Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Postižený neseděl do tabulky, tak nedostal peníze. Chyb úředníků jsou tisíce, braňte se

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
2. ledna 2018
05:00

Na českých úřadech za posledních 15 let ubylo chyb. Přesto ale každý rok vydají úředníci řadu rozhodnutí, která jsou zcela nesmyslná nebo přinejmenším sporná. Je o tom přesvědčená ombudsmanka Anna Šabatová. Částečně za to mohou lidská pochybení, v řadě případů jde ale o nevhodné zákony. „Některé zákony nepočítají, že by mohlo dojít k určitým situacím,“ uvedla v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Lidé pak „nezapadají“ do úředních tabulek a ve výsledku třeba mohou přijít o peníze, na které mají nárok.

Paní Věru J. (60) potrestal úřad práce úplným vyřazením z evidence uchazečů kvůli údajné nelegální práci načerno. Ve skutečnosti šla pouze na výběrové řízení, kam ji poslal sám úředník. Dvě hodiny tam na ukázku pracovala, aby ukázala, co umí. Kvůli tomu ale kompletně přišla o podporu a úřadu vracela celkem 35 tisíc korun. Trvalo téměř dva roky, než úředníci přiznali pochybení a ona podporu dostala zpátky.

Manželé Milan a Jiřina Š. zase utekli z tehdejšího Československa v roce 1968 a od té doby žijí v zahraničí. Po letech je ale začal honit exekutor za to, že v Karviné nezaplatili komunální odpady. Stát jim tam totiž stále eviduje trvalý pobyt, přestože je komunistický režim za útěk zbavil občanství.

Jde o příklady nedávných úředních přehmatů, které doslova „bijí do očí“. Úředníci každý rok vydají tisíce chybných nebo nesmyslných rozhodnutí, která negativně dopadají na běžné lidi. Částečně za to mohou lidská pochybení nebo úřednická neznalost zákonů, v řadě případů jde ale o nevhodné zákony, které například neumožňují výjimky nebo širší výklad, který by více odpovídal reálnému životu. Pak to může vypadat tak, že úředník vůbec nezapojil „zdravý rozum“.

Muž s postižením mimo právní definici

Ombudsmanka Anna Šabatová jako příklad uvádí případ muže, kterému byl zamítnut příspěvek na koupi auta, přestože má artrózou poškozené oba kyčelní klouby, jednu ruku amputovanou v lokti a na druhé přišel o několik prstů. „A protože se nevejde do právní definice, tak mu příspěvek nebyl přiznán, přestože by podle mého názoru přiznán být měl,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Každý rok její úřad přijme přibližně 8000 podání od lidí, kteří mají pocit, že se k nim úředníci zachovali nesprávně. Část podnětů je mimo kompetenci ombudsmana nebo se v daných případech pochybení neprokáže. V několika stovkách případů ročně ale úřad konstatuje jasnou chybu úředníka nebo státu, například v roce 2016 šlo o 418 případů. Reálně je ale chyb mnohem více.

V porovnání s celkovým počtem rozhodnutí je ale podle ombudsmanky počet pochybení zanedbatelný. „Je špička ledovce v porovnání. Za posledních 15 let se kvalita státní správy zlepšila a je vstřícnější. Podepsalo se na tom jak zřízení kanceláře ochránce práv, tak skutečnosti, že od roku 2003 máme nejvyšší právní osud, který má už bohatou judikaturu a práci úřadů koriguje,“ říká Šabatová.

Dramatický nedostatek úředníků

Zásadním problémem jsou ale podle ní úřední průtahy, na rozhodnutí se někdy čeká měsíce i roky. „Některé úřady se potýkají s dramatickým nedostatkem pracovníků. Například na úřadu práce pro Prahu 4 byla jednu dobu pouze jedna úřednice, která dělala práci pro 10 až 12 osob. Na ministerstvu dopravy prakticky neměl kdo vyřizovat odvolání v přestupkové agendě,“ popisuje.

V případě, že se lidé cítí poškození, mohou podat proti rozhodnutí odvolání a poté se obrátit na ombudsmana. V některých případech pak mají také nárok na odškodnění, například za průtahy. „Nejde o žádné horentní částky. Ale jde o to, aby stát vyjádřil, že svou vlastní chybou poškodil člověka. Zlepšuje se to oproti situaci před 10 lety, kdy neodškodňoval prakticky nikdo,“ dodává ombudsmanka.

ellenic ( 2. ledna 2018 08:55 )

Práce ombudsmana je nepochybně potřebná a záslužná práce , ale i ombudsmanka by měla nějak vypadat, hlavně, co se týče úpravy zevnějšku. Je v pozornosti médií a občanů, ale nikterak ji to nepřiměje, aby se snažila vypadat lépe. Už jen pro ten pocit a vlastní sebevědomí .

Zobrazit celou diskusi