Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Václava zatkli v Kambodži za sex se 14letou: Všechno je jinak, tvrdí jeho přátelé

Soud v Kambodži obžaloval Čecha za sex se 14letou dívkou.
Dům světla: Takhle vypadá místo, kde hledají pomoc HIV pozitivní.  (Autor: Policie)
Autor: ljš - 
2. listopadu 2017
05:01

Snažil se pomáhat, teď za to sedí! Tak popisují přátelé případ Čecha Václava P. (46), přezdívaného Wendi, který byl v Kambodži zatčen za sex se čtrnáctiletou dívkou. Podle nich se stal obětí neziskové organizace.

Zprávu o zadržení Václava P. přinesl ve středu server Khmer Times. Uvedl, že Čecha zadrželi policisté z útvaru pro boj s obchodováním s lidmi a ochranu nezletilých v domě, který si pronajímal ve městě Siemreap na severozápadě Kambodže. Našli u něj prý dívčí šaty, hračky, kondomy, digitální fotoaparát a laptop. Podle vyšetřovatelů se měl sblížit s rodinou 14leté dívenky, kterou chtěl adoptovat. Začal si ji prý vodit domů a za peníze ji sexuálně zneužíval, za což mu nyní hrozí až 10 let vězení.

Dívka s HIV

Václavovi přátelé ale veškerá obvinění zcela odmítají. „Věc se má tak, že zhruba před rokem se Wendi začal starat o čtrnáctiletou dívku z velmi chudé rodiny, postiženou HIV. V době, kdy se s ní potkal, nevěděla Nikol (Tak jí říkáme, protože její pravé khmerské jméno je obtížně zapamatovatelné.), co je to například zubní pasta. Téměř nemluvila, byla podvyživená a fyzicky i psychicky na tom byla velmi špatně,“ vysvětlil kamarád obviněného Ota Veverka.

Čech, který provozuje úspěšný blog o Kambodži a Thajsku a působí jako průvodce, prý dívce nakoupil léky, vitaminy, potraviny, šaty a další věci. Také nechal zavést elektřinu do domku, ve kterém holčička s matkou bydlí. „Dnes byste Nikol nepoznali. I když je díky předchozí podvýživě velmi malá, přibrala na váze, začala mluvit a dnes je z ní čiperné a živé dítě. Navíc měla konečně tátu, kterého nikdy nepoznala,“ uvedl Veverka.

Virem HIV, který zabil jejího otce, je holčička nakažená od narození a trpím jím pochopitelně i její matka. I z toho důvodu je pro ně velmi těžké získat práci, protože se jich okolí straní.

Hon na turisty

Podle Václavových blízkých stojí za obviněním nezisková organizace APLE. „Ona neziskovka je v Kambodži proslulá svými nevybíravými a protizákonnými praktikami, například placením dětských provokatérů, kdy si reakce turistů na setkání s těmito dětmi nahrává na video a fotografuje. Dělá všechno pro to, aby za mříže dostala toho, kdo se stane jejím cílem, ať to stojí, co to stojí,“ vysvětluje Veverka.

Podle něj je teď na Nikol a její matku vyvíjen obrovský tlak. „Proslýchá se, že předevčírem byl někdo za matkou a sliboval jí 5000 USD, když potvrdí obvinění vznesená APLE proti Wendimu. Odmítla. Dnes údajně přitvrdili a někdo byl znovu za matkou a vyhrožoval, že když to nepotvrdí, půjde do vězení i ona. Údajně se zhroutila a přislíbila spolupráci,“ uvedl.

Čtrnáctiletá dívenka prý údajnému nátlaku již podlehla. „Policie sebrala Nikol z domova v nepřítomnosti matky a celý den jí trpělivě vysvětlovala, že má potvrdit vznesená obvinění, což nakonec udělala. Nikdo jí to nebude vyčítat, kdo z nás by jako dítě odolal,“ řekl kamarád obviněného.

Pomoc přátel

Václava P. už soud poslal do vazby, kde může strávit až šest měsíců. V úterý ho za mřížemi navštívil český konzul. „Žádnou další podporu ze strany českého zastoupení dotyčný nepožaduje. Budou ho navštěvovat jeho čeští přátelé na místě,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Česká komunita, která v Kambodži žije, se nehodlá s obviněním smířit a snaží se Wendimu poskytnout psychickou, finanční i právní podporu. Plánuje pro něj také založit transparentní účet, ze kterého budou hrazeny veškeré výdaje na kroky vedoucí k jeho propuštění.

Dům světla: Takhle vypadá místo, kde hledají pomoc HIV pozitivní.

Video  Dům světla: Takhle vypadá místo, kde hledají pomoc HIV pozitivní.  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

salto ( 3. listopadu 2017 07:30 )

Tak to byla ty? Pořád vzpomínám

volby2017 ( 2. listopadu 2017 12:25 )

Já pichala už v 11 no a co?

bandour ( 2. listopadu 2017 11:08 )

žádný smutek, věděl kam leze, pro ostatní sluníčkáře krásný výchovný příklad

jany ( 2. listopadu 2017 09:01 )

oni to ti kamaradi mozna mysli dobre a nechteji verut, ze by prcal holcicky, ale ty veci doma jaksi... ja tomu neverim, ze je nevinny

civavalinda ( 2. listopadu 2017 07:31 )

Normalni pedofil...kdo jinej jezdi do takove spiny jako je Kam..nebo Thajsko jedine uchylove...lzou normalne mu tu holky ta rodina prodavala ...oni am vubec nemaji soudnout k nicemu..jen prachy a pak je utratit za opium nejlepe...bordel tam je nic vic....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání