Váš životopis není slohové cvičení. Neměl by přesáhnout dvě stránky, ale vyvarujte se i přílišné zkratkovitosti. U každé pracovní zkušenosti v několika odrážkách uveďte, co jste měli na starosti a jakých úspěchů jste dosáhli.

Vaší největší vizitkou je správná čeština, tedy pravopis. Životopis má své stylistické zákonitosti. Rozhodně pozitivně nezaujmete, když se v něm budou objevovat hrubky, hovorové výrazy nebo nadmíra cizích slov. Navíc, když je neumíte použít ve správných souvislostech a spojeních. Odborná terminologie naopak je důkazem, že se v daném oboru vyznáte. Ale používejte ji zase jen v užitečné míře.

Všechno v životě, co člověka zaujme na první pohled, je správné a určující. Proto by měl váš životopis zaujmout v prvních dvaceti vteřinách. Více času mu personalista obvykle nevěnuje. Bere to jako užší výběr z velké části uchazečů. Vždy dbejte na zachování vkusnosti a čistoty stylu, i kdybyste se rozhodli pro netradiční grafiku nebo styl písma. Text nechte zarovnaný zleva, jinak se mezi slovy tvoří nepřirozené mezery.

Mnoho lidí mívá potřebu si své životopisy upravit, některá zaměstnání zamlčet, jiná si vymyslet. Několik let si vystačili jen s brigádami nebo prací načerno a nyní chtějí pracovat na hlavní pracovní poměr. Různé verze životopisů, které posíláte přes web nabídky práce, jako např. jobs.cz, během několika týdnů, na personalisty neudělají ten nejlepší dojem.

V životopise se rozhodně vyvarujte frází a otřepaných formulací. Piště, co jste skutečně dělali, čeho jste dosáhli. Není důležité, kde jste pracovali před více jak deseti lety. Nežijte z minulosti. Personalisty zajímá vaše odborná praxe za posledních pět let. Pokud jste tedy nestřídali obory a pracovní příležitosti. Jsou případy, kdy si člověk „zkusí“ patnáct zaměstnání za tři roky a ani to v životopise nepůsobí dobře.

Přemýšlíte o změně zaměstnání? Webové portály www.prace.cz a www.jobs.cz nabízejí ověřené nabídky pracovních příležitostí.