Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Les ovládli pavouci: Obřími sítěmi omotali jeskyně i stromy

Autor: Mii - 
8. listopadu 2017
15:07

Ohromné pavučinové sítě se v posledních dnech objevily mezi stromy a jeskyněmi v lese nedaleko izraelské metropole Jeruzaléma. Ještě nedávno zde přitom žádné nebyly. Neobvyklý úkaz zachytila na fotografiích agentura Reuters.

Pavučinovou strukturu upletli v lese pavouci patřící k čeledi čelistnatkovitých. Dostali se i do jeskyně u řeky Sorek, kde svými pavučinami obmotali přítomné krápníky. Podobný pohled je na Blízkém východě výjimečný.

„Je to neobvyklé, často se to nestává,“ vysvětloval agentuře Reuters arachnolog Igor Armicach z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Pavouci si podle něj oblast vybrali proto, že řeka Sorek je velmi bohatá na živiny. Díky nim se zde vyskytuje mnoho komárů, kteří jsou hlavní potravou pavouků.

Životnost celé struktury ale nebude dlouhá. Blíží se zima, která svými studenými teplotami komáří populaci zahubí a tím i kolonie jejich osminohých příbuzných.

Pavouci jsou největším řádem pavoukovců s vysokou druhovou rozmanitostí. Vyskytují se na všech kontinentech kromě Antarktidy a ve všech prostředích kromě vzduchu a moře. Na začátku roku 2017 bylo zaznamenáno 46 410 druhů a 109 čeledí pavouků. V České republice jich bylo zaznamenáno 879.

Podívejte se na výjimečný úkaz:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi