za šíření dobré pověsti České republiky v oblasti sportu byl medailí Za zásluhy vyznamenán Karel Loprais. Za svoji kariéru mimo jiné šestkrát vyhrál automobilovou rallye Paříž-Dakar.

    Karel Loprais Karel Loprais | archiv

    Vyznamenání Za zásluhy od prezidenta dostala také rychlobruslařka a několikanásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková. Poslední olympijské zlato Sáblíková vybojovala v rychlobruslařském závodu na 5000m v Soči.

  • 8.Za zásluhy v oblasti vědy

    Za vědeckou práci prezident ocenil prof. Vladimíra Maříka, vědce a vysokoškolského pedagoga v oblasti robotiky a kybernetiky. Další vyznamenanou je lékařka a specialistka na spánkovou medicínu a dětskou neurologii, prof. Soňa Nevšímalová. Medaile Za zásluhy byla udělena také Doc. Borisovi Šťastnému, pedagogovi a specialistovi na plicní choroby.

    Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr.h.c. Vědec a vysokoškolský pedagog v oblasti robotiky a kybernetiky Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr.h.c. Vědec a vysokoškolský pedagog v oblasti robotiky a kybernetiky | Jiří Koťátko

    Medailí Za zásluhy byl dále oceněn vynálezce Jan Procházka, odborník na životní prostředí Stanislav Štýs, ekonom Milan Zelený i vysokoškolský pedagog a vědec prof. Jaroslav Pollert.

  • 9.Za zásluhy

    Ocenění Za zásluhy v oblasti hospodářské bylo uděleno podnikateli a průmyslníkovi Lubomíru Stokláskovi. Vyznamenán byl také Miroslav Wajsar, ředitel hospice Anežky České v Červeném Kostelci. Medaili Za zásluhy převzala i Eliška Hašková-Coolidge, bývalá ředitelka Kanceláře prezidentských zpráv a zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů v Bílém domě.

    Eliška Hašková Coolidge ve studiu Blesk.cz Eliška Hašková Coolidge ve studiu Blesk.cz | MARTIN PEkÁREK/ Blesk.cz

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa