„Vzhledem k tomu, že jde o mimořádně cenné archiválie, kde kromě bezpečnostního hlediska musí být dodržena i řada aspektů výstavních, tedy správná teplota, vlhkost či osvit, budou originály vystaveny pouze jeden den, a to v úterý 28. listopadu od 9 do 17 hodin,“ uvedla Štěpánka Pflegerová z Archivu města Plzně. 

Do letošního jara mělo město archivní kulturní památku jen jednu, a to rukopis Tylovy hry Fidlovačka. Nově ale přibylo pět cenností: Nejstarší plzeňský typář pocházející z období kolem roku 1300 s prvním dochovaným otiskem pečetidla, dále soubor čtyř zlatých bul vydaných pro město Plzeň (1434–1627), Liber judicii, soudní kniha z let 1407–1411, Osecký žaltář z druhé poloviny 13. století a Soubor dvou erbovních privilegií polepšujících znak města (1466, 1578).

Prohlášení archiválií za kulturní památky je hlavně prestižní záležitostí. „Sice to s sebou přináší i některá omezení a opatření v nakládání s nimi, ale nepředstavuje zvýšení finančních prostředků na jejich ochranu a uložení,“ vysvětlil vedoucí Archivu města Plzně Adam Skála.

Archiv města Plzně, jeden z nejstarších v ČR, pečuje o historické písemnosti o minulosti města od středověkých počátků městského života až po současnost. Výstava vzácných listin potrvá v mázhauzu radnice až do 7. prosince, vstup je zdarma.

Fotogalerie
8 fotografií