Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

O krok blíže důstojné pietě. Poslední prase v Letech půjde na jatka v únoru

Autor: Mii - 
9. ledna 2018
10:15

Areál vepřína v Letech na Písecku se pomalu připravuje na proměnu, na konci které by na na místě mělo vzniknout pietní místo. V Letech za války stál pracovní a sběrný tábor pro Romy. Koncem roku začal ve vepříně útlum a odesílání zvířat na jatka, poslední prase opustí areál v únoru. Měsíc poté místo převezme Muzem romské kultury. Stát koupil vepřín za 450 milionů korun. Přes 100 milionů se odhadují náklady na úpravu areálu a vybudování piety.

Kulturní památka Lety u Písku přejde na muzeum, které zřizuje stát, v průběhu ledna včetně pověření místo pietně upravit. Samotný areál vepřína ale organizace převezme v březnu.

Muzeum se postará o likvidaci vepřína, zadání archeologického průzkumu i o úpravu pietního místa. „Likvidaci vepřína bude zajišťovat odborná firma, která vzejde z veřejné soutěže,“ informovala ředitelka muzea Jana Horváthová.

Termín vypsání soutěže je podle ní ale nutné časově sladit s tvorbou architektonického a výtvarného návrhu řešení budoucího pietního místa. K rozhodnutí o jeho podobě chce muzeum přizvat odborníky i veřejnost, proto nelze očekávat bourání vepřína hned na jaře po vyklizení areálu firmou Agpi. „Naším cílem je v průběhu roku 2018 vyjasnit, jaká pietní úprava daného místa je nejvhodnější a nejpřijatelnější,“ dodala Horváthová.

V Letech se odehrály hrůzy nacismu

Areál vepřína v Letech se stavěl za komunismu od roku 1972. Ve 13 halách tam bylo asi 13 000 prasat. Plocha areálu přesahuje sedm hektarů. O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovořilo přes dvě desetiletí. Dohodu o odkupu se podařilo najít loni za bývalého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Stejné zařízení bylo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Podle odhadů nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi