Staroměstský orloj restaurátoři opravují v takovém rozsahu poprvé od roku 1948. Všichni, kdo budou chtít vidět vyhledávanou památku „v chodu“, se tak na místo musí vrátit až v létě. To se turistům příliš nezamlouvá, stejně jako to, že o rekonstrukci většinou nemají ani ponětí.

Zklamání

Například Michael a Silvia si přijeli prohlédnout pražské památky až z Ghany. O tom, že orloj nefunguje, neměli podobně jako mnozí ostatní ponětí. „Na orloj jsme se hodně těšili, protože jsme o něm mnoho četli a slyšeli. Víme, že je velmi slavný a velmi starý,“ uvedl zklamaně mladý pár. Další „zaražený“ turista přiletěl z Hongkongu. „Vůbec jsem nevěděl, že orloj nefunguje,“ řekl mladík Jackson.

Chtělo by to ceduli

Hodně rozhořčení jsou turisté z Ruska nebo Ukrajiny,“ odpověděla pro Blesk Olena Shevchenko, která před orlojem prodává horké nápoje a která sama z Ukrajiny pochází, takže bezprostředním reakcím turistů z Východu rozumí. „Oni často přijíždí hlavně kvůli tomu orloji, a když zjistí, že nefunguje, jsou spíše naštvaní, než zklamaní.“

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadalo před orlojem v úterý v poledne. Lidé čekali na představení, které se nekonalo. David Zima

O špatné informovanosti hovořil i Zdeněk Vejvoda z Rokycan. „Já jsem sice věděl, že orloj je od včera rekonstruován a nejde, ale překvapuje mne, kolik turistů to neví a čeká tady,“ řekl. Zklamání ve tvářích turistů, když měla odbít celá hodina, bylo znatelné. Řada jich přijela ze zahraničí, například ze Slovenska nebo z více vzdálených destinací, jako je Portugalsko, Vietnam, Čína, Holandsko nebo Peru. Mnozí z nich na představení orloje čekali desítky minut, a i když v celou neodbil, mnozí čekali desítky minut i poté. „Myslím si, že by bylo vhodné, kdyby tu byla aspoň nějaká cedule o tom, že orloj nyní nejde,“ postěžoval si pan Petr Hornický, který v Praze žije. „Lidé tu čekají úplně zbytečně. Když už tu jsou ty panely, které o rekonstrukci informují, jeden navíc by snad nevadil.“

Nahradí ho fototapeta

Podle informací pražského magistrátu ale žádná cedule na místě nebude. Na radnici plánovali nahradit orloj po dobu jeho rekonstrukce takzvaným videomappingem. Z toho sešlo. „Ukázalo se to jako nevhodná varianta, proto jsme v posledních týdnech uvažovali nad velkoplošnou obrazovkou, nicméně nakonec orloj pravděpodobně nahradí fototapeta,“ prozradil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Video
Video se připravuje ...

Tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman popisuje, co bude na orloji během jeho rekonstrukce. Tadeáš Provazník

Fotogalerie
40 fotografií