Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šestimetrový žralok bílý plaval kousek od pláže. Už dříve tu dívce uhryzl nohu

Autor: Mii - 
11. prosince 2017
14:05

Jednoho z největších exemplářů žraloka bílého, jakého se kdy podařilo v Austrálii zpozorovat, natočil fotograf Dave Riggs. A to jen pár metrů od oblíbené pláže Fourth Beach v Twilight Bay. Pláž byla v době výskytu žraloka plná turistů, kteří o přítomnosti rekordní paryby vůbec nevěděli.

Riggs žraloka natočil pomocí dronu. Záznam umístil na sociální sítě s komentářem, že se mu podařilo zachytit „hodně velkou rybu“. Lidé si ale velice rychle všimli, že to není ryba, ale paryba. A navíc extrémně nebezpečná paryba: žralok bílý, který je zodpovědný za mnohočetná úmrtí a zranění lidí po celém světě. Tento druh žraloka se také stal předlohou pro slavný film Stevena Spielberga Čelisti.

Rozměry zpozorovaného žraloka bylo možné vypočítat podle lodi, kolem které na záznamu krouží. Plavidlo je dlouhé přesně 8,5 metrů a žralok dosahuje většiny jeho délky. Zařadil se tak mezi největší žraloky bílé, kteří kdy byli v Austrálii zaznamenáni.

V jižní Austrálii byl loni chycen žralok bílý, který měl být dlouhý necelých sedm metrů. Není to ale oficiálně potvrzeno. Za největší se proto považuje exemplář, který byl chycen v roce 1945 a který měřil 6,4 metru. Šest metrů měřil také žralok tygří, který byl před dvěma lety chycen v oblasti Lennox Head. Mimo Austrálii byl šestimetrový žralok bílý zaznamenán u mexického ostrova Gaudalupe.

Vědci tvrdí, že žraloci větší jak pět metrů jsou vzácní. Nejobvyklejší velikost je tři metry. Nicméně čím je větší, tím menší je šance, že se dostane k pobřeží. Výskyt šestimetrového žraloka bílého jen pár metrů od pláže je naprostý unikát a lidé by z toho neměli šílet, píše server The Australian.

Žralok bílý už na stejném místě útočil

Důvody k obavám ale přetrvávají po smrti Laeticii Browerové z dubna letošního roku. Leaticia se svým otcem surfovala na pláži sousedící s tou, na které byl nyní zpozorován šestimetrový žralok. Jiný žralok bílý jí napadl a stáhl pod vodu.

Její otec se snažil žraloka odehnat, ale podařilo se mu to až pozdě. Když se k dceři dostal a odtáhl ji na pláž, byla v bezvědomí s utrženou nohou. Leaticina matka a sestra celý incident viděly z lehátka. Záchranka ihned odvezla ženu do nemocnice, ale zraněním později podlehla. Oba dva Laeticini rodiče od té chvíle dělají v oblasti kampaň za větší ochranu turistů před žraloky.

sores ( 11. prosince 2017 14:22 )

Jen když se neustále kecá, že žralok neublíží, jasně ten rovnou ukousne nebo zabije! Vyhubit je v každém moři a oceánu,havěť odpornou

Zobrazit celou diskusi