Interaktivní výstava Na film!, která je částí připravovaného filmového muzea, se díky ohlasům návštěvníků už podruhé prodlužuje. Pro ČTK to uvedla kurátorka Terezie Křížkovská. Doposud ji zhlédlo přes 15 tisíc lidí.

Atypická interaktivní výstava

Výstava Na film! se oproti klasickým muzeím v mnohém liší. Na rozdíl od nich je v jejím případě „dotýkání povoleno“. „Naopak až díky tomu zájemci zjistí, jak fungují promítačky, zažijí první filmová představení nebo si vytvoří vlastní animovaný film,“ vysvětlila kurátorka výstavy Tereza Křížkovská.

Příchozí si mohou vyzkoušet virtuální realitu nebo se stát promítačem laterny magiky. Interaktivní instalace jsou hravé, ale zároveň vytvořené tak, aby se příchozí o filmu spoustu věcí dozvěděli. Instalace originálně propojují nejnovější technologie, jako je virtuální realita, s důmyslnými mechanickými exponáty, které návštěvníky vtáhnou do světa kinematografie.Naším cílem je vytvořit interaktivní muzeum, které by zároveň naplňovalo princip vzdělávací instituce, aby se děti i dospělí něco naučili,“ uvedla Křížkovská. Pedagogové základních i středních škol se shodli na tom, že výstava skvěle doplňuje výuku a pomáhá s rozvíjející se filmovou výchovou, protože vzdělává formou zážitku a nevšední zkušenosti, jež škola nenabídne.

V plánu je i muzeum filmu

Mladí kurátoři, kteří za už druhou výstavou Na film! stojí, jsou přesvědčeni o tom, že by takto mohlo vypadat celé filmové muzeum, jehož má být výstava součástí. Výstavba takového muzea je v současnosti v plánu a díky zájmu veřejnosti o výstavu je patrné, že se nejedná o marný záměr. Tento projekt podporuje i řada filmařů včetně Jana Svěráka, Olgy Sommerové, Heleny Třeštíkové či Jana Hřebejka.

Otevírací doba ve funkcionalistickém Paláci Chicago je od 13:00 do 19:00 každý den kromě pondělí. Výstava bude otevřena i během vánočních svátků.

Fotogalerie
21 fotografií