Novoroční ohňostroj byl v 18:00 odpálen v pondělí z Letenské pláně. Desetitisíce lidí při něm zaplnily ulice Prahy a rovněž mosty přes Vltavu. Na některých místech měly problémy s průjezdem osobní automobily a na chvíli se zastavily i některé tramvaje. Celkově byly ale ohlasy pozitivní. Turisté vnímali jedenáctiminutovou show jako atrakci novoroční metropole, Češi neskrývali slzy a hrdost. „Četl jsem, že má být téma nacionální a povedlo se,“ řekl Blesku jeden z diváků, student Jan Švrčina (19).

Padly i dokonce věty o tom, že jsou diváci pyšní na Českou republiku. „Byl to nejúžasnější ohňostroj na světě! Jsme rády, že tu žijeme, a hrdé na to, že jsme Češky,“ shodly se kamarádky Simona Vavřinová (47) a Klára Bachová (37). To potvrdila i Iveta Novotná (44), která ohňostroj popsala jako nádherný a chválila si také počasí. 

Praha za podívanou zaplatila přibližně jeden milion korun. Kromě vzniku Československa světelná show připomněla zásadní momenty v historii republiky.

Video
Video se připravuje ...

Novoroční ohňostroj 2018 Jan Jedlička

Speciální výroba

Za jedenáct minut ohňostroje bylo odpáleno na 2100 kusů pyrotechniky. Největší kalibr měla sférická (kulová) puma s ráží 300 milimetrů, speciálně vyrobená v Itálii. Každý z jejích tří kusů stál 10 tisíc. Římské svíce, ohnivé hřiby, květy pivoněk, očekávané efekty v barvách české vlajky a další pyrotechnické zázraky znázornily v pěti obrazech První republiku, Pražské povstání, Pražské jaro 1968, sametovou revoluci a závěr s hymnou.

Loňské pyrotechnické představení zahrnovalo 4795 výstřelů a 236 efektů. Ohňostroj byl odpálen z Letné, rok předtím z Vítkova, kde si však lidé stěžovali na špatnou viditelnost. Dříve se novoroční ohňostroj v Praze odpaloval i ze Střeleckého ostrova. Ochranáři to však kritizovali, protože rachejtle plašily vodní ptactvo.

Fotogalerie
36 fotografií