Roztomilý chlupatý páreček světově ohroženého druhu cejlonských levhartů má za sebou už i první veterinární prohlídku. V Brně se tak radují ze samce a samice. „Mláďata rostou jako z vody,“ pochvaluje si mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Matka Nayana se o oba potomky vzorně stará. „Malý samec váží 2,18 kilogramu, samička má jen o něco méně, přesně 2,1 kilogramu. Jsme na ně nesmírně hrdí a dělají nám opravdu radost,“ poznamenala kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Vzácné šelmy uvidí lidé na jaře

Mláďata dostala od veterináře vitaminy, odčervení a čip. Za zhruba dva týdny bude následovat ještě přeočkování. Dvojčata jsou se svou matkou stále ve vnitřní ubikaci. Návštěvníkům se s největší pravděpodobností představí na jaře, až povyrostou a bude tepleji.

Poslední úspěšný odchov cejlonských levhartů zaznamenala brněnská zoo v roce 2000. Od té doby se na Mniší hoře vystřídalo celkem devět levhartů, ale až samice Nayana a samec Daan vytvořili stabilní a harmonický pár.

Daan se narodil 19. září 2011 v Burgers' Zoo v nizozemském Arnhemu. Do jihomoravské metropole dorazil 25. února 2013. Samice Nayana přijela pět dnů před Daanem z bratislavské zoo, kde se narodila 24. června 2011.

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, podle odhadů jich zde zbývá jen něco mezi 750 a 900 jedinci. Jsou proto vedeni na Červeném seznamu jako ohrožení.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadá stěhování anakond.

Video
Video se připravuje ...

Druhá ze samic anakondy má stěhování za sebou. Teď zkoumá dění za sklem Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
4 fotografie