Chtěli bychom, aby si lidé v Česku uvědomili, že příběh komunismu je mnohem košatější než těch ,našich‘ těžkých 40 let mezi roky 1948 a 1989. Ten příběh začal před sto lety a dodnes neskončil, komunismus svoji úspěšnou inkarnaci prožívá v Číně, zároveň vidíme jeho neblahé a velmi zřetelné důsledky v Rusku a ovšem také u nás,“ sdělil náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů a historik Ondřej Matějka, který je iniciátorem této putovní výstavy.

Výstava ukazuje, o co komunismus usiloval a čím dokázal být přitažlivý, ale ukazuje i jeho ničivost. Připomíná také, že komunismus vedle svých nepřátel likvidoval i své vlastní přívržence. Podle historiků je to jediné hnutí v moderních dějinách, které zabilo více svých vůdců a přívrženců než jeho nepřátelé. „Velmi hezky zpracovaná výstava. Moc za ni děkujeme,“ těšila se seniorka Ludmila, která si pročítala jednotlivé panely na náměstí.

Video
Video se připravuje ...

Prohlédněte si výstavu Komunismus a jeho epocha Eva Fornálová

„Hrozí omezování svobody“

Výstava vznikla z toho důvodu, aby Češi měli dostatek informací o komunistickém režimu. Ve školách se mu totiž nevěnuje dostatek času. „Dneska nám podle všeho nehrozí komunistická diktatura, navzdory přítomnosti KSČM v parlamentu, ale zcela určitě nám hrozí omezování svobody,“ říká Ondřej Matějka.

Ve škole se učíme o tom, kdo byli zločinci a kdo hrdinové komunistické doby, ale to nestačí. „Neumíme z toho rozpoznávat různé podoby nesvobody, které případně můžou přijít pod pláštíkem docela jiných hesel než komunistických. Výuka o komunismu se prostě musí vedle dějepisu stát také občanským vzděláváním,“ vysvětluje historik.

Výstavu Komunismus a jeho epocha můžete zhlédnout až do 24. ledna na náměstí Jiřího z Poděbrad. Následně by se měla přemístit na Vítězné náměstí. Výstava se ještě letos přesune na Moravu, například do Brna a Zlína,“ prozradil Matějka.

Fotogalerie
14 fotografií