Na západním okraji Prahy začala 4. ledna 1943 fungovat nová nemocnice. Zahájení provozu se tehdy obešlo bez jakékoliv zmínky v tisku. Plány na vybudování nového zdravotnického zařízení v Motole se přitom objevily už ve druhé polovině 30. let minulého století, okupace hitlerovským režimem však výstavbu nemocnice pro 1300 pacientů zastavila.

Situace se brzy rychle změnila, když se během druhé světové války musel řešit akutní nedostatek nemocničních lůžek, protože české kliniky zabrali Němci. Architekti František Čermák a Gustav Paul tak přišli s myšlenkou provizorních staveb, které byly zejména dřevěné.

Když se válka blížila ke konci, německé úřady uvažovaly o přeměně motolské nemocnice ve vojenský lazaret. Nakonec se tak nestalo – částečně právě kvůli použitému materiálu tehdejších staveb v areálu zdravotnického zařízení. Do konce roku 1945 místo fungovalo jako filiálka vinohradské nemocnice, až poté došlo k jeho osamostatnění.

Výstavba motolské nemocnice, rok 1969
Autor: ČTK/Karas Jiří

Nejstarší zděnou budovou areálu dnešní Fakultní nemocnice v Motole je dnešní pavilon infekčních hepatitid, který se připojil v roce 1948 jako lupusní ústav. Stavba vznikla už roku 1936. V průběhu následujících desetiletí se areál nemocnice postupně rozrůstal společně s tím, jak rostla nabídka poskytovaných služeb.

Podoba motolské nemocnice se výrazně měnila od poloviny 60. let, kdy začali tehdejší vězni stavět nový dětský pavilon. Už v 70. letech patřila nemocnice mezi největší v Evropě, poskytovala tehdy 2750 lůžek pro dospělé a 900 míst pro hospitalizaci dětí.

Areál Fakultní nemocnice v Motole se rozšiřoval i v dalších desetiletích. Původní dřevěné domy nahradil druhý monoblok, jeho základní kámen se položil roku 1986. O deset let později se dokončila z dálky viditelná modrá budova areálu. Dnes je FNM největším zdravotnickým zařízením v celé republice.

Fotogalerie
5 fotografií