Připoutejte ho! 7 autosedačkových zásad, které mohou zachránit život

Připoutejte ho! 7 autosedačkových zásad, které mohou zachránit život
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
18. ledna  2018 
 06:00

Bezpečnost potomků při cestování autem je pro každého zodpovědného rodiče samozřejmě prioritou. Používání dětských autosedaček je ze zákona povinné a snad nikoho by v dnešní době nenapadlo sedačku ve vozidle nemít. Přesto někdy děláme chyby, které mohou v nejhorším případě stát malé pasažéry i život.

Dost času na výběr

Na trhu je tak obrovský výběr, že vybrat tu pravou a nejlepší autosedačku není zrovna jednoduché. Jak se zorientovat v nabídce a na co si dát pozor? Nekupujte hned první typ, který se vám zalíbí nebo je zrovna cenově výhodný. Dejte si na čas, udělejte si svůj vlastní průzkum trhu, ptejte se přátel a známých na jejich zkušenosti, zapátrejte na internetu po výsledcích testů kvality a také tzv. crash testů od renomovaných výzkumných institutů. Nezapomeňte vždy ověřit tzv. homologaci (na autosedačce najdete nálepku o homologaci s názvem produktu, jménem výrobce, informací o váhové kategorii a způsobu použití a také kód země).

Osobně vyzkoušejte

Než se vydáte do obchodu, položte si otázky, jak často a v jakém typu automobilu budete sedačku používat, zda ji budete přendávat do dvou, či více vozidel, zda v ní budete dítě přenášet domů... Předem si vyzkoušejte, jak se vám bude s vybraným modelem manipulovat, zda není moc těžký, jak komfortní a prostorná bude sedačka pro miminko (nebo odrostlejší dítě v případě, že již kupujete větší typ), zda existuje možnost upevnění sedačky přímo ke konstrukci vozu (tzv. Isofix), zda jsou popruhy výškově nastavitelné, bez ostrých hran a mají dětskou pojistku. Hlavním kritériem pro výběr jsou vždy hmotnost a výška dítěte, nikoli atraktivní barva nebo co nejluxusnější materiál potahu.

Nebuďte líní

Použití dětských autosedaček je ze zákona povinné pro všechny děti menší než 150 centimetrů a lehčí než 36 kilogramů. Víte, že i náraz v rychlosti „pouhých“ dvacet kilometrů v hodině může být pro malé dítě bez autosedačky smrtelný? Buďte proto důslední a poutejte svého potomka do autosedačky i při krátké jízdě. Nepodceňujte rizika, když se například rozhodnete „jen“ přeparkovat na druhý konec ulice nebo dojet ten „kousek“ od školky před váš dům.

VIDEO: Podívejte se, co se stane, když se proti dítěti vymrští v autě airbag!

Isofix ano, nebo ne?

Mezinárodní standardizovaný systém uchycení autosedačky ke konstrukci automobilu není nezbytností, ale jde o pohodlnou, jednoduchou a bezpečnou volbu. Ověřte si proto včas, že vaše auto disponuje potřebným vybavením pro použití tohoto systému (tuto informaci najdete v manuálu k vozidlu). Systém se skládá ze dvou částí – první je umístěna na spodní straně autosedačky, druhou tvoří dvě malé „podkovy“ ve tvaru U, které najdete nejčastěji mezi sedákem a opěradlem sedačky ve vašem autě. Pozor, umístění příslušenství k instalaci a ukotvení Isofixu se může lišit podle typu automobilu. Poradí vám v obchodě a také ve vašem autoservisu.

Zaměřte se na funkční vlastnosti

Všechny autosedačky na trhu musí splňovat evropské bezpečnostní standardy a předpisy i-Size (R129) a ECE R44/04. To ale neznamená, že všechny modely disponují stejně kvalitními bezpečnostními prvky. Autosedačky jsou na základě norem rozděleny do kategorií podle hmotnosti dítěte. Modely označené 0+ jsou tzv. vajíčka pro miminka do jednoho roku, následují sedačky kategorie 1 pro děti do hmotnosti 18 kilogramů, kategorie označená jako 2/3 zahrnuje sedačky pro děti od 3 až do zhruba 12 let věku.

Před nákupem otestujte sedačku přímo na dítěti. Zjistěte, zda se mu pohodlně sedí, má dost prostoru, neškrtí nebo netlačí ho bezpečnostní popruhy, zda z ní nahoře ani dole „nepřerůstá“. Na co se ještě zaměřit? Má sedačka systém boční ochrany, zesílenou ochranu v oblasti hlavy, vyjímatelný podhlavník pro miminka, výškově nastavitelnou opěrku hlavy, integrovanou sluneční stříšku? Je dostatečně stabilní a není mechanicky poškozena?

Správně ji nainstalujte

Při montáži autosedačky si vždy přečtěte návod k použití konkrétního typu výrobku. Pokud ji totiž do vozidla uchytíte chybně, ztrácí samozřejmě svou bezpečnostní funkci a nemusí dítě dostatečně ochránit. Sedačku připevníte pomocí tříbodového bezpečnostního pásu automobilu, případně prostřednictvím systému Isofix (viz výše).

Autosedačky pro miminka do jednoho roku, tzv. vajíčka, se vždy připevňují proti směru jízdy vozidla. Pokud chcete svou ratolest vozit na předním sedadle spolujezdce, abyste ji měli stále na očích, nezapomeňte, že je nutné deaktivovat airbag (provedou v autoservisu).

Nikdy v bundě!

Zimní bunda do autosedačky nepatří, na to je důležité nezapomínat. Silná bunda s výplní totiž zpravidla způsobí, že pásy není možné dostatečně utáhnout a zafixovat (udává se, že rozdíl mezi připoutáním bez bundy a s ní může být až 10 centimetrů). Jak ukázala celá řada crash testů, v případě nárazu působí pásy na dítě takovou silou, že dojde k tak velkému stlačení, že dítě z autosedačky snadno „vylétne“. Důsledky si asi každý umí představit.

A jak moc vlastně utahovat bezpečnostní pásy? Odborníci radí, že do mezery mezi pás a dítě byste měli dokázat strčit pouze konečky prstů, jinak hrozí, že se dítko z pásů za jízdy vysmekne nebo v případě nárazu snadno vyklouzne.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku