Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pes je pro řadu lidí velký luxus. Kolik Češi utrácí za své čtyřnohé miláčky?

Autor: ula - 
5. listopadu 2017
07:55

Psa nebo kočku chová 59 % Čechů. Číslo by mohlo být i větší, problémem jsou ale často finance. Zvíře si nemůže dovolit každý, měsíční náklady na psa vyšplhají často přes tisíc korun, záleží na velikosti plemene. Proto Češi nejčastěji chovají yorkshirské teriéry. Výzkum ukázal, že domácnosti s nižším příjmem a lidé z velkých měst společnost mazlíčků rádi oželí. Za psa přitom v průměru utratíme 1077 korun měsíčně.

Nejčastěji mají Češi jednoho psa nebo jednu kočku. Oba druhy zvířat najdeme především u lidí z menších obcí, s rodinným domem a zahradou. Naopak bez mazlíčků se více obejdou lidé z domácností s příjmem do 20 000 Kč, lidé z větších měst a také lidé ve věku 25-44 let, kteří pravděpodobně budují rodinu a nechtějí si přidělávat starost navíc, uvádí průzkum agentury NMS Market Research a společnosti Royal Canin.

Radost, která něco stojí

Krmení, výcvik, veterina, hračky i pamlsky, s tím vším je potřeba před pořízením domácího mazlíčka počítat. Průměrný pes vyjde chovatele na 1 077 korun měsíčně. Obecně platí pravidlo „čím větší rasa, tím větší náklady“.

Náklady na krmení, které jsou majitelé ochotni zaplatit, rostou s příjmem domácnosti. Zatímco při přijmu do 15 000 korun je maximální částkou 708 korun měsíčně, při příjmu nad 35 tisíc už dosahuje až 926 korun, s rostoucím věkem částka naopak výrazně klesá. Na ostatní výdaje za psy však ani věk ani příjem nemají vliv.

Průměrné náklady na psa

 

Výcvik

Krmení

(měsíčně)

Veterinář

(měsíčně)

Hračky a doplňky

(měsíčně)

Výživové doplňky a pamlsky (měsíčně)

Malá rasa

2 500 Kč

521 Kč

135 Kč

54 Kč

112 Kč

Střední rasa

4 700 Kč

741 Kč

159 Kč

83 Kč

160 Kč

Velká rasa

14 400 Kč

956 Kč

250 Kč

104 Kč

168 Kč

Zdroj: Royal Canin, NMS Market Research

Kočky jsou levnější

Do koček jejich majitelé investují 709 Kč měsíčně, což je ale také dáno tím, že kočka je menší a tolik toho nesní. Za krmení pro kočky utrácí více muži než ženy, ty naopak svým mazlíčkům dopřávají více pamlsků. Štědřejší jsou ve všech ohledech mladší chovatelé (18-30 let)

Malému autistovi pomáhá místo prášků pes:

Yorkšíři vládnou

Váha do 10 kilogramů, čistá krev a jedináček. Tak vypadá typický pes v českých domácnostech. Naopak křížence má doma „jen“ 42 % pejskařů. Zatímco třetina Čechů má doma jednoho psa, pořízení si více psů je u nás výjimkou, učiní tak jen téměř každý desátý. Čeští pejskaři mají nejradši yorkshiry, kteří tvoří v Česku 14 % všech čistokrevných psů, o 5 % méně je pak německých ovčáků a skoro stejně je i labradorských retrívrů.

Oblíbené kočky venkovní

Minimálně jednu kočku najdeme v každém druhém bytě či domě. Lehce přitom převažují kočky venkovní, kterých je 56 %, oproti kočkám bytovým, kterých je 44 %. Zároveň platí, že nejvíce chovatelů má doma kočky středně velké, které váží 3-6 kilogramů (50 %), malé kočky do třech kilogramů chová 41 % majitelů a pouze 8 % respondentů uvedlo, že jejich kočka váží více než 6 kilogramů.

Z výsledných dat průzkumu vyplynulo, že v České republice je ze všech koček pouze 16 % čistokrevných. Mezi těmito plemeny v oblíbenosti vede britská krátkosrstá kočka (32 %), na druhém místě je mainská mývalí (10 %), plemeno Ragdoll (9 %) se umístilo na třetím místě.

Macronův pes Nemo si ulevil u krbu:

Pes nevidí černobíle

Jeden z nejrozšířenějších mýtů, který zná téměř každý, hovoří o tom, že pes vidí černobíle. Myslí si to také 59 % respondentů. Není to ale pravda. Psi opravdu nerozlišují pouze černou a bílou a jejich odstíny. Podle řady vědeckých studií můžeme psí zrak přirovnat ke zraku barvoslepých lidí. Jejich svět se odehrává především v šedých, žlutých a modrých barvách,“ vyvrací mýtus Markéta Bosáková, veterinářka společnosti Royal Canin.

kristýna ryglová ( 30. března 2024 05:23 )

Já teda za našeho Ritchyho utrácím taky hodně peněz . Pořád mu kupuju pamlsky, kvalitní granule a konzervy a samozřejmě hračky z http­s://ww­w.ps­inakup­.cz/hr­acky/ . Je to velký likvidátor a všechno hnedka rozkouše . Je to teda teprve štěně, tak doufám, že až povyroste, tak se trochu zklidní. Na druhou stranu je fajn mít tak akčního psa. Chodím s ním běhat, jezdím s ním na kole a nic pro něj není problém.

luder ( 5. listopadu 2017 07:59 )

Muslimáci psy zabíjejí, tak budou pisálkové lidem radit, aby je neměli!

Zobrazit celou diskusi