Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ODS: Zeman nesmí být znovu prezidentem. Topolánek může ohrozit jeho pakt s Babišem

Autor: simao, ČTK - 
6. listopadu 2017
21:59

Miloš Zeman se nesmí stát znovu českým prezidentem, jeho pakt s Andrejem Babišem může nabourat Mirek Topolánek, ale naším kandidátem není, uvedla v pondělí večer Výkonná rada ODS. Její prohlášení přečetl šéf ODS Petr Fiala. Upozornil, že bývalý premiér Topolánek je nestranickým kandidátem, který není ani členem a patrně ani voličem ODS. Ta do prezidentských voleb vlastního kandidáta nepostaví.

Spekulovalo se o senátorovi Jaroslavu Kuberovi, ten však nakonec do prezidentské volby nejde. A jiného kandidáta ODS ani nepostaví. „Výkonná rada konstatuje, že ODS nepostaví do prezidentské volby svého kandidáta. Prvořadým cílem ODS je, aby v nadcházející prezidentské volbě nebyl zvolen prezidentem ČR opětovně Miloš Zeman,“ četl z prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

K výhradám ohledně pozice prezidenta Zemana výkonná rada ve svém usnesení uvedla: „Jeho přístup k výkladu ústavních pravomocí se ukazuje jako nebezpečný, jeho praktický výkon úřadu považujeme v mnoha ohledech za problematický a přejeme si, aby ČR měla jiného prezidenta.“

Topolánek jako ohrožení paktu Zeman–Babiš?

Expremiér Mirek Topolánek, který pro svou kandidaturu sebral 10 senátorských hlasů a v úterý odpoledne vystoupí na vlastní tiskové konferenci, je vážným kandidátem z hlediska možnosti narušit mocenský pakt Miloš Zeman – Andrej Babiš, „který tady všichni vidíme“, uvedl Fiala.

„V době, kdy se ukazuje jasný mocenský pakt Zeman–Babiš, považuje Výkonná rada ODS Mirka Topolánka za nestranického kandidáta, který je schopen tomuto nebezpečí čelit. Mirek Topolánek má jak potřebné zahraničně-politické zkušenosti, tak i vnitropolitické znalosti a je zastáncem silné euroatlantické vazby,“ četl dál Fiala z prohlášení výkonné rady.

Topolánek je nestranický kandidát, ne kandidát ODS, upozornil Fiala

Odmítl však, že by ODS tímto krokem vyjádřila přímou podporu Mirku Topolánkovi. „Ne, Mirek Topolánek je nestranický kandidát, výkonná rada se pouze vyjádřila k jeho kompetencím, schopnostem. To je všechno, ponecháváme na voličích, jak se rozhodnou,“ upozornil Fiala. „Z usnesení výkonné rady nic takového nevyplývá,“ doplnil.

„To rozhodnutí je naprosto jednoznačné, ale on ani nebyl žádný problém, protože ODS nestaví do prezidentské volby svého kandidáta. Mirek Topolánek není ani členem a podle jeho vyjádření ani voličem ODS,“ poznamenal Fiala.

K Topolánkově kandidatuře se vyjádřila i první dáma ODS – první místopředsedkyně Alexandra Udženija. „Ostatně i pan Topolánek sám říkal ve svých prohlášeních, že nechce mít podporu žádné politické strany. Hlasy si sehnal u senátorů napříč politickým spektrem, takže nebylo ani naším úkolem jako ODS diskutovat o takovémto usnesení. Jenom jsme se vyjádřili k tomu, že Mirek Topolánek kandiduje. Je to náš bývalý předseda a bývalý premiér ČR a tím usnesením jsme řekli vše, co jsme chtěli,“ doplnil Udženija Fialu. 

Video  Mirek Topolánek pro Blesk: Takhle chodí vyjednávání o nové vládě.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Czernin se ptal Topolánka na milost pro Dalíka

Topolánkovu kandidaturu podpořili třeba senátoři Tomáš Grulich, Daniela Filipiová a Lumír Aschenbrenner (ODS), Zdeněk Nytra (ČSSD) či Tomáš Czernin (TOP 09). Czernin se před svým krokem zeptal Topolánka na jeho někdejšího blízkého spolupracovníka Marka Dalíka, který dnes nastoupil do vězení v Ruzyni kvůli pětiletému trestu v kauze Pandur.

„Zeptal jsem se ho rovnou na pana Dalíka a Mirek Topolánek mě ubezpečil, že i když je přesvědčený o jeho nevině, tak by žádná milost nepřipadala v úvahu,“ podotkl Czernin.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
dzery ( 7. listopadu 2017 15:09 )

Hulvát holt bude podporovat stejného.

jdi-se-bodnout ( 7. listopadu 2017 14:38 )

Tak nezáviď!

ad-ga ( 7. listopadu 2017 13:13 )

Topolánek může ohrozit pakt Zemana s Babišem , to když vytáhne svého bimbase a všichni padnou smíchy

kajineknahrad ( 7. listopadu 2017 11:59 )

O někom bych věděl. Myslím, že i ten potetovaný magor z minulé volby by byl důstojnější reprezentant, než to, co se tam nakonec dostalo.

levicove-smegma ( 7. listopadu 2017 11:52 )

Soudruh Ondráček, bývalý člen ÚV KSČ říkal, že vše špatné pochází z Prahy a tak by jí soudruzi měli oplotit a nechat vychcípat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa