Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Milenci se k ISIS přidali přes Facebook. Na bombu si nakoupili v supermarketu

Autor: Darina Jíchová - 
14. ledna 2018
06:45

Džihádista Munir Mohamed (36) a jeho milenka Rowajda El-Hassanová (33) plánovali spáchat teroristický útok na Vánoce. Súdánec chtěl za pomoci lékarnice Hassanové vyrobit bombu přezdívanou „Satanova matka“. Celou akci plánoval s Islámským státem přes Facebook. Pár tento týden před britským soudem všechna obvinění popřel, nicméně oba byli shledáni vinnými. Informoval o tom web deníku Daily Mail.

Pár se seznámil na internetové stránce pro osamělé muslimy. Na internetu se také Mohamed přidal k teroristické organizaci Islámský stát a nabídl se, že spáchá bombový útok. Milenci si pořídili veškerý materiál, aby mohli sestavit výbušné zařízení, takzvanou „Satanovu matku“. Mohamed chtěl využít toho, že se Hassanová vyzná v chemikáliích a do bomby přidat nějakou kyselinu.

Munir Mohamed v obchodě. Munir Mohamed v obchodě. | reprofoto/twitter

Útok se nakonec neodehrál, britské policii se podařilo jejich plán odhalit a překazit. Oba byli zatčeni 12. prosince 2016 v anglickém městě Derby. V jejich bytech policisté zajistili výbušniny, návod na výrobu bomby, mobilní detonátory, smrtelně jedovatý toxin ricin a další chemikálie.

Přísada do bomby: I lak na nehty

Materiál na výrobu zařízení si pořídil v místním supermarketu, kamerám se podařilo zachytit Mohameda, jak si kupuje lak na nehty. Domníval se, že obsahuje chemikálie, které potřebuje na výrobu bomby. Nicméně sáhnul vedle a vybral lak bez acetonu.

Tento týden pár stanul před soudem, oba dva popřeli veškerá obvinění. Soudce Michael Topolski je ale shledal vinnými. Oba zůstávají ve vazbě, finální verdikt a délka jejich trestu bude oznámena 22. února.

Teroristou je žadatel o azyl

Mohamed zažádal o azyl v Británii v roce 2014 a od té doby v zemi žije. Po dvou letech poprosil o pomoc derbyjskou labouristku Margaret Beckettovou. Chtěl azyl získat co nejdříve. Úřady upozornily Beckettovou, že „Mohamedův případ je nejasný a obsahuje plno nesrovnalostí a potřebuje důkladné prošetření“.

Súdánec mezitím pracoval ve firmě Kerry Foods, kde dělal omáčky pro místní supermarket. Jeho kulinářské schopnosti měly oslovit potenciální nevěstu. Vyšetřovatelé se domnívají, že si vybral Hassanovou i proto, že na jejím profilu viděl, že dokončuje studium farmacie.

Vtípky, vyznání a videa poprav

Pár navázal kontakt v roce 2016 a začali se scházet, podle všeho spolu sdíleli nejen „city, ale i ideologii“. Což dokazuje i jejich konverzace v aplikaci WhatsApp, kromě vtípků, vyznání a všedních informací si často posílali i extrémistická videa a ideologická prohlášení.

Prokurátorka Anne Whyteová uvedla, že Mohamed se rozhodl spáchat teroristický útok a Hassanová o všem věděla. Loni v srpnu si Mohamed začal na Facebooku psát s jedním z vojenských velitelů ISISu Abúbakrem Kurdim a brzy mu a jeho vyznání přísahal věrnost. Kurdi mu následně přidělil „novou práci v Británii“.

Kód pro bombu je chleba

„Je možné, abyste mi poslali, jak se dělá těsto (výbušniny) na syrský chléb (bombu) a další recepty?“ zněla jeho kódovaná zpráva, v níž si stěžoval, že ještě neobdržel instrukce týkající se útoku. Hassanová mu pomáhala s chemikáliemi. Pár dní před jejich zatčením vybírali papiňáky, Mohamed do nich chtěl umístit bombu.

Pří výslechu se policisté zaměřili i na vztah mezi Hassanovou a Mohamedem, který lékarnici tvrdil, že si ji chce vzít. Nicméně podle všeho má domluvený sňatek se Súdánkou Fatimou, kterou sice nikdy neviděl, ale plánoval ji dostat do Británie na studentské vízum. Hassanová uvedla, že má smíšené pocity a že se teprve začínali poznávat. Je otázkou, zda súdánská žena žijící v Británii od svých tří let měla extrémistické myšlenky i před tím, než se seznámila s Mohamedem.

Teroristka, nebo oběť?

Hlavní vyšetřovatel Paul Greenwood si myslí, že se nejdříve setkali zvláště proto, že oba hledali vztah. „Hassanová je matka samoživitelka a navíc muslimka, je přerozené, že hledala nějakého partnera. Domníváme se, že následně zjistili, že sdílí stejnou ideologii a po dlouhých debatách se ji rozhodli převést z teorie do praxe. Hassanová je velmi inteligentní a bez její pomoci by Mohamed bombu nikdy nebyl schopen vyrobit,“ uvedl Greenwood na tiskové konferenci.

„Nevím, zda i ona před tím patřila k radikálům, na našem radaru se nikdy neobjevila,“ pokračoval Greenwood, aby prohlásil: „Mohamed jí posílal velmi brutální a detailní videa z poprav vězňů ISIS a jejich dětí. Vyměňovali si i ideologické spisy. Nezdálo se, že by jí to vadilo, naopak se v tom navzájem podporovali.“

„Jejich vztah mohl, ale nemusel být romantický. Je možné, že je spojovala pouze stejná ideologie. To ale nic nemění na tom, že Hassanová o jeho záměrech věděla a dost pravděpodobně s ním spolupracovala. Jejich společná práce mohla vést ke katastrofě a ztrátě nespočtu životů. Mohamed je extrémně nebezpečný terorista,“ zakončil koferenci Greenwood.

Zobrazit celou diskusi