Nově na první lednový den návštěvníci uvidí efekty ve tvarech a barvách české vlajky. Ty pro Prahu speciálně vyrobili v Itálii. K vidění v 11 minutách budou například i nové typy japonských sférických pum, ohnivé hřiby simulující nálet a červené sloupy o výšce 18 metrů.

Historické osmičky

Nejen Prahu v roce 2018 čeká hned několik důležitých výročí, proto ústředním tématem ohňostroje bude hlavně 100 let od založení Československa, ale také další důležitá výročí. Osmičky totiž hrají v historii našeho národa, a to i podle historiků, celkem zásadní roli.

Světelná show nad Prahou připomene pocity hrdosti spojené s první republikou, zápal boje o naši státnost během Pražského povstání a volnost i naděje Pražského jara 1968. Radostné pocity z nově nabyté svobody naznačí obrazy sametové revoluce a následovat bude vhled do 21. století. Celý průřez historií hlavního města a českého národa slavnostně zakončí tóny státní hymny.

„Letopočty ve 20. století, na jejichž konci stála osmička, se téměř pravidelně zapisovaly do osudů českého, potažmo slovenského národa. A právě hlavní město Praha bylo svědkem mnoha událostí, které významně zasáhly do naší historie,“ uvádí primátorka Adriana Krnáčová.

Loni novoroční ohňostroj překazila mlha:

Fotogalerie
36 fotografií