Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánek s Fischerem zklamali lesbickou matku: Adopce dětí není na pořadu dne

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
11. ledna 2018
05:02

Mají mít homosexuální páry stejná práva jako heterosexuální manželé? Nad ožehavým tématem diskutovali v posledním předvolebním duelu Blesk Zpráv prezidentští kandidáti Mirek Topolánek a Pavel Fischer. Oba odmítli možnost, aby gayové a lesby mohli adoptovat dítě, i povýšení registrovaného partnerství na manželství. Tradiční rodina by prý dostala „na frak“. 

„Prezident jmenuje ústavní soudce. Já tam můžu jmenovat pedofila, v dobré víře. Nebo homosexuála, který žije v partnerství. Nebo lesbu, která žije v partnerství, aby to bylo vyrovnané. Tak takového člověka já bych tam nikdy nejmenoval,“ řekl v průběhu kampaně v diskusi s voliči v Blansku diplomat Pavel Fischer.

A právě tento výrok uvedl i jednu z částí duelu prezidentských kandidátů, kterého se na Blesk Zprávách zúčastnil spolu s Fischerem i bývalý premiér z ODS Mirek Topolánek. Dodejme, že se Fischer se v průběhu kampaně za svá slova několikrát omluvil a řekl, že výroku lituje.

„Do ústavního sudu bych jmenoval profesionála, který se v těchto věcech orientuje a bylo by mi úplně jedno, jakou má orientaci. Tady je jen potřeba, aby prokázal, co má za sebou,“ řekl na úvod debaty Fischer, který prý podporuje i ty páry, které chtějí vstoupit do registrovaného partnerství.

Topolánek: Posvátný model rodiny s mužem a ženou

Řada párů v registrovaném partnerství čeká na to, až si budou smět legálně podle zákona adoptovat biologické dítě druhého z partnerů. Takové praxi by katolík Fischer podle svých slov nebránil a možnost by jako prezident podporoval.

„Pro adopci odloženého dítěte nejsem, pouze v případě, že by jeden z těch partnerů dítě měl a chtěl s ním vstoupit do vztahu, tak to bych řešil,“ řekl bývalý diplomat k adopci dětí homosexuálními páry. Dodal, že téma vnímá spíše jako menšinový problém, kvůli kterému by nechtěl měnit celý právní řád.

Video  Duel Topolánka a Fishera na téma homosexuálů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle bývalého premiéra Topolánka dnes existují hned tři možnosti, jak mohou lidé, a mezi nimi i homosexuálové a lesby, adoptovat dítě. Vyjmenoval možnosti, že se osvojitelem mohou stát buď manželé, jeden z manželů, anebo také jedinec.  

„Nejsem pro adopci homosexuálními páry, protože to není manželství,“ argumentoval ve studiu Topolánek. Sám v minulosti na rozdíl od své ženy, někdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Lucie Talmanové, nehlasoval pro registrované partnerství.

Pro Topolánka je „posvátný“ model rodiny jako muže a ženy, který plní základní jasnou roli. Registrované partnerství tuto úlohu prý neplní, stejnopohlavní páry ale podle něj mohou v případě „nouze“ dítě svého partnera adoptovat.

Video  Přijmout euro? Dovolit osvojení dětí gayům a lesbám? To byl DUEL Topolánka s Horáčkem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Něco jiného je, jestli jeden z těch partnerů umře, a zůstane po něm dítě, tak můžete žádat (druhý z partnerů) o tu adopci, osvojení, nebo můžete žádat poručenství,“ nastínil expremiér možnosti, které dnes podle něj stejnopohlavní páry mají.

Topolánek se prý obává, že kdyby stát připustil možnost, že si páry v registrovaném partnerství osvojí dítě, začala by na tuto možnost tlačit i „armáda“ heterosexuálních párů, které nejsou v manželství a ani dnes jako pár tedy adoptovat dítě nemohou. Bývalý premiér totiž připomněl, že dnes zákony umožňují adopci buď manželským párům, nebo jednomu z manželů anebo jednotlivci, nikoli páru, který neuzavřel manželství.

„Tím se úplně nabourá tradiční model rodin, na kterém tato společnost stojí, protože ty zajišťují reprodukci lidí. Jsou páry, kde má žena dítě z minulého vztahu, je nemocná, požádá svou partnerku a ta si to dítě může jako jednotlivec adoptovat už dnes,“ hájil svůj postoj Topolánek.  

Pavel Fischer diskutoval ve studiu Blesk Zpráv v týdnu také s Michalem Horáčkem, na celý záznam debaty se můžete podívat zde:

Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Fischer: Zákon musí říct počtu rodičů stop

„Z hlediska medicíny dnes může mít dítě i několik rodičů a pak ten zákon tedy musí říct stop, protože musíme říci, co je pro stát důležité,“ odmítl adopci dětí homosexuálními páry i Fischer.  

„Jsem trochu zmatená z toho co říkal pan Topolánek,“ reagovala v diskusi přímo ve studiu aktivistka Hana Kulhánková. Žije se svojí partnerkou devět let a před dvěma lety se jim narodila dcera. Dítě porodila partnerka a ona je tak pro dceru podle českých zákonů cizí člověk, takzvaná sociální matka.

„To je věc, která mě trápí každodenně,“ posteskla si Kulhánková před prezidentskými kandidáty a připojila: „To není o tom, že bychom chtěly něco víc a víc, víc práv, ale chceme práva dorovnat. Jde nám o naši dceru.“ Kandidátům položila dotaz, jak by mohlo povýšení registrovaného partnerství na manželství změnit manželství s jejich ženami.

Topolánek: Evropa prochází ztrátou hodnot

Podle Topolánka Evropa prochází ztrátou hodnot, na kterých civilizace vznikla. Ze společnosti se podle něj vytrácejí hodnoty, což je pro něj prý jako pro katolíka nepřijatelné. „Vy nemáte žádná omezení. V případě, že vaše partnerka bude mít problém, tak to dítě adoptovat můžete, to umožňuje dnešní právní řád,“ uvedl Topolánek směrem ke Kulhánkové, která ovšem při odpovědi kroutila hlavou.

Mirek Topolánek diskutoval před volbami ve studiu Blesk Zpráv také s Michalem Horáčkem. Celý záznam debaty najdete zde: 

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„S rozšiřováním toho rodinného práva, a nabouráním institutu manželství prostě nesouhlasím,“ uzavřel věc bývalý premiér s tím, že to všichni o něm vědí. Homosexuální svazek podle něj ale není rodina, která se dál může reprodukovat.

Fischer: Rodina s mužem a ženou je základ státu

Tradiční rodina, tedy muž a žena, je základem státu i pro Pavla Fischera, i proto je prý tento institut chráněn ústavou. Registrované partnerství by nepovýšil na úroveň manželství ani on, pro určité úpravy prý ale prostor vidí.

„Tady bych vyšel vstříc v rovnosti před zákonem například v otázce starobního důchodu nebo dědění nebo rozšířit seznam úřadů, na kterých se dá registrované partnerství uzavírat,“ naznačil možné změny Fischer. Dnes je totiž takových úřadů po celé republice jen 14. „Může jich být víc, ale nedělal bych rovnítko mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím. Tady vidím jasnou hranici,“ zmínil bývalý diplomat.

Video  Fischer versus Topolánek: Boj o euro i pozici Česka v Bruselu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ani jeden z kandidátů na prezidenta Hanu Kulhánkovou nepřesvědčil. Sama prý touží po tom, aby její dcera mohla jít na svatbu svých maminek. „Nutíte nás, abychom žily jako druhořadí občané, včetně naší dcery,“ posteskla si.  

Diskusi přihlížela i první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která je pro model klasické rodiny, tedy muž a žena. Sama podle svých slov nemá problém s registrovaným partnerstvím, ale naroveň s manželstvím by svazek homosexuálních párů nestavěla.  

Proč nepřišel DrahošZeman?

Blesk koncipuje duely kandidátů tak, aby nabídly verbální souboje tří možných kandidátů, kteří mají relevantní šanci dostat se do druhého kola prezidentské volby. Jenže Miloš Zeman už na své březnové tiskové konferenci řekl, že do debat chodit nebude, a tenhle svůj slib plní. Blesk proto rozšířil pozvání pro Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka, Michala Horáčka a Pavla Fischera. Poté, co Jiří Drahoš po měsíci váhání účast v duelech odmítl, redakce sestavila tři duely ve formátu „každý s každým“ mezi trojicí Topolánek – Horáček – Fischer.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Poslance kvůli důvěře vystřídali odborníci

Předchozích dvou duelů Blesk Zpráv se účastnili také zástupci politických stran. Argumenty Mirka Topolánka a Pavla Fischera měli i ve středu původně doplnit svými postřehy nejmladší poslanec Sněmovny Dominik Feri z TOP 09 a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Zdrželo je ale jednání o důvěře vlády. Do studia tak za politiky dorazily jen první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Oproti původnímu plánu ale dorazil politolog Jan Kubáček a už zmíněná lidskoprávní aktivistka Hana Kulhánková.

V den voleb pro vás chystáme na Blesk Zprávách také diskusi zástupců politických stran. Živě od 12 hodin na Blesk.cz.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Během předvolební kampaně vyrazil Mirek Topolánek také na pivo. Podívejte se, jakým otázkám musel čelit: 

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Na pivo vyrazil také Michal Horáček, i on musel řadu věcí vysvětlovat: 

Video  Pivo v podhradí s Michalem Horáčkem: Nejsem žádné ořezávátko  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pavel Fischer ve Studiu Blesk promluvil o tragédii v rodině i o výroku o homosexuálech: 

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa