Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předsevzali jste si, že „seknete“ s cigaretami? Experti radí, jak přežít bez nikotinu

  • Autor: Matěj Hynek - 
    1. 1. 2018
    06:20

    Přestat kouřit patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí. Právě ono je ale bohužel mezi těmi nejporušovanějšími. Každý rok si totiž dvě pětiny kuřáků řeknou, že je na čase se zlozvykem skoncovat – to se ale bez pomoci podaří jen čtyřem procentům z nich. Podle odborníků je přitom nejčastějším problémem, že na proces odvykání nejsou dostatečně připravení. Experti z Národní linky pro odvykání kouření a České koalice proti tabáku proto dali dohromady osm rad, které by lidem měly pomoci jejich novoroční předsevzetí splnit.

    „Odvykání pro kuřáka znamená především pozitivní změnu. Napomůže jeho zdravotnímu stavu, fyzické kondici, vzhledu, peněžence, ale také rodinným blízkým, kteří nebudou vystavováni pasivnímu kouři,“ vysvětluje prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.

    Lidé, kteří přestanou kouřit, se kromě lepšího zdraví mohou těšit i na další pozitiva. Pro mnohé možná nejznatelnější jsou finanční úspory, protože mnoho kuřáků za cigarety utratí i několik tisíc měsíčně. Kromě toho se jim zlepší kvalita chrupu, pleti i vlasů a v neposlední řadě se zbaví nepříjemného zápachu.

    Až 40 procent z nich si pak konec s kouřením dají jako novoroční předsevzetí. Většina z nich je však neúspěšných. „Celkem 3 z 5 kuřáků se k cigaretám navrací ještě do konce ledna,“ dodává k tomu Adam Kulhánek z Národní linky pro odvykání kouření. Nejčastějším problémem je podle něj nepřipravenost kuřáků na odvykání. Proto sestavili seznam tipů, které mají pomoci lidem přestat.

  • 1.Určete si den, kdy přestanete

    Určete si přesný den, od kdy přestanete kouřit. Jinak budete konec zlozvyku jen odkládat. Znát přesné datum je navíc nezbytné pro další kroky.

    Odborníci zároveň doporučují, aby váš „den D“ nastal nejdéle měsíc od chvíle, kdy se rozhodnete přestat kouřit.

    Stanovte si přesné datum, kdy přestanete kouřit. Stanovte si přesné datum, kdy přestanete kouřit. | profimedia.cz

  • 2.Naplánujte si řešení pro chvíle, kdy jste si normálně zapálili

    Naučte se například jinak relaxovat. Podle odborníků stačí třeba na chvíli si přikrýt obličej, naučte se jednoduchá dechová cvičení.

    Stejně tak může posloužit i krátká procházka po pracovišti nebo otevření okna. Každý si ale může najít něco jiného.

    Pokud s cigaretou relaxujete, snažte se najít si náhradu. Můžete zkusit například krátkou procházku po kanceláři. Pokud s cigaretou relaxujete, snažte se najít si náhradu. Můžete zkusit například krátkou procházku po kanceláři. | profimedia.cz

  • 3.Zbavte se kuřáckých potřeb

    Zbavte se všech cigaret, které máte doma, v autě nebo na pracovišti. Stejně tak by z vašeho okolí měly zmizet i popelníky nebo zapalovače.

    Pokud ve vašem okolí je někdo, kdo kouří a přestávat nehodlá, zkuste se s ním domluvit. Minimálně na začátku by ale neměl kouřit před vámi, stejně tak by nikde neměl nechávat volně dostupné cigarety.

    Zbavte se cigaret ve vašem okolí, pokud kouří váš partner, požádejte ho, aby minimálně na začátku vašeho odvykání nekouřil před vámi a dal si pozor i na to, že před vámi cigarety schová. Zbavte se cigaret ve vašem okolí, pokud kouří váš partner, požádejte ho, aby minimálně na začátku vašeho odvykání nekouřil před vámi a dal si pozor i na to, že před vámi cigarety schová. | Shutterstock.com

  • 4.Dejte vědět své rodině a známým

    Rodina a přátelé vás mohou podpořit. Kromě toho je navíc možné, že se u vás projeví abstinenční příznaky.

    K těm často patří i podrážděnost a nervozita. Vy ani vaši blízcí se ale nemusí ničeho bát, příznaky po několika týdnech odezní.

    Připravte sebe i své blízké na abstinenční příznaky, mezi těmi může být nespavost, nervozita či podrážděnost. Připravte sebe i své blízké na abstinenční příznaky, mezi těmi může být nespavost, nervozita či podrážděnost. | Národní linka pro odvykání kouření

  • 5.Vyberte si jednoho „důvěrníka“

    Mezi svými známými zkuste najít jednoho člověka, na kterého se budete moci obrátit, pokud by vás přepadlo nutkání na cigaretu.

    Mějte mezi svými blízkými jednoho člověka, se kterým se budete moct spojit kdykoli dostanete chuť na cigaretu. Mějte mezi svými blízkými jednoho člověka, se kterým se budete moct spojit kdykoli dostanete chuť na cigaretu. | Shutterstock.com

  • 6.Vyhýbejte se alkoholu, kávě a podobným spouštěčům

    Zdržujte se pokud možno v ohleduplné nebo nekuřácké společnosti. Pro chvíle, kdy jdete s přáteli ven, se hodí mít připravený i náhradní scénář. K nápoji si dejte například malý kousek jídla.

    Zejména na začátku odvykání byste ale měli omezit pití alkoholu. Odborníci varují, že při druhé a každé další skleničce hrozí, že nad sebou ztratíte kontrolu a znovu si zapálíte.

    Omezte pití alkoholu, každá sklenička vás totiž podle odborníků přiblíží ztrátě kontroly. Omezte pití alkoholu, každá sklenička vás totiž podle odborníků přiblíží ztrátě kontroly. | Profimedia.cz

  • 7.Zůstaňte motivovaní

    Po celou dobu odvykání si připomínejte, proč jste s ním v první řadě začali. I pokud na poprvé selžete, tak se nevzdávejte, a až budete připraveni, zkuste znovu přestat.

    Připomínejte si, proč jste s odvykáním v první řadě začali. Připomínejte si, proč jste s odvykáním v první řadě začali. | Shutterstock.com

  • 8.Nebojte se obrátit na odborníky

    Pokud vám nic nepomůže, nebojte se obrátit na odborníky. Ti vám mohou pomoci s plánováním odvykání i se zvládáním vážnějších abstinenčních příznaků.

    „Úspěšnost narůstá, jakmile jsou kuřáci o procesu odvykání informovaní, jsou připravení na rizikové situace a spouštěče a mají-li podporu svého okolí. Zásadní roli hraje také pomoc odborníků,“ dodává k tomu Kulhánek.

    Pomoci vám přitom může váš obvodní lékař, případně můžete vyhledat i specializovaná odvykací centra.

    Pokud odvykání nezvládáte, nebojte se obrátit na pomoc odborníků. Pokud odvykání nezvládáte, nebojte se obrátit na pomoc odborníků. | Národní linka pro odvykání kouření

Bedrich42 ( 21. ledna 2018 22:22 )

Já se snažil něco přes rok přestat kouřit a marně. Sám jsem to prostě nedokázal až když mě u OZP paní nabídla ,že přespívají na odvykačkua že by to mohlo být pro mě vysvobození. Šel jsem do toho a teď můžu říct,že konečně se cítím nejlíp. Cigarety mě nechybí ba naopak hnusí se mi. Za sebe musím říct kdo se toho bojí nebojte je to záchrana

Berenika32 ( 8. ledna 2018 22:53 )

Mě pomohla až odvykačka sama bych to nezvládla na to jsem byla až moc silná kuřačka. Ještě, že mě Oborová pojišťovna u které jsem pojištěna na odvykačku přispěla, jinak bych to finančně neutáhla...bylo to velmi náročné období a jsem velmi ráda, že už je to zamnou! Všem co prochází tímto obdobím přeji mnoho sil a hlavně vydržet bude Vám ve výsledku naprosto parádně. Mnoho štěstí

moiaza ( 1. ledna 2018 08:10 )

Jak seknout s cigaretami? Jednoduše. Přestat kouřit. Osobně jsem tak udělal před 40 léty. Pochopil jsem, že mi strašně smrdí z pusy a že jen otravuji slušné lidi, co nekouří. Vykouřil jsem poslední cigaretu a 40 let jsem si už nezapálil. Nač Experty? Buď jsem chlap, nnebo závislak měkota.

Zobrazit celou diskusi