Po ničivém požáru to vypadalo, že se z textilnické historie města nezachovalo téměř nic. Teď památkáři přišli s lepší zprávou. Odhadujeme, že se nám podaří zachránit až 60 procent exponátů. Zatím nevíme, jak moc byl poškozen archiv nejstarších látek, kde oheň vznikl. Policie nás tam ještě nepustila,“ řekla vedoucí odboru kultury a památkové péče Moravskoslezského kraje Karin Veselá.

Pomůže mráz

Většinu archivů látek stejně jako historické dokumenty poškodil požár a následně voda. „Vše se čísluje, fotí a balí do fólií. Následně jsou archivy převáženy do opavských mrazíren. Silným zmražením dojde k zabití bakterií, které by archivy nenávratně poškodily a mráz navíc vysuší listiny i tkaniny. Poté se předměty dostanou k restaurátorům,“ prozradila Veselá.

Pomoc srdcařů

Požár dezinatury textilky Karnola, která v Krnově fungovala od začátku 19. století až do roku 1998 zasáhl mnoho pamětníků a bývalých zaměstnanců. Někteří přišli památkářům na pomoc.

Po škole jsem se podílela na vzniku unikátního archivu vzorkovníků látek, jejich výrobních postupů a strojů. Po skončení výroby jsem dělala maximum, aby tato památka neskončila v rukách insolvenčního správce. To, že dezinaturu někdo zapálí, by mě nikdy nenapadlo. Protože vím, jako její bývalá šéfka, co kde je a kam patří, tak jsem přišla na pomoc,“ uvedla Jitka Navrátilová (70).

Muzeum bude

Shořelá památka se měla od letošního jara přeměňovat na muzeum textilnictví. Město na to získalo 95 milionů z EU. „Muzeum bude, protože je textilnictví součástí historie našeho města. Požár záměr ale zpomalí,“ uvedl místostarosta Krnova Jan Krkoška.

Pachatele hledají

Policie zatím otevřeně nepřiznala, že byl objekt zapálen úmyslně. Žháři zapálili současně archiv nejcennějších látek a přední část budovy. Právě tu hasily první jednotky hasičů, zatím co cennosti požíraly plameny.

Při ohledání požářiště jsme zajistili stopy, které nyní zkoumají znalci. Kriminalisté prověřují všechny možné verze a zjišťují další skutečnosti. Přivítáme jakékoliv informace od svědků, kteří by nám mohli poskytnout fotky či videa před příjezdem hasičů a policistů,“ řekla policistka Pavla Jiroušková.

Fotogalerie
25 fotografií