Vše začalo několik dní před samotnou Křišťálovou nocí, když sedmnáctiletý Polák Herschel Grynszpan spáchal v Paříži atentát na německého diplomata Ernsta vom Ratha. Chlapec se totiž dozvěděl, že Němci vysídlili jeho rodiče z Hanoveru do Polska a chtěl se pomstít. Rath zemřel po dvou dnech v nemocnici a Hitler sám byl jedním ze smutečních hostů na jeho pohřbu. Joseph Goebbels, tehdejší ministr propagandy, využil atentátu, aby podpořil protižidovskou náladu společnosti a Křišťálová noc byla výsledkem nenávisti, kterou podporoval stát.

Noční útok signalizoval začátek Hitlerova konečného řešení židovské otázky. Devátého listopadu noci vzali nacisté v Německu pochodně a spolu s civilisty vyrazili do židovských čtvrtí masakrovat do té doby už tak dost utlačované židovské obyvatelstvo. Úřady ani činitelé například policie se do akce nijak nezapojovali a tiše s plundrováním a zabíjením souhlasili.

Vzpomínky některých Čechů, kteří sami zažili hrůzy Křišťálové noci můžeme najít v archivu Paměti národa. "Dav Němců se vrhl na místní synagogu. Vynášeli lavice, knihy a polili to naftou a zapálili. Něco zapálili i zevnitř, ale templ jen ohořel. Venku ale shořelo všechno,“ vypráví Alois Molík, který byl svědkem útoku v Úsově. Němci udeřili synchronizovaně na židovské čtvrti, obchody, domy i kostely. Jak vypráví ve svých vzpomínkách Josef Tvrzník, byli zfanatizovaní.

„Hlavně ze začátku byli zfanatizovaní. Chodili v průvodech z města s pochodněmi. To bylo něco. Oni když něco oslavovali, tak byla celá silnice červená, zaplněná hakenkreuzy." Sám viděl během pogromu hořet synagogu v Jablonci. "Při zpáteční cestě ze školy jsem šel kolem a již hořela. To byly takové neočekávané věci, hrozné to bylo."

Podle odhadů bylo v podrobených zemích té noci zničeno na 7000 židovských obchodů (od rozbitého skla ve výlohách byl odvozen název Křišťálová noc), 200 synagog. Zabito bylo okolo stovky židů, zatčeno a převezeno do koncentračních táborů jich bylo na třicet tisíc. Ačkoliv Židé čelili mnohým restrikcím a antisemitistickým nařízením, až Křišťálovou noc považují historici za začátek konečného řešení židovské otázky.

Video: Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy!

Video
Video se připravuje ...

Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy! Tomáš Polák

 

Fotogalerie
15 fotografií

O incidentu, který vyprovokoval Křišťálovou noc čtěte ZDE