Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Radost na Vánoce, exekuce na Velikonoce: Deset varování před půjčkami na dárky

  • Autor: ula - 
    7. 12. 2017
    06:20

    Vánoce jsou pro řadu domácností nejen časem radosti, ale také velké finanční zátěže. S cílem uspořádat krásné svátky pro své nejbližší utrácejí rodiny za dárky hodně peněz. Některé domácnosti takové situace řeší půjčkou od známých, bank nebo dokonce nebankovních společností poskytujících rychlé peníze. Ať už jde o materiální potěšení nebo zajištění velkolepé hostiny, lidé by měli být před nerozumným zadlužováním na pozoru.

  • 1.Lidé půjčky nepromyšlejí

    „Lidé si často půjčují na dárky s přesvědčením, že je po Novém roce bez problému splatí. Stačí však málo, aby se radost z dárků změnila v obtížně splatitelné dluhy. Lidé, kteří si berou půjčky u nebankovních společností, si často ani nespočítají, kolik budou muset celkem zaplatit. Když se pak půjčka nesplácí, úroky rychle rostou,“ varuje Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory České republiky. „Svou roli ale samozřejmě hraje i agresivní reklama a konzumní způsob života,“ dodala.

    Video  Nebezpečí půjček na dárky: Láďa dlužil 400 tisíc! Jak nenaletět?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Jan Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 2.Nezapomeňte na finanční rezervu

    Vánoční půjčky jsou spolu s půjčkami na dovolené nebo novou televizi ve většině případů nadbytečné a potenciálně nebezpečné. Stačí málo a člověk se může dostat se splácením půjček do problémů. Pro takové případy by měli mít lidé připravenu finanční rezervu, která dokáže pokrýt nenadálé výdaje domácnosti nebo výpadek příjmu při ztrátě zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci.

    Aniž by si to lidé uvědomovali, předvánoční a jim podobné půjčky mohou život také velmi znepříjemnit. Před sjednáním půjčky by si lidé měli důkladně spočítat, zda jsou schopni takový dluh splatit. Kvůli splátce zbytečného spotřebitelského úvěru se člověk může zpozdit s platbou svých obvyklých výdajů, jako je nájem, energie nebo telefon. Pokud pak člověk své závazky několikrát nezaplatí, může se v krajních případech dostat i do exekuce.

    Pozor na předvánoční půjčky. Pozor na předvánoční půjčky. | Profimedia

  • 3.Pozor na předvánoční úvěry

    Častým problémem jsou ale i samotné společnosti nabízející předvánoční úvěry. „V internetovém prohlížeči si stačí zadat slovní spojení „Vánoční půjčka“ a najdete stovky nedůvěryhodných společností a nabídek, které vám slibují rychlou pomoc před Vánoci. Ty nejhorší společnosti a lichváři vám dokonce poskytnou půjčku bez smlouvy. Kamenem úrazu mnohdy bývají měsíční poplatky nebo sankční podmínky,“ uvádí viceprezident komory Vladimír Plášil. Pokud se tedy přece jen rozhodnete půjčku uzavřít, vyberte si k tomu ověřenou finanční instituci.

    Pozor na předvánoční půjčky. Pozor na předvánoční půjčky. | Profimedia

  • 4.Nejvíce ohrožená skupina? Samoživitelky!

    Jednou z ohrožených skupin jsou matky samoživitelky, které chtějí svým dětem dopřát bohatého Ježíška. Často se ale potýkají s nedostatkem financí a může pro ně být náročnější odolat krátkodobým půjčkám slibujícím rychlé peníze.

    Dalším problémem, kterým je tato sociální skupina ohrožená, je obtížné vymáhání výživného od druhého z rodičů. To je pro mnohé samoživitelky jedna z důležitých součástí jejich už tak napjatého rozpočtu. I proto svou nezáviděníhodnou situaci řeší pomocí půjček.

    Pozor na předvánoční půjčky. Pozor na předvánoční půjčky. | Profimedia

  • 5.Od dárků k vymáhání výživného

    Naopak pokud děti žijí v péči jednoho z rodičů, může se druhý rodič snažit svou nepřítomnost dětem vynahradit. Jako řešení zvolí půjčku, díky které své děti může obdarovat drahými dárky. Pokud takový rodič nemá dobré finanční zázemí, může se půjčka stát kritickou. Stačí nepředvídatelná událost, která zapříčiní snížení příjmů. A dlužník se může rázem dostat do exekuce, navíc hned dvojí.

    První bude nařízena k vymožení výživného, druhá pak na splacení drahé předvánoční půjčky. Při vymáhání exekutory dlužník nehradí jen samotnou vymáhanou částku, ale také náklady řízení a odměnu exekutora. Spory mezi rodiči o placení výživného pak nejhůře odnášejí nevinné děti.

    Pozor na předvánoční půjčky. Pozor na předvánoční půjčky. | Profimedia

  • 6.Když nemůžete splácet

    Pokud se dlužník dostane do svízelné situace, kdy nemůže pokračovat ve splácení svého dluhu, nemusí ihned propadat panice. Má řadu možností, jak situaci zachránit. Hlavním předpokladem pro zdárné vyřešení situace je komunikace s věřitelem a aktivní jednání ze strany dlužníka. Exekuce je až jedním z posledních řešení. I po jejím nařízení má člověk 30 dní pro dobrovolné zaplacení dluhu.

    Pokud potřebujete vyhledat odbornou pomoc, můžete se obrátit na bezplatnou právní poradnu nebo online poradnu Exekutorské komory ČR. Kromě klasické online poradny, která je pro veřejnost otevřena každé úterý do 9 do 12 hodin, bude její provoz posílen i na všechny adventní čtvrtky. Poradna bude přístupná ve dnech 30. listopadu a 7., 14. a 21. prosince, vždy od 9 do 12 hodin. Více informací o těchto poradnách naleznete na stránkách.

    Češi si často „užívají“ svátky na dluh. Češi si často „užívají“ svátky na dluh. | Profimedia

  • 7.Desatero předvánočních půjček

    1. Stanovte si rozpočet na nákup dárků a snažte se ho dodržet.

    2. Zkuste dárky nakupovat v průběhu celého roku. Můžete tak využívat různých slev a rozložit výdaje na více měsíců. V prosinci se pak vyhnete problémům s nárazovými výdaji.

    3. Pokuste se vyhnout nákupu drahých vánočních dárků na úvěr. Jedná se o zbytečné a iracionální zadlužení bez dlouhodobého užitku.

    4. Pokud se rozhodnete koupit dárek na půjčku, dobře zvažte výběr poskytovatele úvěru.

    5. Před podpisem úvěrové smlouvy si přečtěte všechny podmínky, zajímejte se o výši úroků, dalších poplatků a sankcí pro případ nesplácení.

    6. Nebudete-li schopni úvěr splácet, komunikujte s věřitelem. Snažte se mu vysvětlit svou situaci.

    7. Jestliže vás věřitel zažaluje, reagujte na rozhodnutí soudu z nalézacího řízení. Zaplaťte ve lhůtě, kterou vám soud určil.

    8. Nezaplatíte-li v soudem stanovené lhůtě, může proti vám soud na návrh věřitele zahájit exekuci.

    9. Poslední šanci k „dobrovolnému“ zaplacení dluhu máte i na začátku exekuce. Od doručení první exekuční výzvy běží 30denní lhůta, ve které můžete dluh uhradit. K vymáhané částce se již ale připočítají náklady na řízení.

    10. Pamatujte, že malý dárek od srdce má pro obdarovaného větší význam než třeba drahá módní elektronika.

    Pozor na předvánoční půjčky. Pozor na předvánoční půjčky. | Profimedia

Zobrazit celou diskusi