Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Éra kyborgů začíná? Italka dostala umělou ruku, díky signálům do mozku se chová jako živá

Autor: var - 
7. ledna 2018
14:25

Vědci v Římě představili první bionickou ruku, která obsahuje hmatové vjemy. Podle italské pacientky, která ruku dostala, protéza téměř nahradila chybějící úd. Ruka je schopna hmatem rozeznat měkké a tvrdé objekty pomocí signálů, které se přenesou do počítače, a pak do mozku, uvedl server BBC News.

Vědci v Římě představili první bionickou ruku, která obsahuje hmatové senzory. Italská žena Almerina Mascarello, která přišla o levou ruku při nehodě před více než čtvrtstoletím, říká: „Je to skoro jako mít zase mou končetinu!“

V roce 2014 vědci vyrobili první bionickou ruku, jenže senzory a technické vybavení byly příliš velké na to, aby se ruka mohla používat běžně v praxi. Nyní se technologie zmenšila tak, že se vejde do pouzdra. Ruka se tak může pohodlně přenášet.

Umělá ruka obsahuje senzory, které informují o vlastnosti materiálu, na který sáhne. Především jestli je objekt tvrdý, nebo měkký. Informace se přenesou do počítače v pouzdře, který převádí tyto signály do jazyka, kterému mozek rozumí.

Zprávy o materiálu se transportují do Almerinina mozku přes drobné elektrody, které má v nervech v horní části paže. Při testování Almerina, která nemohla vidět, byla schopna rozlišovat měkké a tvrdé předměty.

„Jednou bude možné řídit umělou ruku mozkem“

Je to spontánní pocit, jako když opravdu máte zase svou ruku. Jsem znovu schopna dělat obyčejné věci, jako třeba oblékání nebo obouvání. Cítím se teď úplná,“ sdělila Almerina.

Umělá ruka představuje nový pokrok v neuroplastice, jelikož jde o spojení mezi strojem a lidským tělem. „Přibližujeme se čím dál více filmům žánru science fiction, například ve StarWars měl Luke Skywalker bionickou ruku, která byla plně ovládaná, přirozená a identická s tou lidskou,“ řekl Silvestro Micera, italský neuroinženýr.

Robotická protéza, která bude ještě lepší než lidská ruka, se ještě stále vyvíjí. „Jednou budeme moci řídit robotickou protézu lidským mozkem, což by umožnilo flexibilnější pohyb než je tomu u lidské ruky s pěti prsty,“ uvedl neurolog Paolo Rossini.

Video  Dvouletý kluk si hraje jako každé dítě díky umělé ruce  - benryan_ambionics
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi